Előfizetői tartalom

Máris gyerekjáték a lakásvásárlás, ha jó helyről és szektorból kapod a fizetésed

Portfolio
Ahogy a lakásárakban, úgy a fizetésekben és a foglalkoztatási szektorokban is hatalmas a különbség országszerte. Mégis úgy tűnik, hogy hiába a fővárosi bérelőny, egyáltalán nem egyszerűbb Budapesten lakáshoz jutni a relatíve magasabb lakóingatlanárak miatt - leszámítva egy iparágat. A pénzügyi szektorban dolgozók körében az ország több része is megelőzi a fővárost, vagyis az átlagárak alapján egyszerűbb a fővárosban dolgozni és lakást vásárolni, mint mondjuk Vas, vagy Pest megyében.

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy az egyes foglalkoztatási szektorokban elérhető átlagbérek és a 2020-as szintén átlagos lakásárak alapján, milyen lehetőségeik vannak az ország különböző területein élőknek lakáshoz jutni. A megyei összehasonlításból kiderült, hogy ha valaki a legmagasabb átlagos nettó bérű szektorban dolgozik, a legkönnyebben Nógrád (járműgyártás), Tolna (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás), Borsod-Abaúj-Zemplén (vegyianyag, termék gyártás), Heves (számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása) és Jász-Nagykun-Szolnok (bányászat) megyében juthat lakóingatlanhoz, ahol a legjobban fizető gazdasági szektor alkalmazottai nagyjából félhavi bérükből képesek megvásárolni egy lakás egy négyzetméterét, vagyis egy 60 négyzetméteres otthonra körülbelül három évi jövedelmet vagy még annál is kevesebbet kellene egy az egyben félretenniük.

Folytatva a jövedelmek és a lakásárak összehasonlítását, a Takarék Index adatai alapján azt mutatjuk be, hogy adott iparágban dolgozóknak hány havi jövedelmet kellene félretenni, hogy az egyes megyékben lakóingatlanhoz tudjanak jutni. Bár megyei szintű bontásban a nettó keresetekről csak 2019-es adat áll rendelkezésre, a 2020-as ár és bérváltozások alapján, a legtöbb helyen egyszerűsödhettek a lakáshoz jutás feltételei, ugyanis a bérek átlagosan 10 százalékkal (244 ezerről, 268 ezer forintra nőtt a teljes munkaidőben dolgozók nettó bére a KSH adatai alapján), míg a négyzetméterárak Budapest kivételével 5, de néhol még 10 százalékos növekedést mutattak 2020 és 2019 közepe között.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy egyes szektorokat különösen megviselte a 2020-ban induló járványhelyzet, így például a turizmusban dolgozókra ez az általánosítás biztosan nem lenne igaz. A lakásárak tekintetében pedig Budapesten, illetve a nagyobb városokban 2020-ban már stagnáló, sőt enyhén csökkenő lakásárakkal lehetett találkozni, de a kisebb településeken az éves árváltozás még 0-5 százalék közötti növekedésben maradt. 

Miről szól a cikk?

  • Hol a legkönnyebb és a legnehezebb lakáshoz jutni?
  • Nemcsak az számít, hogy mit, hanem az is, hogy hol dolgozol
  • Járműipar: melyik megyében a legkönnyebb lakáshoz jutni a szektorban dolgozók számára?
  • Kereskedelem: melyik megyében a legkönnyebb lakáshoz jutni a szektorban dolgozók számára?
  • Egészségügy: melyik megyében a legkönnyebb lakáshoz jutni a szektorban dolgozók számára?
  • Pénzügyi szektor: melyik megyében a legkönnyebb lakáshoz jutni a szektorban dolgozók számára?
  • Vendéglátás: melyik megyében a legkönnyebb lakáshoz jutni a szektorban dolgozók számára?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés