Előfizetői tartalom

Hol van Budapest környékén a legtöbb raktár? - Íme a fejlesztők által leginkább kedvelt területek

Portfolio
Míg a BRF rendszerint átfogóan mutatja be az ipari ingatlanok piacának alakulását, addig a Cushman & Wakefield legújabb elemzése négy részre bontotta a Budapest környéki területeket. A négy égtáj alapján lehatárolt térségekben 2020 utolsó negyedévét nézve egyesével vizsgálta meg az állomány méretét, az aktuális fejlesztések volumenét és az üresedési rátát.

A budapesti ipari és logisztikai piacot 2020 utolsó negyedévében rekordmagas keresleti és nagyon alacsony kínálati szint jellemezte. Az október és december közötti 110 260 négyzetméternyi kereslettel együtt 2020 egészében 537 940 négyzetméternyi területre mutatkozott igény, ami éves szinten 29 százalékos növekedést jelent.

A keresletet az új területekre kötött szerződések dominálták, ami 63 százalékot tett ki, ezzel szemben a megújítások részaránya mindössze 37 százalék volt, elmaradva a korábbi évek (2016-2019) 55 százalékos átlagától, ami arra utal, hogy a bérlők az új, modern raktárterületeken bővülnek.

A piacot túlnyomórészt a logisztikai tevékenység mozgatta, de a CEP (futár-, expressz és csomagküldő) vállalatok és az e-kereskedelemben érdekelt vállalatok irányából is egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható. A tavalyi utolsó negyedévben 23 800 négyzetméternyi új terület jelent meg a piacon, az egész évet nézve pedig 128 ezer négyzetméterrel bővült az állomány. Mindez nagyon jelentős növekedés az elmúlt tíz év átlagához képest. Az üresedési ráta továbbra is nagyon alacsony, év végén 2 százalék volt, a nettó felszívás pedig egész évben 122 ezer négyzetmétert tett ki.

A cikkből kiderül:

  • Milyen a BTS fejlesztésekben mérhető bérleti díjak szintje?
  • Budapest környékén milyen a meglévő és a fejlesztés alatt álló raktárterületek eloszlása?
  • Budapest környékén hol, mekkora az üresedési ráta?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés