getty, tető, budapest, panoráma, buda
Ingatlan

Így változtak egy év alatt a budapesti lakásárak - Íme a kerületi lista

Portfolio
Míg 2018-ról 2019-re a budapesti kerületek mindgyikében 10 százalék felett emelkedtek a lakásárak, sőt a kerületek több mint felében az éves drágulás a 20 százalékot is meghaladta, addig 2019-ről 2020-ra három kerület kivételével mindenhol egyszámjegyűre lassult a drágulás. Az ingatlanpiac megtorpanása tehát a fővárosban kimondottan erős volt, még akkor is, ha a sokak által várt árcsökkenés végül nem következett be. Az idei év elején tapasztalható országos szintű fellendülés azonban már Budapesten is éreztette hatását - derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

A járvány előtti időszak lakáspiacba és gazdasági növekedésbe vetett bizalmát jól mutatja a 2018 és 2019 között a budapesti lakáspiacon bekövetkezett áremelkedés mértéke. Ekkor még javában tartott a 2014-ben kezdődött szárnyalás, 14 olyan kerület volt, ahol egy év alatt 20 százaléknál nagyobb ütemben mentek feljebb a lakásárak, noha a belvárosban már érezhető volt a túlfűtöttség. Erre utalt, hogy az V. kerületben már ekkor "mindössze" 13 százalékkal mentek feljebb az árak.

2020-ban aztán a járvány mindent átalakított, a már eleve alacsonyabb tranzakciószámokról tovább csökkent a kereslet, ami már az árak változásán is látszott. Bár egy éve a járvány első szakaszában sokan drasztikus, akár 10 százalékot meghaladó árcsökkenésre számítottak, ez végül nem következett be, ugyanakkor szinte mindegyik kerületben jelentősen lelassult az áremelkedés. Az V. kerületben szinte teljesen megálltak az árak, de a kerületek többségében sem volt nagyobb 2-4 százaléknál a változás.

Idén is keressük "Az Év Építőipari Személyiségét"! Ha az építőiparban dolgozol, és büszke vagy az eddig elért eredményeidre, esetleg egy kollégád eredményeire, jelentkezz, vagy jelöld őt a díjra. Részletekezen a linken.

A drágább kerületek közül a XI. és a XII. volt az, ahol a járvány ellenére is 8-9 százalékkal feljebb kúsztak az árak, illetve néhány olcsóbb külső kerületről volt ugyanez elmondható. A IV., X., XVII., XX. és XXII. kerületekben volt érezhető, 8-11 százalék közötti áremelkedés, illetve a legolcsóbb XXIII.-ban, ahol a járvány ellenére 17 százalékot ugrottak az árak, de ez a kerület még így is a legolcsóbbnak számít.

Mi történt 2021-ben?

Az egy évvel ezelőtti forgalmi mélypont után mára ismét megélénkült a fővárosi ingatlanpiac, a korábbi, általános érvényű trendek helyét részben újak vették át. Töretlenül tart a januárban, részben az otthonteremtési támogatások hatására megindult roham, az agglomerációs települések mellett már a főváros külsőbb kerületeiben is megnövekedett keresletről számoltak be az OTP Ingatlanpont szakértői.

Míg a pesti belváros (a Nagykörúton belülre eső terület) fellendülése még várat magára, a külvárosokban, illetve az agglomerációs településeken és a főváros budai oldalán is pezseg a piac. Az otthonteremtési támogatások év eleji bevezetésével Budapesten és környékén is nagy számban jelentek meg azok a vásárlók, akik korábban még kivártak. Januárban tovább erősödött a kivándorlás a belvárosból az agglomerációba, és a piac élénkülésével a budai oldalon a lakótelepek mellett a prémium ingatlanok iránt is megnőtt a kereslet.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Egressy Liget
48–100 m245.75–82.95 M Ft
Harsánylejtő Lakópark
59–75 m259.9–92.9 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Waterfront City 1
30–126 m225–192 M Ft

„A kiemelkedő évkezdés után februárban és márciusban is hatalmas érdeklődés jellemezte szinte az egész fővárosi ingatlanpiacot. Egyedül a befektetési célú vásárlók visszatérése várat még magára, de márciusban már ezen a területen is érzékeltünk pozitív változásokat” – mondta Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Budapest egészében az árak egyelőre nem változtak a tavalyi évhez képest, de egyes kerületekben, például Zuglóban már tapasztalható némi áremelkedés.

Az agglomeráció és a kertvárosok felértékelődése mellett a továbbra is a XIII., XI. és XIV. kerületek a legnépszerűbbek a vásárlók körében. Ennek oka, hogy ezek a népes és nagy kiterjedésű kerületek nagyon változatos beépítésűek, így itt minden érdeklődő megtalálhatja az általa keresett lakást vagy házat. Feltételezhetően a koronavírus járvány hatására megnövekedett az érdeklődés a korábban kevésbé forgalmas, kertvárosi jellegű területek iránt is, mint a XVI. és XVII. kerület.

A hazai lakásépítésekkel kiemelten foglalkozunk a június 10-i Építőipar 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Megfigyelhető a város budai oldalának további felértékelődése, a hagyományosan tömeges keresletet vonzó XI. kerület mellett a II., III. és XII. kerületek is fokozottan népszerűek az ingatlanvásárlók körében.

Bár az alku lehetősége nem tűnt el teljesen a piacon, a megnövekedett kereslet miatt nem jellemző, hogy jelentős árcsökkentést tudnának realizálni a vevők.

Az ingatlanválasztás egyik legfontosabb szempontja továbbra is az adott ingatlan ára, de felértékelődött az erkély megléte is, ami a budai oldalon szinte már alapkövetelmény. A saját célra vásárlók körében jelentős számban képviseltetik magukat az otthonteremtési támogatásokat igénybe vevő vásárlók, ők általában fiatal, családtervezés előtt álló, első lakást kereső vevők. Azok, akik támogatás nélkül, önerőből szándékoznak ingatlant vásárolni, elsősorban a jó állapotú vagy teljesen felújított lakásokat keresik.

Címlapkép forrása: Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
birmingham, anglia