budapest lánchíd oroszlán
Ingatlan

Oroszlánrészt vállalnak az ingatlanpiacból, most pedig még több munkára számítanak

Portfolio
Egy épület sem működhetne, fogadhatna dolgozókat, vagy vendégeket az FM piac szereplői nélkül, akik most óvatosan optimisták és a II. negyedévben már új megrendelésekre, a bezárt, vagy csökkentett szolgáltatási színvonalon működtetett épületek újranyitására számítanak. Ezek mind jótékonyan hathatnak az FM szektor gazdasági adataira, egyedül az elegendő munkaerő kérdése okoz továbbra is bizonytalanságot. A LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatok Országos Szövetsége) legújabb, 2021 második negyedévére vonatkozó hangulatjelentését foglaljuk össze.

2020 utolsó hónapjaira pozitív hangulat jellemezte az FM iparág szereplőit, amit a LEO által összeállított LVHI várakozásokra vonatkozó index 51,33-es értéke is tükrözött. A valós tényadatok később rávilágítottak, hogy a várakozásoknál még jobban is teljesített a létesítménygazdálkodási szektor, ugyanis 2020. november-decemberi időszakban az LVKVI index 52,91 pont lett. Az utolsó hónapok plusz megrendelései minden évben jelentősen megemelik ezen hónapok bevétel adatait.

LVHI és LVKVI index összetétele

A LEO minden évben elkészíti a vezetői hangulat indexet (LVHI), a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési cégvezetők bevonásával. Az eredményt egy számban összesítik, amely leírja, hogy az adott negyedévben várhatóan hogyan alakulnak a cégek bevételei, az EBITDA-juk (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a kinnlévőségeik és az ott dolgozó munkavállalóik száma.

Ez a szám az 2020 negyedik negyedévére vonatkozóan 51,33 volt (felfelé mutató változást vártak összességében), 2021 első negyedévére 49,85 (nincs érdemi változás), míg a második negyedévre szintén stagnáló helyzetre számítanak, így 50,83 ez az index.

Ehhez hasonló akoronavírus index (LVKVI) ám ez egy számban határozza meg a tényleges bevételben, eredményben és létszámban bekövetkezett változást. A bevétel 30%-os súlyt, az EBITDA 50%-ot, míg a létszám 20%-ot képvisel az indexben.

Mi történt eddig?

A 2020 márciusi visszaesést magyarázó sokkhatást követően tavaly áprilisban, májusban az alacsony felhasználószámmal működő épületek üzemeltetési költségei csökkentek. Az újranyitást követően visszaálló épület kihasználtság jótékonyan hatott az üzemeltetési szektor bevételeire. A csökkentett szolgáltatások szinte mindenütt visszaálltak a vírus előtti szintre. A szokásos év végi hajrá úgy tűnik, hogy tavaly sem maradt el, a visszajelzések alapján több cégnek az év közbeni elmaradásokat is sikerült ledolgoznia. Az FM szereplők előtt álló legnagyobb kérdőjel tavaly év végén az volt, hogy a 2021. évi szerződéses kondíciókról szóló tárgyalások milyen eredménnyel zárulnak.

A válságálló üzemeltetési szektor aktualitásai és legnagyobb kérdései is a fő témák között lesz az FM & Hybrid Office konferencián júniusban. Részletekért kattints!

A 2021 első negyedéve valamivel visszafogottabb, stagnáló eredményekre vonatkozó várakozásokkal indult a szereplők megítélése szerint, így 49,85 volt az LVHI értéke.

A 2021. februári időszak tényadatait összesítő LVKVI 50,69 pont lett, amely a stagnálást jelentő 50 pontos értékhez képest enyhe erősödést jelent.

A sok éve jellemző januári minimális visszaesést követően a februári adatok már erősödést jeleznek. Ha visszatekintünk a pontosan egy éve indult járvány gazdasági hatásaira, akkor megerősítést nyer a már oly sokszor hangoztatott alapelv, hogy az üzemeltetési szektor "válságálló", azaz a külső negatív hatások ezen iparágban nem jelentkeznek oly mértékben, mint más szektorokban. Bár a tavaly tavaszi sokkhatás érezhetően visszavetette a megbízók opcionális megrendelésállományát, a nyár eleji újranyitást követő növekvő bevételek ellensúlyozták a kiesést. 2020-ban sem maradt el a szektorra jellemző év végi hajrá, amely optimista 2021-es évet jelzett előre.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Arena Corner irodaház

Arena Corner irodaház

1087 Budapest, Hungária körút 40-44.
Kiadó terület: 9000 m2
Bérleti díj: 14 – 16 EUR
Átadás:
2006

Ajánlatot kérek

Ugyanakkor a váratlanul berobbant harmadik ütem és az arra hozott drasztikus kormányzati intézkedések márciusban újra nehéz helyzetbe hozták a kereskedelmi egységeket, akik jelentős megrendelés állománnyal rendelkeznek az FM szektorban. Az újra "erőre kapott" home office is szellemházakká változtatta az irodaházak egy részét. Egyelőre kérdéses, hogy ezen intézkedések, illetve hatások milyen bevétel kiesést generálhatnak a LEO tagoknál. Nagyobb hatással lehet a szektorra a megrendelők részéről folyamatosan jelen lévő bizonytalanság, amely beruházások elhalasztását, a bérlői érdeklődés csökkenését, új szerződések megkötésének elhúzódását okozhatják.

Az elkövetkező hónapok főbb kérdése, a pandémiás helyzeten túl, hogy a kormányzat által hozott, a lakásszektor felpörgését támogató intézkedések (5% áfa, CSOK, felújítási támogatás stb.) milyen munkaerőpiaci helyzetet fognak teremteni. A szakemberek elszívása ugyanis komolyan érintheti az üzemeltetési szektort.

Mit várnak az FM cégek 2021 második negyedévére?

Óvatos optimizmus jellemzi az FM piaci szereplőket a II. negyedévi várakozások kapcsán. A felpörgött oltakozás a remények szerint jelentősen csökkenteni tudja a betegek számát, amely a gazdaság újranyitásával párosul. Mindez új megrendeléseket, a bezárt, vagy csökkentett szolgáltatási színvonalon működtetett épületek újra nyitását eredményezi, amely jótékonyan hathat az FM szektor gazdasági adataira.

Az LVHI érték 2021 második negyedévében (50,83 pont) enyhe növekedést vetít előre, amely a korlátozások fokozatos megszűntetése miatt emelkedő szolgátatási igénnyel magyarázható.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Millennium Tower H

Millennium Tower H

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9
Kiadó terület: 1800 m2
Bérleti díj: 15.5 – 17 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

A 2021. Q2 index mögött lévő részletes adatok is visszatükrözik a várakozásokat. A válaszadók az árbevétel (50,85 pont) enyhe növekedésével párhuzamosan az EBITDA (51 pont) erősödésével számolnak. Ezen növekedési kilátás a létszám (50,38 pont) adatok pozitív változásában is megjelenik. A kinnlévőség állomány (50,46) minimális csökkenésével számolnak a válaszadók.

  • A következő negyedévben várhatóan 1,69%-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások árbevétele.
  • Várhatóan 2,00%-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások EBITDA összege.
  • A következő negyedévben várhatóan 0,77%-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya.
  • Míg várhatóan 0,92%-kal csökken a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások kinnlévőség állománya.

Az FM vezetők elmondták, hogy üzletileg egyelőre kedvezően alakul az év, aktív az FM piac, sok tender van folyamatban. A megszokott év elejei alacsony opcionális munka után a II. negyedévben mérsékelt növekedés várható, amely enyhén javítja mind a bevételt mind az EBITDA-t. A munkaerőhiány azonban továbbra is problémát okoz a hosszú távú célok elérésében.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Vámház körút Irodaház

Vámház körút Irodaház

1093 Budapest, Vámház körút 13.
Kiadó terület: 835 m2
Bérleti díj: 14.5 – 14.5 EUR
Átadás:
1870

Ajánlatot kérek
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
lakás belső modern airbnb