Előfizetői tartalom

Csip-csup ügyek, ezekkel mégis teszel valami fontosat a fennmaradásért

Portfolio
Bár hivatalosan ma ünnepeljük a Föld napját, valószínűleg sokan egyetértenek azzal a hosszú távra mutató elgondolással, hogy valójában minden nap a Föld napja van. Vagy legalábbis kellene, hogy az legyen. Az Earth Day oldal egy 51 pontos lista összeállításával ad tippeket azok számára, akik nem csak egyetlen egy napon szeretnének tenni a környezet, az élőlények és az egész emberiség hosszú távú fennmaradásáért.

Az összesen 51 pontos lista csupa apróságból tevődik össze, mégis ha ezekből jó néhányat, az emberiség nagy része kipróbálna, vagy beépítené a mindennapjába, sokat tehetne azért, hogy elinduljon egy, a környezetünkre néző pozitív irányú változás. A társadalom széles körének az elérése különösen fontos, így a tippek között jó néhány olyan is van, amely az önkénteskedésre, kampányokban való részvételre, a saját történetek, vállalások különböző fórumokon való megosztására és összefogásra irányul. Szintén sok pont valamiféle edukációs csatornát javasol az elkötelezetteknek, hogy ezáltal új dolgokat tanulhassanak, vagy akár ők taníthassanak másokat arról, hogy hogyan óvható meg hosszú távon a környezetünk. 

Íme a lista néhány érdekes pontja, kalkulátorokkal és konkrét tippekkel: 

  • Módosítsd az étrended a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében és próbáld ki valamelyik élelmiszernyom-kalkulátort, amiből kiderül, hogy egy-egy élelmiszer elfogyasztása mennyi fürdővíznek, vagy autóval megtett útnak/üzemanyag-használatnak felel meg.

Példaként: napi kettő kávé elfogyasztásával egy év alatt 311 kilogrammal növeljük az üvegházhatású gázkibocsátását. Ez 1279 megtett kilométernek felel meg, egy átlagos benzines autó használatával. Szintén ekkora kibocsátással jár egy átlagos brit lakás 49 napi fűtése.

Miről szól a cikk?

  • Tippek a mindennapokból, hogy tegyél valamit a Földért.
  • Mekkora kibocstásnak felel meg egy-egy elfogyasztott élelmiszer?
  • Mekkora az éves műanyaghasználatod?
  • Mekkora az egyéni széndioxid-kibocsátásod és mivel tudod semlegesíteni?
  • Egyéb ajánlások a fenntarthatósági célok elérése érdekében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés