Portfolio signature

Hol van Budapest környékén a legtöbb raktár? - Íme a fejlesztők által leginkább kedvelt területek

Portfolio
Míg a BRF rendszerint átfogóan mutatja be az ipari ingatlanok piacának alakulását, addig a Cushman & Wakefield legújabb elemzése négy részre bontotta a Budapest környéki területeket. A négy égtáj alapján lehatárolt térségekben 2020 utolsó negyedévét nézve egyesével vizsgálta meg az állomány méretét, az aktuális fejlesztések volumenét és az üresedési rátát.

A budapesti ipari és logisztikai piacot 2020 utolsó negyedévében rekordmagas keresleti és nagyon alacsony kínálati szint jellemezte. Az október és december közötti 110 260 négyzetméternyi kereslettel együtt 2020 egészében 537 940 négyzetméternyi területre mutatkozott igény, ami éves szinten 29 százalékos növekedést jelent.

A keresletet az új területekre kötött szerződések dominálták, ami 63 százalékot tett ki, ezzel szemben a megújítások részaránya mindössze 37 százalék volt, elmaradva a korábbi évek (2016-2019) 55 százalékos átlagától, ami arra utal, hogy a bérlők az új, modern raktárterületeken bővülnek.

A piacot túlnyomórészt a logisztikai tevékenység mozgatta, de a CEP (futár-, expressz és csomagküldő) vállalatok és az e-kereskedelemben érdekelt vállalatok irányából is egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható. A tavalyi utolsó negyedévben 23 800 négyzetméternyi új terület jelent meg a piacon, az egész évet nézve pedig 128 ezer négyzetméterrel bővült az állomány. Mindez nagyon jelentős növekedés az elmúlt tíz év átlagához képest. Az üresedési ráta továbbra is nagyon alacsony, év végén 2 százalék volt, a nettó felszívás pedig egész évben 122 ezer négyzetmétert tett ki.

A cikkből kiderül:

  • Milyen a BTS fejlesztésekben mérhető bérleti díjak szintje?
  • Budapest környékén milyen a meglévő és a fejlesztés alatt álló raktárterületek eloszlása?
  • Budapest környékén hol, mekkora az üresedési ráta?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések