Előfizetői tartalom

Túl sok az iroda Budapesten? - Nézd meg, hogy állunk a régió többi fővárosához képest

Portfolio
A budapesti irodapiac a covid megjelenésének pillanatában szilárd fundamentumokkal rendelkezett, ennek ellenére a 2020-as kereslet elmaradt a korábbi évekhez képest. Az üresedés viszont még most is csak 10 százalék körüli és a szakértők közül sokan arra számítanak, hogy már az idei évben jöhet a visszapattanás – derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből. A mostani cikkünkben összehasonlítjuk a régió öt fővárosát az üresedési ráta, a teljes állomány és az egy lakosra jutó irodaterületek szerint.

A budapesti irodapiac általában a második helyen van az irodaterületek iránti kereslet tekintetében a régió fővárosai között. Noha 2020-ban a kereslet majdnem felére esett vissza, az üresedési ráta még így is nálunk az egyik legalacsonyabb. Az alábbi ábra is ezt bizonyítja, ami a régió öt fővárosát hasonlítja össze az üresedési ráták alakulása szerint.

cushman régiós üresedés

Az üresedési rátát a kereslet-kínálat összefüggése határozza meg. Az ábrán jelölt időszak kezdetén, 2009-ben Bukarestet megelőzve, Budapesten volt a legnagyobb az üresen álló irodaterületek aránya. Ez részben azzal magyarázható, hogy a válság kirobbanásakor a bérlők behúzták a kéziféket, leállították a tervezett bővítéseiket, miközben a csőben lévő fejlesztések tehetetlensége miatt még kerültek újabb irodaházak a piacra.

A következő években aztán fokozatosan emelkedni kezdett az irodaterületek iránti igény, miközben a fejlesztők is óvatosabbá váltak, így egy évtized alatt, 2019-re Budapest lett, Prágával holtversenyben a leginkább telített irodapiac. A pontos számokon túl azonban ki kell emelni, hogy az elmúlt 5 évben mind az öt fővárosban nagyon hasonlóak a trendek.

A cikkből kiderül:

  • Mekkora a régió fővárosainak az irodaállománya?
  • Mennyi irodaterület jut egy főre a régió fővárosaiban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés