beton építőipari munkások
Ingatlan

Csodát tehet az építőiparral a beton, amely nem engedi a szén-dioxidot a légkörbe jutni

Portfolio
A beton, illetve ennek a kötőanyagaként használt cement az éghajlatváltozás egyik nagy "bűnöse". A cementgyártás a globális széndioxid-kibocsátás 7%-át tette ki 2018-ban, és ez az arányszám nem látszik csökkenni a következő évtizedekben sem, hiszen továbbra is a beton a Föld egyik leggyakrabban használt erőforrása. Éppen emiatt vált szükségessé az a technológia, amely megakadályozza, hogy nagy mennyiségű szén-dioxid kerüljön a beton öntése során a légkörbe - szerepel a World Economic Forum cikkében.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Tekintettel a globális építőipar méretére és az itt keletkező üvegházhatású gázokra, a környezetbarátabb betont kialakító technológiák mély hatással lehetnek az éghajlatváltozásra. 

A megoldás egy olyan következő generációs beton kidolgozása lehet, ami tartós, de mégis kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár: a CO2-infúziós beton megakadályozza, hogy a szén-dioxid a légkörbe kerüljön, valamint erősebb, sőt hajlékony, hajlítható lehet. 

Építési lázban égünk, így idén sem maradhat el a Portfolio Építőipar konferencia. A rugalmas jegyvásárlási lehetőségekért és a részletekért kattintson!

Mivel a beton karbonlábnyomának körülbelül 80%-a cementből származik, a Michigani Egyetem kutatói azon dolgoztak, hogy helyettesítő anyagokat találjanak. Az ipari melléktermékeket már eddig is gyakran használták a szükséges cement mennyiségének csökkentésére, az így kiöntött beton emiatt jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátású lehet. Az alternatív kötőanyagok csökkenthetik a cement felhasználását, ami nemcsak környezeti szempontok, hanem a költségek csökkentése miatt is kívánatos lehet egy építkezésen.

A kifejlesztett hajlítható betonanyag vékonyabb, kevésbé törékeny szerkezetet tesz lehetővé, kevesebb acél megerősítést igényel, és tovább csökkenti a kapcsolódó széndioxid-kibocsátást. Az anyag maximalizálja az eltárolható CO2 mennyiségét olyan kisebb részecskék felhasználásával, amelyek könnyen reakcióba lépnek a szén-dioxiddal, és ásvánnyá alakítják azt. 

A hajlítható beton felhasználható általános épületek, víz, energetikai, vagy akár közlekedési infrastruktúra építéséhez. Ez a technológiát használták például a japán Oszakában, a 61 emeletes Kitahama-toronynál. 

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Metrodom Panoráma
30–147 m221–132.5 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m226–67 M Ft
Westfalia
42–90 m244–89.7 M Ft
Westside Residence
30–108 m234.9–93.5 M Ft
GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
getty, belgium, város