budapest  város ingatlan
Ingatlan

Folytatódik az I. kerületi bérlakásvita - Ennyivel emelkedne az önkormányzati lakások bérleti díja

Portfolio
Nemrég írtunk arról, hogy az I. kerület új lakásrendeletet helyezett kilátásba az önkormányzati lakások kiadásának szigorításáról amiatt, hogy az alacsony bérleti díjak évente több száz millió forintos kiesést okoznak a Budavári Önkormányzat költségvetésében. A Telex legfrissebb cikke rávilágított arra, hogy ez várhatóan több száz olyan önkormányzati tulajdonú bérlakás lakóját érinti, akik örökölhető bérleti joggal élnek az ingatlanban.

A tervek szerint megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját az I. kerület önkormányzata. A szigorítási szándék felháborodást váltott ki elsősorban a vári lakosok között, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek. Bár az önkormányzat évente több száz milliós bevételkiesést könyvelhet el az alacsony bérleti díjak miatt, az is igaz, hogy a privatizációs hullám a várnegyedben lévő lakásokat elkerülte, többnyire a műemléki védettség miatt. Az így kialakult örökbérleti jog tehát a legfőbb oka az alacsony bérleti díjnak sok önkormányzati lakás esetében. A kiadás pontos menetéről, illetve a díjszabásról az alábbi cikkünkben írtunk.

A mostani furcsa helyzet a rendszerváltást követően alakult ki, amikor a magyar állam lehetővé tette, hogy az egykori tanácsi lakások bent lakó bérlői nyomott áron kivásárolhassák az ingatlanokat, így több millió ember jutott jutányosan lakástulajdonhoz a kilencvenes években. Csakhogy ez a lehetőség nem mindenkinek volt elérhető függetlenül attól, hogy anyagilag belefért volna neki a vásárlás. A műemléknek nyilvánított épületek nagy része ugyanis állami, önkormányzati tulajdonban maradt, ezek privatizációját a vonatkozó törvény tiltja. A világörökséghez tartozó budai Várban rengeteg ilyen lakás van, amelyek lakói önkormányzati bérlők maradtak, hiába szerették volna anno megvásárolni az ingatlant.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Metrodom Panoráma
30–147 m221–132.5 M Ft
Park West
32–79 m225.8–112 M Ft
Waterfront City
30–126 m225–192 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m228.5–152 M Ft
Westfalia
42–90 m244–89.7 M Ft

Az önkormányzat ugyanakkor egyfajta kompenzációként létrehozta számukra a határozatlan idejű, örökölhető bérlői státusz, valamint ezért állapítottak meg számukra nyomott összegű lakbért. Ezek az örökbérleti jogok azonban a vonatkozó törvény szerint nem válthatók át pénzre, csak elcserélni lehet őket más bérleti jogra vagy lakástulajdonra, így a szabályokat betartva jóval nehezebb megválni tőlük, mint egy saját lakástól. Jogilag tehát egy furcsa helyzet alakult ki.

Egyrészt papíron önkormányzati tulajdonú ingatlanokról van szó, amely a kerület szempontjából a normál lakásállomány része, másrészt egy generációk között átadható, a lakóktól vissza nem vehető vagyonelemről beszélünk, amely egy szerencsétlen jogi manőver folytán maradt csak bérleti jog. A mindenkori kerületvezetés mindezt nem bolygatta eddig, most azonban

a polgármester megszűntetné a kivételezéseket, egységesítené és nullszaldóssá tenné a lakásbérleti rendszert.

Így látja a polgármester

A Telex kérdésére V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere elmondta, hogy a kerületben az 1422 önkormányzati lakásból 1098 érintett az örökbérleti joggal, vagyis határozatlan idejű jogviszonnyal. A polgármester azért látja szükségesnek a mostani rendszer átalakítását, mert az eddigi gyakorlat több szinten sem felelt meg a törvényi előírásoknak:

  • Egyrészt a jogszabály előírja, hogy a szociális és a költségelvű díjakat az önkormányzatok évről évre vizsgálják felül, ami az I. kerületben nagyon régóta nem történt meg. A határozatlan jogviszonnyal bérlőkre sem vonatkozhat külön rendelkezés.
  • Másrészt szerinte nem jó megoldás a helyzetre az, hogy az önkormányzat félrenéz, illetve nyugtázza a hozzájárulásával, ha színlelt lakáscserékkel próbálják megkerülni a törvényt.

A polgármester azt mondta, hogy 2013 óta nem volt megállapítva a költségelvű lakbér, és most pusztán annyi történik, hogy meghatározzák, mennyibe kerül az önkormányzatnak a lakások fenntartása, és akiknek az anyagi helyzete indokolja (vagyis a háztartásban az egy főre jutó jövedelem legalább nettó 120 ezer forint), az átkerül a szociálisból (280 Ft/m2 + áfa) a költségelvű (650 Ft/m2 + áfa) kategóriába. A kiemelt övezeti díj (+20%) a legjobb helyeken lévő lakások esetében a jelenleg érvényes, az előző kerületvezetés által alkotott lakásrendeletben is rögzítve van, és változatlanul megtartani tervezik, így jön ki egyeseknél a közel ezerforintos négyzetméterenkénti összeg a korábbi 380 forint helyett.

Mindez egy 70 négyzetméteres lakásnál azt jelenti, hogy 27 ezer forintról 70 ezer forint közelébe emelkedne a havi bérleti díj.

Az Ingatlan.com piaci kínálata alapján egyébként az I. kerületben egy 60-80 négyzetméter közötti lakás bérleti díja elhelyezkedéstől és állapottól függően jelenleg 150 és 500 ezer forint között mozog.

Kövess minket! Elindult a Portfolio Ingatlan podcast oldala! Mostantól rendszeresen találkozhatsz új adásainkkal és az ingatlanpiac legkülönfélébb témáiról szóló beszélgetésekkel. Lemaradtál a legújabb ingatlanos podcast-ünkről? Most meghallgathatod. A vendégünk Banai Ádám volt, az MNB lakáspiaci szakértője.

Címlapkép forrása: Getty Images

tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház
gazdaság kilábalás ipar fellendülés

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
építkezés családi ház