balaton utazás nyaralás kijárási korlátozás
Ingatlan

Idén még drágább lehet a Balaton, sokan terveznek belföldi nyaralást

Portfolio
A TÁRKI felmérése szerint a magyarok 72 százaléka tervez utazást idén, ha a járványhelyzet engedi. A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, idén a Balaton tovább drágulhat, Budapesten viszont a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek muszáj alkalmazkodniuk a kereslethez, csökkenhetnek az árak.

A kutatásban megkérdezettek 11 százalék külföldre, 40 belföldre, 21 külföldre és belföldre egyaránt elutazna, míg a megkérdezettek 18 százaléka nem szeretne utazni, 10 százalék pedig még nem döntött.

A felmérés során olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt 2 évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson. Kiderült, hogy a megkérdezettek több, mint harmada a járvány időszakában is szeretett volna utazni, ha erre lett volna lehetősége - írja a HVG.

A válaszadók 29 százaléka félt volna elindulni, 18 százalék pénzügyi megfontolásból, csaknem 4 százalék pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett.

Belán Miklós szerint a hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során. „A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani” – mondta.

A kutatást megrendelő Everguest ügyvezető igazgatója, Belán Miklós szerint

sokan szeretnének a Balatonhoz menni, ahol hasonló telítettségre és még magasabb árakra lehet számítani, mint tavaly ugyanekkor.

A kutatásban kiemelt figyelmet kapott Budapest, mint az a város, amely a legnagyobb károkat szenvedte el az elmaradó vendégek miatt. A Budapestre érkező turisták 89 százaléka általában külföldi, 11 százaléka pedig belföldi vendég. A pandémia hatására az elmúlt több, mint egy évben padlóra kerültek a fővárosi vendéglátóhelyek, idén azonban pozitív változás következhet be – véli a szakember.

„A kutatás rávilágít, hogy a jelenlegi helyzetben majdnem minden 5. magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódás céljából és további majdnem 20 százaléknyi magyart lehetne motiválni ugyanerre, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lennének szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár több, mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest” – mondta Belán Miklós.

A szakember szerint minden bizonnyal lesz változás a budapesti árak tekintetében: a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek muszáj alkalmazkodniuk a kereslethez, ami a szűkebb külföldi vendégkör miatt alacsonyabb lesz, ami az árak csökkenését eredményezi.

A jelenlegi helyzet szinte teljesen megyegyezik az 1 évvel ezelőttivel. Szabad nyárra készülünk, de a nemzetközi utazások vélhetően nem térnek még vissza, pláne nem a tömeges repülős szabadidős turizmus. Ez egyértelműen, ahogy már tavaly is a hazai turisztikai desztinációk iránti keresletet kettévágja, míg a vidéki (nyáron főként vízközeli) szolgáltatások (szálláshely, vendéglátás) akár maximális kapacitáson is pöröghetnek, addig a főváros továbbra is csak keresni fogja önmagát, hiszen képtelen a hazai limitált kereslet felszívni a pesti kínálatot, ráadásul a vásárlóerő mértékében és többszörös különbség van (nyilván) a vidéki magyar látogatók és a külföldi turisták tömegei között. Ez értelemszerűen kőkemény árveresenyre is késztethetné a szolgáltatókat, ám vannak bizonyos minőségek, amiket egyszerűen képtelenség olyan alacsony áron kínálni, ami a belföldi turistáknak megfelelne. Budapesten a magánszálláshelyek ("Airbnb"), a 2-3 csillagos szállodák pöröghetnek majd talán jobban, ha lesz lehetőség egyáltalán olyan tömeges programokat megrendezni, ami miatt vidékiek ezrei és tízezerei utaznának Budapestre, akár több éjszakára. A kilátások nagyon vegyesek.

A címlapkép forrása: Getty Images.

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
birmingham, anglia