pláza bevásárlóközpont
Ingatlan

Itt a nagy ingatlankörkép: így változtak a járvány alatt a kedvenc üzleteink bérleti díjai

Portfolio
Ahogy a korábbi cikkünkben írtuk, a Lakáspiaci Hangulatfelmérésünkhöz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok esetében is megkérdeztük a hazai szakma véleményét arról, hogy az iroda, a retail vagy az ipari ingatlanok piacán mire számítanak az előttünk álló évben. A fejlesztők, befektetők, finanszírozók és tanácsadók irodapiacra vonatkozó válaszait előző cikkünkben, a retail és az ipari ingatlanokra vonatkozó válaszokat pedig jelen cikkünkben mutatjuk be.

A kiskereskedelmi és az ipari ingatlanok esetében is arról kérdeztük a szakértőket, hogy mit gondolnak a mostani bérleti díjakról és hozamokról, valamint mire számítanak a budapesti piacon a következő 12 hónapban. Több mint tíz válaszadó alapján az alábbi eredmények születtek.

Kiskereskedelmi ingatlanok

Budapesti számok

A kiskereskedelmi ingatlanok hozamaival és bérleti díjaival meglehetősen ritkán foglalkozunk, noha a járvány ezt a szektort is erősen érintette. A megkérdezett szakértők szerint a fővárosi bevásárlóközpontokban jelenleg 6,00-6,25 százalékos hozamszintekkel találkozhatunk és 12 hónap múlva is hasonló, 6,25 százalék körüli érték várható.

Ami a bérleti díjakat illeti, a bevásárlóközpont elhelyezkedése vagy akár a bevásárlóközponton belül az adott üzlethelyiség elhelyezkedése is nagyon sokat számít. Erre utalnak a szakértői válaszok is, melyek szerint Budapesten 20-90 euró közötti négyzetméterenkénti havi bérleti díjakkal lehet találkozni. A prémium bevásárlóközpontokban a kedvezőbb elhelyezkedésű üzletekben inkább az utóbbihoz, míg a rosszabb fekvésűeknél az előbbihez közelítenek a számok.

A bevásárlóközpontok mellett önálló kategóriát képviselnek a belvárosi bevásárlóutcák, a "high street"-ek is, ahol a plázáknál valamivel alacsonyabb, 5,75-6,00 százalékközötti hozamszintet becsülnek a szakértők. Jövő ilyenkorra viszont valamivel magasabb, 6,00-6,25 százalékot vetítenek előre. A bérleti díjak szintje itt is elhelyezkedéstől függ, jellemzően 60-100 euró között alakul havi szinten négyzetméterenként, egy év múlva várhatóan valamivel alacsonyabb lesz ennél.

Mi a helyzet vidéken?

A vidéki bevásárlóközpontok esetében jellemzően most is 7,75-8,25 százalékos hozamok mérhetők, és ez a következő egy évben sem fog érdemben változni, miközben a bérleti díjak átlagos szintje 8-20 euró között alakul.

Összességében a kiskereskedelmi szektort mind Budapesten, mind vidéken erősen sújtotta a járvány. A turizmus visszaesése elsősorban a belvárosi, már említett "high street"-eket érintette, de a többi üzletágban is jelentős volt a visszaesés, különösen a szabadidős vagy ruházati termékeket kínáló üzleteknél. Érdemi fejlesztések a korábbi plázastop törvény miatt az elmúlt években nem valósultak meg, idén azonban ez Etele Plaza-val bővülhet a budapesti piac.

Ipari ingatlanok

A fenti kérdéseket feltettük az ipari, logisztikai ingatlanokra vonatkozóan is. Itt a logisztikai big box -ok esetében jelenleg 7,00 százalék körüli hozamszintet, 12 hónap múlva pedig 6,75-7,00 százalék körüli hozamszintet prognosztizálnak a szakértők. Végül a city logisztika esetében jelenleg 6,00-6,25, egy év múlva pedig 6,25-6,50 százalékos hozamok várhatók. A bérleti díjakra itt külön nem kérdeztünk rá, de a tavaly év végi Property Investment Forum 2020 konferencián a városszéli raktáraknál 4,5-5 euró közötti, míg a city logisztikánál 5-6 euró közötti értékeket említettek a szakértők.

Prologis Park Budapest-Budaörs
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-M1
KIADVA m24.7–4.7
ctPark Arrabona - GYR3
1253 m25.75–9.5
ctPark Budapest East - ULL6
20112 m24.75–9.5
ctPark Budapest South - DNH2
10166 m24.75–9.5
ctPark Budapest West - BIA5
11087 m24.9–9.5

Az ipari ingatlanok piacán egyébként kimagasló most az aktivitás, a csőben lévő fejlesztések és a piacra lépő szereplők száma is erős emelkedést mutat. A rekordalacsony üresedési ráták a következő években emelkedhetnek valamelyest, de elmondható, hogy a járvány hatására tovább növekvő e-kereskedelem térnyerése a logisztikai fejlesztések mennyiségi növekedését fogja eredményezni.

Címlapkép forrása: Getty Images

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Fürjes: megfizethetetlen reklámot is jelent az országnak az atlétikai vb elnyerése