varsó lengyelország
Ingatlan

Látványos ábra mutatja, hogyan változott meg az ingatlanbefektetők érdeklődése a régió országaiban

Portfolio
A kelet-közép-európai régió befektetési volumene 2020-ban 10,4 milliárd eurót tett ki, 24%-kal elmaradva a 2019-es értéktől. Lengyelország és Csehország a régió teljes befektetési volumenének 51%-áért, illetve 26%-áért felel - derül ki a Colliers International legutóbbi, “CEE Investment Scene Q1-Q4 2020” jelentéséből.

Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon egyaránt csökkenés mutatkozik az előző év azonos időszakához képest, a befektetési volumen tekintetében, míg Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában növekedés figyelhető meg. Összehasonlításképp, az EMEA-régió befektetési volumenét tekintve 27%-os csökkenés várható az előző év azonos időszakához képest, ám a Colliers jelentése erős visszapattanást jelez a 2021-es évre. A befektetői étvágy a 2021-es év során is erős marad a kelet-közép-európai régióban, ugyanakkor a termékek rendelkezésre állása, valamint a COVID egyes ágazatokra gyakorolt, eltérő hatása továbbra is kihívást jelent.

“A Lengyelországot érintő befektetési volumen a CEE-6 országok teljes befektetési volumenének 51%-áért felel. Ezt Csehország követi, 26%-kal, egy nagy, lakossági portfólió értékesítésének köszönhetően. Számos piac az elérhető termékek hiányával küzd, lévén a legkeresettebb eszközök tulajdonosai vagy hosszú távban gondolkoznak, vagy az alacsonyabb áron történő értékesítés helyett, a piacok csillapodásáig várnak.” – mondta Kevin Turpin, a Colliers kutatásért felelős regionális igazgatója.

A CEE régió változásai, szektorok szerint

Az előző év azonos időszakához képesti csökkenés ellenére is fenntartja az irodaszektor az első helyét a tranzakciós aktivitás tekintetében. Az ipari szektor volumene szignifikánsan megemelkedett, lévén a befektetők e, látszólag COVID-ellenálló szektor felé igyekeznek diverzifikálni portfóliójukat, a kihívásokkal teli kiskereskedelmi és vendéglátási szektorokkal szemben. A szintén keresett magánbérleti szektor alakulását is érdemes nyomon követni, ám termékei a régió meghatározó részén továbbra is korlátozottan érhetők el.

Az ábra nagyon jól mutatja azt, amiről korábbi cikkeinkben már mi is többször írtunk, vagyis, hogy a koronavírus-járvány berobbanása az e-kereskedelem növekedésén keresztül az ipari ingatlanok iránti igényt erősítette, míg az iroda és a retail, de legfőképpen a hotelek kihasználtsága körüli bizonytalanság csökkentette azok népszerűségét az intézményi befektetők körében.

A CEE régió változásai, a befektetők eredete szerint

Az Európából (Kelet-Közép-Európa kivételével), valamint a közel-keleti és észak-afrikai régióból származó tőke dominálta a befektetési volument 2020-ban. A legjelentősebb tranzakciót a Residomo lakossági portfólió akvizíciója jelentette a svéd Heimstaden által.

Az év során jelentős mértékű német, izraeli, valamint osztrák tőke egyaránt kihelyeződött.

Atenor - RoseVille
15503 m220–20
BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
Canada Square
KIADVA m214.5–15
Millennium Tower H
1800 m215.5–17
Office Garden IV
19503 m216–17
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft

A magyar, illetve cseh belföldi befektetők ismét nagyon aktívak voltak.

Az ázsiai országokból – és különösen a Szingapúrból – származó tőkebefektetések fenntartják a régió iránti érdeklődésüket. A GLP a Goodman Group ipari portfólióját akvirálta, a GIC pedig ipari portfólióját bővítette. A dél-koreai, illetve kínai eredetű tőke, további akvizíciókkal, különösen az ipari és a logisztikai szektorokat érintve, szintén folytatta tevékenységét.

“Az árazást tekintve, az elsődleges ipari és logisztikai hozamok stabilak maradtak, egyes piacokon némi korrigálással. Az elsődleges irodai hozamokat átlagosan 25 bázisponttal, az elsődleges bevásárlóközpontok hozamait pedig 50 bázisponttal térítettük el. Annak ellenére, hogy bizonyos szektorokban nincsenek a további mozgatást támogató, tranzakciós bizonyítékok, továbbra is meggyőződésünk, hogy miközben bizonyos elmozdulások elkerülhetetlenek, az alapvető, jó teljesítményt nyújtó eszközöknek továbbra is így kell teljesíteniük, nagyobb nyomást helyezve a másodlagos termékekre” - teszi hozzá Kevin Turpin.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás
frankfurt
fertőtlenítő gyártás florin
oltás oltakozás vakcina koronavírus

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
beton építőipari munkások