passzív ház zöld ház
Ingatlan

Mi kell még, hogy tömegesen elterjedjenek a passzívházak?

Portfolio
Az épületek zéró karbonkibocsátása került fókuszba a Magyar Közgazdasági Társaság legutóbbi előadásán. A technológia már adott lenne ahhoz, hogy szinte kibocsátás nélkül működjenek az új épületek, már "csak" egy ösztönzőrendszer, egy jól kidolgozott támogatói környezet kell, hogy a fejlesztők ténylegesen fenntartható épületekkel borítsák be a várost.

Az épületeknek és az építőiparnak jelentős szerepe van egyrészt a klímaváltozásban, másrészt abban is, hogy a 2050-es klímacéloknak meg tudjon felelni a világ összes országa. De hogy pontosan milyen akadályokkal kell szembenéznie az ingatlaniparnak és milyen lehetőségei vannak, hogy egy jobb és zöldebb útra térjen rá, arról Barta Zsombor, a HuGBC elnöke tartott előadást az MKT meghívására. 

A fenntartható építőipar is a kiemelt témák egyike lesz a június 10-ei Építőipar konferencián. Részletekért kattintson!

Globális trendek

 • A globális kihívások egyik fő eleme a széndioxid-kibocsátás visszaszorítása. Ez jelenleg egy folyamatosan növő pályán van, csak úgy mint az átlaghőmérséklet.
 • Az OECD 2019-es tanulmánya alapján a növekvő urbánus népesség 2011-2060 között másfélszeresére nőhet, az anyaghasználat viszont több mint kétszeresére, ami a Föld véges készleteit tekintve nem egy kedvező folyamat. Az anyagfelhasználás legnagyobb része az építőiparhoz köthető.
 • Hiába van kevesebb magyar lakos, attól még a villamosenergia-felhasználás stagnál, illetve enyhén emelkedik az 1980-as évek óta.
 • 2012 óta folyamatosan nő az építőiparhoz köthető karbonlábnyom a KSH adatai alapján, annak ellenére, hogy az ország egészében csökken a széndioxid-kibocsátás a nehéziparról való átállás miatt. 
mtk22
Forrás: Barta Zsombor előadása KSH adatok alapján.
 • 1980 óta csökken itthon a lakosság, de markánsabb több beépített terület lesz. Görögország és Szlovákia után harmadik Magyarország a mesterséges felszíni borítottság növekedésében: 2009-2015 között 14 százalékkal emelkedett a beépített területek aránya. Ez az agglomerációban még nagyobb, mintegy 20% Barta Zsombor elmondta, hogy ennek egy jelentős része a felzárkózásból, az elmaradt útépítésekből fakad, de ezen túlmenően is sok területet építenek be. 
mkt33
Forrás: Barta Zsombor előadása KSH adatok alapján.
 • A kibocsátás közel 40 százalékáért az épületek felelnek, de óriási potenciál van az ingatlanpiacon, hogy a karbonlábnyom csökkenjen. 
 • A klímacélok 1,5-2 fokban szeretnék maximálni a felmelegedés mértékét a következő évtizedekben. Bár kis számnak tűnik, mégis a másfél fokos melegedés azzal jár, hogy Ausztrália, Ázsia, és Brazília egyes részei vízhiánnyal fognak küzdeni. A 2 fokos melegedés azt jelenti, hogy a népesség 8%-a ivóvíz szűkében lesz, 3 fok emelkedés esetén pedig a Himalája gleccsereinek a fele teljesen el fog tűnni. 
 • Jelenleg globálisan 4000 gigatonna a karbonkibocsátás, ha ez folytatódik, akkor 3-4 fokos hőmérséklet-emelkedés várható. A párizsi egyezmény alapján 1000 gigatonnára kell visszamenni, ha a 2 fokos csökkenést el akarjuk érni. 
Portfolio Ingatlan Irodakereső
Green House

Green House

1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25

Bérleti díj: 13 – 16 EUR
Átadás:
2012

Ajánlatot kérek

Mit tudnak tenni az ingatlanpiaci szereplők? - Egy példa a zöld hotelre

Barta Zsombor a globális helyzetkép bemutatása után egy tanulmányról számolt be, mely szerint az épületek esetében már most rendelkezésre áll az a technológia, amivel el lehet érni az épületeknél a közel zéró kibocsátás melletti üzemeltetést. Ezek közép- és hosszú távon megtérülő beruházások. Az átlagos, konvencionálisan épített és a passzív házaknak nagyjából ugyanolyan beruházási költségei vannak.

Indiában egy zöld hotelt hasonlítottak össze egy hagyományos működésű szállodával. Ebben a példában az energiahatékonysági intézkedések évente közel 11 ezer dollárt takaríthatnak meg a szálloda számára, ami nemcsak a nettó működési bevételre hat pozitívan, de az ingatlan értékét is emeli. 

Idén is keressük "Az Év Építőipari Személyiségét"! Ha az építőiparban dolgozol, és büszke vagy az eddig elért eredményeidre, esetleg egy kollégád eredményeire, jelentkezz, vagy jelöld őt a díjra. Részletek ezen a linken.

A karbonsemlegesség felé vezető úton egy ingatlanpiaci szerepelőnek: 

 • Fel kell mérnie, hogy milyen a kibocsátása,
 • ha ez megvan, konkrét csökkentési célokat kell kijelölni, úgy mint az EU a 2050-es zéró semlegességet kitűzte, úgy a vállalatnak is meg kell határozni a célokat. 
 • Ezt aktívan kell menedzselni, ha valamit nem tud csökkenteni a vállalat, akkor azt meg kell próbálni "off-settelni", vagyis kompenzálni. 

A világ 2000 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalata már lépett és aláírta a nettó zéró kötelezettségvállalást. Az MNB az EU taxonómia kapcsán aktív szerepet vállalnak és ajánlásokat adnak ki, valamint a BAMOSZ és a BÉT-nek is vannak ESG ajánlásaik, és kiemelt céljuk az ilyen fenntartható befektetések támogatása. Ezek mind azt támasztják alá, hogy ez a trend 2021-ben is erősen érinti a hazai ingatlanpiacot is. A következő években pedig még inkább, mert egyszerűen senki nem akarja a kedvező finanszírozási lehetőségeket elmulasztani - mondta el Barta Zsombor. 

Barta Zsombor
HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete), elnök
Barta Zsombor a Tomlin Kft. fenntarthatósági igazgatója, emellett BREEAM minősítő és AP és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Elnöke. Zsombor az RICS tagja és az épített környezet fen
Tovább
Barta Zsombor a Tomlin Kft. fenntarthatósági igazgatója, emellett BREEAM minősítő és AP és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Elnöke. Zsombor az RICS tagja és az épített környezet fen Tovább

Az előadás végén az építőipari anyaghasználatból fakadó kibocsátásról is beszélt a szakértő: 

Az építőiparon belül a legmarkánsabb karbonlábnyomot a területhasználat és az anyaghasználat okozza, csak úgy lehet csökkenteni mindezt, ha a körforgásos gazdaság szemléletet alkalmazzuk. Ez nem kizárólag a hulladékok és az anyagok újrafelhasználásán alapszik. Ami az előrelépéshez fájdalmasan hiányzik még, az az újrafelhasználási adatbank és a hozzá kapcsolódó garanciális feltételek. Mi találkoztunk olyan új kereskedelmiingatlan-fejlesztéssel, ahol a fejlesztő bontottanyagokat szeretett volna használni, de azt a választ kapták, hogy erre nem jár garancia, emiatt pedig biztosítási szempontból is rosszabb besorolást kapott volna az ingatlan, és ezt a pénzügyi kockázatot már nem tudták vállalni.

- mondta el Barta Zsombor, majd hozzátette, hogy hatalmas az építőiparban a szűz anyagok kitermelése és nagyon kevés ebben az ágazatban a használt termékek újrafelhasználásán alapuló gyártás. Ennek az ösztönzésére a büntető adók állhatnak rendelkezésre, vagy vannak olyan pozitív példák is, ahol olyan pénzügyi ösztönzőket eszközölnek a fenntartható ingatlanfejlesztéseknél, ami tényleges előny a beruházónak. Ez lehet, hogy gyorsított engedélyeztetési eljárást jelent, vagy például a XIII. kerületben már részben alkalmazzák, hogy szintterületi beépíthetőségi kedvezményt kap egy fejlesztő, ha zöld épületminősítési rendszert integrál a fejlesztésbe. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Harmony Terrace

Harmony Terrace

1134 Budapest, Angyalföldi út 18.
98 db lakás
32 – 116 m2 alapterület
30 – 104 M Ft
Átadás:
2022 Q1

Ajánlatot kérek
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt_getty_stock