Prologis raktár
Ingatlan

Felülmúlta a várakozásokat a logisztikai ingatlanok piacának teljesítménye

Portfolio
Világszerte a várakozásokat felülmúló kereslet jellemezte a logisztikai ingatlanok piacát, így számos piacon továbbra is fennmaradt a bérelhető alapterület rekordszintű kihasználtsága, amivel párhuzamosan fokozódott a logisztikai hálózatok bővítését célzó beruházási hajlandóság - derül ki a Prologis legújabb elemzéséből, ami a piaci várakozásokra is kitért.

A várakozásokat felülmúló kereslet ténye rávilágított a strukturális kereslet hajtóerőinek jelentőségére: ilyen tényezők többek között az e-kereskedelem erősödése, a készletszintek felülvizsgálata és a piacra jutás gyorsaságának fontossága. Ezen tényezőknek köszönhetően számos piacon továbbra is fennmaradt a bérelhető alapterület rekordszintű kihasználtsága.

Fokozódott a logisztikai hálózatok bővítését célzó beruházási hajlandóság, mivel az ügyfelek a bevételteremtéssel kapcsolatos versenyelőnyként tekintenek az e-kereskedelmi csatornára és a piacra jutás sebességének növelésére. A logisztikai ingatlanok járulékos költsége továbbra is az ellátási lánc összköltségének kis részét teszi csak ki, hiszen a bérleti díjak az összes költségnek kevesebb mint 5%-át képviselik. Számos piacon tovább folytatódott a telekárak emelkedése.

Airport City Logisztikai Park
4680 m24.5–4.5
Prologis Park Budapest-M1
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Sziget
2000 m24.7–4.7
ctPark Budapest West - BIA5
11087 m24.9–9.5
park22 üzleti park
7671 m25.25–5.5

Új jelenségek, várható fejlemények

A világjárvány miatti évközi visszaesés ellenére a globális bérletidíj-növekedési mutató 2020 végére javuló tendenciát mutatott, és az év egészére nézve 2,9%-os növekedést ért el. Észak-Amerikában a várakozásokat meghaladó kereslet bérletidíj-növekedést eredményezett, de a tartós tendenciák és a korlátozott kínálat Európában is kedvező hatást gyakoroltak a piacra.

A Prologis Research előrejelzése szerint a cég piacain világszerte folytatódó növekedés várható. A strukturális keresleti tendenciák és a növekvő kínálati korlátok – például a tulajdonszerzési és engedélyezési eljárások hosszabb átfutási ideje és az emelkedő pótlási költségek – a folytatódó gazdasági bizonytalanság ellenére is az ágazat ellenálló képességét bizonyítják. A legjelentősebb növekedés a foghíjbeépítések esetében valószínűsíthető, hiszen az e-kereskedelem bővülése nyomán itt várható a legkiélezettebb verseny a logisztikai ügyfelek között a legjobb elhelyezkedésű helyszínekért.

A regionális disztribúciós piacok a várakozásokat meghaladó teljesítménye – amelynek 2020-ban a nagy raktárközpontok iránti kereslet élénkülése is kedvezett – 2021-ben és az azt követő időszakban várhatóan visszatér a normális kerékvágásba, amint az új kínálat megjelenik a kevesebb korlátozó tényezővel működő piacokon.

Globális áttekintés

A 2020-as bérletidíj-index legfontosabb megállapításai:

 • A világjárvánnyal kapcsolatos bizonytalanság a legtöbb globális piacon csökkenést eredményezett 2020 második negyedévében, ez alól kivétel volt Japán és Brazília.
 • 2020-ban Észak-Amerikában és Brazíliában volt a legnagyobb ütemű a növekedés. A strukturális keresletnek köszönhetően ezeken a piacokon gyors ütemben növekedtek az árak, mivel tovább emelkedtek a pótlási költségek.
 • Jellemzően az erős kínálattal rendelkező piacokon történt a legsúlyosabb visszaesés. A viszonylag kevés ilyen piac közé tartozott például Houston, Lengyelország és Nyugat-Kína.
 • A legtöbb piacon gyors fellendülés volt tapasztalható. Az eredetileg a kihasználtság elősegítése érdekében ajánlott árengedmények trendje hamar megfordult, hiszen a kihasználtság szintje magas maradt, és folyamatosan erős kereslet mutatkozott.
 • 2020-ban az év második felében következett be növekedés. A 2020-as év erősen próbára tette a logisztikai piac alkalmazkodóképességét, amely megfelelt a kihívásnak. A világjárvány felgyorsította a korábbi strukturális trendeket.
Portfolio Ingatlan Raktárkereső
ctPark Budapest South - DNH2

ctPark Budapest South - DNH2

2330 Dunaharaszti, Gábor Áron út 6
Kiadó terület: 10166 m2
Bérleti díj: 4.75 – 9.5 EUR
Átadás:
2021 Q2

Ajánlatot kérek

2021-es várakozások:

 • A strukturális trendek várhatóan a prémium logisztikai ingatlanok iránti keresletet fokozzák. A jövő ellátási láncai hosszabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak lesznek, és közelebb lesznek a végfelhasználókhoz. Fontos továbbá, hogy az épületek korszerűek legyenek, és a hatékonyság fokozását, valamint az ügyfelek legfontosabb igényeink megoldását célzó korszerű technológiákkal legyenek felszerelve.
 • Az e-kereskedelem gyorsuló térnyerése tovább fokozza a keresletet a végfelhasználókhoz közeli helyszínek iránt. A városon belüli kiszállítás a kézbesítési idők rövidülését, a költségek optimalizálását és az összes megtett kilométer számának csökkenését eredményezi. A fenntartható működést célzó ügyfelek a városon belüli teljesítési központokat is magában foglaló kiépített logisztikai hálózatnak köszönhetően a csökkenő széndioxid-kibocsátás előnyeivel is számolhatnak.
 • A világjárvánnyal járó zavaró tényezőkkel a továbbiakban is számolnunk kell. A kijárási korlátozások és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzet korlátozhatják az ügyfelek tevékenységét, de a 2020-ban tapasztaltaknál kevésbé súlyos kilengések várhatók, mivel számos ügyfél esetében mára javult az ellátási lánc láthatósága.
 • Az emelkedő készletszintek miatt a kereslet növekedése várható. Az igények azzal párhuzamosan növekednek, hogy a kiskereskedők a fogyasztói kereslet hirtelen megugrására számítva növelik készleteiket. 
 • Ehhez adódik hozzá a 2021 második felében várható gazdasági fellendülés következtében jelentkező ciklikus kereslet. A világszerte zajló oltási programok sikerességétől függően a piacok újranyitása várhatóan gazdasági fellendüléshez vezet, ami ciklikus keresletet eredményez.
 • 2021-ben a koronavírus-járvány előtti növekedési trendek visszatérése várható. A kiemelt ellátási pontok várhatóan elmaradnak a várakozásoktól, és jobban teljesítenek azok a helyek, ahol korlátozott az elérhető földterület.
 • A pótlási költségek és a kínálati korlátok növekedése valószínűsíthető. Nőtt a logisztikai szegmensbe irányuló tőkeberuházás, ami fokozza a versenyt az eszközökért és a fejlesztési lehetőségekért.
Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Airport City Logisztikai Park

Airport City Logisztikai Park

2220 Vecsés, Üllői út 807
Kiadó terület: 4680 m2
Bérleti díj: 4.5 – 4.5 EUR
Átadás:
2008

Ajánlatot kérek

Mit jelent mindez az ügyfelek szempontjából?

2020-ban elhanyagolható mértékben nőtt az elérhető alapterület, elsősorban a kiemelt ellátási helyszíneken. Azokon a helyeken, ahol korlátozott az elérhető földterület, alapos tervezésre van szükség. Az új kínálat hiányában elősegítheti a bővítést a működési hatékonyság és a raktárterület kihasználtságának növelése az ellátási lánc átszervezése révén.

Mit jelent mindez a befektetők szempontjából?

A gyorsuló strukturális trendek, többek között az e-kereskedelem és a készletek növelése a keresletet új magasságokba emeli, elsősorban a végfelhasználók közeli helyszíneken. 2020-ban kiterjedt és egészséges volt a kereslet, de a jövőben, ha a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, azok a helyek, ahol korlátozott az elérhető földterület, valószínűleg egységesen kimagaslóan teljesítenek.

Címlapkép forrása: Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Fürjes: megfizethetetlen reklámot is jelent az országnak az atlétikai vb elnyerése