családi ház
Ingatlan

Imádják a magyarok a Kádár-kockákat

Portfolio
Becslések szerint 800 000 kockaház van ma hazánkban, és minden negyedik magyar ilyenben él: legtöbben beleszülettek, beházasodtak vagy még a szüleikkel költöztek ide. Akik pedig vásárolták, jellemzően a ház kedvező elhelyezkedése és ára miatt vették meg. Egy friss országos, reprezentatív felmérés szerint a Kádár-kockák a népszerűségi lista elején vannak, a lakosság harmada szívesen választaná ingatlanvásárlás esetén. A kockaházban lakók több, mint 90 százaléka már végzett valamilyen felújítási munkálatot, és háromnegyedük a jövőben is tervezi a korszerűsítést.

Nemcsak sokan ismerik és azonosítják a kockaházakat A vidéki házzal, de szívesen is költöznének ilyen otthonba. A BMI Bramac felmérésben megkérdezettek 23 százaléka lakik jelenleg is kockaházban, és 49 százalék lakott valaha itt, de a lakosság 98 százalékának van valamilyen élménye a háztípussal – jártak már benne vagy láttak már ilyet.

Idén is keressük "Az Év Építőipari Személyiségét"! Ha az építőiparban dolgozol, és büszke vagy az eddig elért eredményeidre, esetleg egy kollégád eredményeire, jelentkezz, vagy jelöld őt a díjra. Részletek ezen a linken.

BMI_Bramac_kutatas_grafikon_1
Forrás: Bramac

A kockaházak előkelő helyen végeztek a felmérésben:

csak a modern, földszintes házak keresettebbek a vásárlók körében (47%). Sőt, a felnőtt lakosság 33 százaléka biztosan, vagy inkább venne kockaházat, és további 43 százalékuk pedig lehetségesnek tartja ezt.

A dobogó harmadik fokán foglalnak helyet a tetőtér beépítéses családi házak (30%), majd negyedik helyen a többszintes családi házak (25%) és a TOP5-ös lista végét a tégla társasház zárja (20%).

BMI_Bramac_kutatas_grafikon_2
Forrás: Bramac

„Bár árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jobb vétel lehet, mert itt valamivel biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom. Sokaknál előnyt élvez, hogy remek felújítási „alapanyag” több okból is: strapabíró, jól alakítható, időt álló.” – fejtette ki Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője.

Az építőipar legaktuálisabb kérdései, nehézségei és lehetséges megoldásai lesznek terítéken a június 10-ei Építőipar konferencián.

Felújítási tervek kockán és onnan túl

Jóna Péter szakértőt megkérdezve kiderült, hogy az iroda ügyfeleinek körülbelül 75 százaléka keres felújított házat. A kutatást megnézve a kockaházat kereső vevők 41 százaléka venne felújított ingatlant. A szakértő szerint e mögött az állhat, hogy ők nagyobb arányban vállalnak be felújítást, mint a többi háztípus iránt érdeklődők. Az eladási oldalt megnézve a kockaházak jogosan állnak az értékesítési lista élén, mert az ilyen, jó minőségben felújított ingatlanok ára, az újépítésű családi házakkal is versenyre kel.

A kockaházak állapota vegyes, de összességében felújított, újszerű, közepes vagy jó állapotról számolnak be a benne lakók (83%), és kevesebb, mint ötödük vallja otthonát befejezetlennek vagy felújítandónak. Lakóikat az jellemzi, hogy a felújításra folyamatosan költöttek. Az adatok azt engedik feltételezni, hogy a kockaházasok igazán törődnek az otthonukkal: 10 százalékkal többen fognak a felújítási munkába, mint akik máshol laknak.

Összességében nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat a Kádár-kockákon (91%), mint a többi háztípuson (83%), és a jövőben is többen terveznek korszerűsítéssel (74% vs 70%). Az eddigi munkálatoknál a leggyakoribbak a külső ajtó/ablakcsere (72%), burkolatok/padlók cseréje (67%), fürdőszoba teljes felújítása (60%), fűtéskorszerűsítés (61%) - egyébként ez a sorrend nemcsak a kockaházakra igaz, hanem más típusú otthonokra is. A kockaházak lakóinak közel fele tervez továbbá külső ajtó/ablakcserét, illetve tetőcserét (45%).

BMI_Bramac_kutatas_grafikon_3
Forrás: Bramac

Az esztétikai szempontok mellett a felújítást sokszor a modernizálás motiválja. „Ha energetikai korszerűsítésről van szó, a tető az egyik fontos pontja a háznak, hiszen a legtöbb hő egy rosszul szigetelt tetőn és a födémen keresztül szökhet ki. Nem érdemes a felújítást halogatni, így elkerülhető a ház nem gazdaságos fenntartása vagy nagyobb károk is, amelyek a tető állapotából fakadnak” – hívja fel a figyelmet Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere. A tervezést azért is érdemes időben elkezdeni, mivel

egy jó minőségű, de alapfelszereltségű tető anyagköltsége, a tetőfedő munkadíja nélkül, akár 1.2-1.4 millió forintba is kerülhet.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City 1

Waterfront City 1

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 – 126 m2 alapterület
25 – 192 M Ft
Átadás:
2021 H2

Ajánlatot kérek

A Covid hozta: felértékelődő szerepben az otthon

A most népszerű ingatlantípusok sorrendjét megbolygatta a koronavírus járvány, eltolódtak a prioritások befolyásolva a választásainkat. A vírushelyzet megmutatta, hogy otthonról is lehet dolgozni és tanulni, kevesebb a forgalmas helyekre való bejárás, a városban ingázás és a természetben, szabadban töltött idő is felértékelődött. „Ez az új élethelyzet, amibe a vírus kényszerített minket elindított egy kifelé költözési trendet. Egyre többen választják a belvárosi lakás helyett a külvárosi, vidéki ház vásárlást” – magyarázza az eddigi tapasztalatokat Jóna Péter.

BMI_Bramac_kutatas_grafikon_4
Forrás: Bramac
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Westside Residence

Westside Residence

1134 Budapest, Bulcsú 5-9
206 db lakás
30 – 108 m2 alapterület
34.9 – 93.5 M Ft
Átadás:
2021 Év vége

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt_getty_stock