getty, bérlakás, társasház, bérház, budapest, belváros,
Ingatlan

Stagnálásba váltottak a bérleti díjak, gyűlnek a felhők a budapesti airbnb lakások felett

Portfolio
Még mindig vegyes képet mutat az országos bérlakáspiac a kínálati árak alapján - derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, amely ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb - márciusi - eredményeit és több mint 40 ezer hirdetés alapján bemutatja az április végére jellemző kínálatot és átlagos bérleti díjakat is.

Főbb megállapítások

  • Felemás képet mutatnak az országos lakásbérleti díjak a kínálati piacon: márciusban a havi szinten 0,5 százalékkal nőttek, gyakorlatilag stagnáltak, ám 1,6 százalékkal elmaradnak tavaly áprilisi szinttől, amikor a járvány miatt éles fordulatot vett a piac.
  • A fővárosban havi szinten 0,8 százalékos emelkedés történt márciusra, ugyanakkor a múlt év áprilisában lecsökkent bérleti díjakhoz képest ez még így is 2,2 százalékos elmaradást jelent.
  • Idén áprilisban az országos bérlakáskínálat 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
  • Budapesten kerülettől függően 110-170 ezer forintért kínálták a bérbe vehető ingatlanokat a tulajdonosok. A megyeszékhelyek közül Debrecent 100 ezer, Győrt 110 ezer, Kecskemétet 90 ezer, Szegedet pedig 95 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte.
  • A budapesti bérlakáspiac jövőjét befolyásolhatja, hogy a korábbi években a lakáshotelek fellegvárának számító VI. és VII. kerületben a szabályozás komolyan szigoríthatja a rövid távú lakáskiadást.
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Budai Walzer I. ütem
30–91 m235–89 M Ft
Harmony Terrace
32–116 m230–104 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–105 m228–105 M Ft
Pesti Ház - Ferdinánd Garden
34–110 m229.7–136.9 M Ft
River Passage
35–121 m244.3–156 M Ft
Westfalia
42–90 m244–89.7 M Ft

Pluszok, mínuszok

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint idén márciusban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak az országos kínálatban, Budapesten pedig 0,8 százalékos emelkedés történt. “A márciusban bekövetkezett bérletidíj-növekedés minimálisnak tekinthető, továbbra sincs szó tartósabb emelkedésről. Annál is inkább, mert az országos bérleti díjak 1,6 százalékkal, a budapestiek 2,2 százalékkal maradnak el a tavaly áprilisi szinttől, amikor koronavírus-járvány miatt éles fordulatot vett a piac” - értékelte a legújabb adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Gyűlnek a felhők a budapesti rövid távra kiadó lakások felett

Az elemzésből kiderül, hogy április végén közel 21 ezer kiadó lakás és ház hirdetése szerepelt a kínálatban, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten.

A tulajdonosok által meghirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja a fővárosban április végén 130 ezer forintot tett ki,

a különböző városrészekben azonban eltérőek az árak. Az V. kerület volt ekkor a legdrágább, átlagosan 170 ezer forintos havi bérleti díjjal. A legolcsóbb kerület pedig a XIX., ahol 110 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat.

A korábbi években a fővárosi bérlakáspiacon belül elsősorban a rövid távú lakáskiadás, azaz lakáshotelezés “fellegvárának” számító VI. és VII. kerületben 135 ezer és 120 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. “Fontos kérdés, hogy a járvány lecsengése és a turizmus visszatérése után hogyan alakulnak az utóbbi két kerületben a bérleti díjak. Mindkét kerület komoly szigorítást tervez ugyanis a rövid távú lakáskiadást tekintve” - tette hozzá Balogh László.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Westside Residence

Westside Residence

1134 Budapest, Bulcsú 5-9
206 db lakás
30 – 108 m2 alapterület
34.9 – 93.5 M Ft
Átadás:
2021 Év vége

Ajánlatot kérek

Az eddig megismert, ám még nem elfogadott tervek szerint az ott lakók kezébe adnák a döntést. Felmerült olyan ötlet is, amely szerint, ha egy lakásban vendégként megszálló turistákra akár hangoskodás miatt kihívják a rendőrséget a szomszédok, akkor ott korlátozhatják ezt a lakáskiadási formát. Összességében, könnyen lehet, hogy egy szigorú szabályozás inkább a hosszú távú lakáskiadás felé terelheti az érintett városrészekben a befektetőket, így a korábbi években látottnál megfizethetőbb bérleti díjak és lakásárak alakulhatnak ki, ez pedig kigyűrűzhet a külső kerületekbe is.

A fővároson kívül stabilizálódtak a bérleti díjak

Az elemzésből kiderül az is, hogy a megyeszékhelyeken mennyiért hirdették kiadásra a lakóingatlanokat április végén a tulajdonosok. A debreceni lakások esetében az átlagos bérleti díj 100 ezer forintra rúgott, Győrben 110 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat átlagosan, míg a kecskeméti, nyíregyházi és pécsi bérlakáspiacot egyaránt 90 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte, Szegeden pedig 95 ezer forint volt az átlag.

A jövőben várható irányokról az alábbi cikkünkben részletesebben is írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

ujgurok
bullbear
kínai hadihajó
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat
Csanyi Sandor

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
snohetta, diákváros, fudan,