Elárasztják a piacot az új lakások - vidéken is beindultak a lakásépítések
Ingatlan

Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten

Portfolio
Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, ami nem meglepő, tekintve, hogy Budapesten több nagyobb projekt is elinidult. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerit a nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.

Tegnap a teljes magasépítési szektoré volt a főszerep: összességben 2021 első negyedévében 340 milliárd forint értékben léptek magasépítési projektek kivitelezési fázisba, ami a korábbi évekhez viszonyítva gyenge három hónapot jelentett.

Gáspár János, az EBI Építésaktivitási Jelentés mutatószámainak kialakításáért felelős Buildecon ügyvezetője, exkluzív előadást tart a június 10-i Építőipar 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Új lendületet kapott a társasházi lakásépítés

A magasépítéseken belül nem a legnagyobb, de azért jelentős részt képvisel a társasházi lakásépítés, ami új lendületet kaphat a következő hónapokban az újra 5 százalékra csökkentett lakásáfa miatt. Így várhatóan az idei évi Aktivitás-Kezdés értéke jelentősen magasabb lesz a tavalyinál. A folyamat kezdetét jól alátámasztják az idei első negyedéves adatok, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi év Aktivitás-Kezdés számainak folyamatos csökkenése után január-márciusban ismét növekedésre került sor.

2021 első negyedévére vonatkozó Aktivitás-Kezdés mutató értéke 79 milliárd forintot tett ki, ennél csak egy-egy 2019-es és 2020-as negyedévben indultak el magasabb értékben társasházi lakásépítések.

Az Aktivitás-Befejezés az Aktivitás-Kezdés mutatóval ellentétben tavaly folyamatosan növekedett. Ez a növekedés a 2021-es első negyedévben megtorpant, ami azonban nem meglepő, mivel az első negyedévben általában mindig kicsit alacsonyabb a befejezett projektek értéke. Az év további részében – figyelembe véve a várható átadási időket - az elkészülő társasházi projektek összege az előző évhez hasonlóan magas maradhat.

3-ábra-lakás-I_q1
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és az adott időszakban építésre fordított összeg. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. első negyedév; a szürke oszlopok értékei a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerinti értékeket mutatják, nem előrejelzések)

A főváros és környéke dominál a társasházi lakásépítésekben

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, a terület részesedése 79% százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-2020-as időszakot jellemző 60%-os átlaghoz képest. Ezzel párhuzamosan mind a nyugati, mind a keleti régiók részesedése csökkent. A keleti régiók eleve alacsony, 15 százalékos részesedése az idei első negyedévben 5 százalékra csökkent.

Budapest szerepének növekedésében több nagyobb projekt elindulása játszott szerepet, úgy mint:

Hagyományosan a fővárosban alapvetően nagyobb volumenű építkezések indulnak el, mint vidéken, illetve a korábban már a fiókban lévő terveknek köszönhetően gyorsabban tudtak reagálni a fejlesztők az áfaváltozásra. A nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.

4-ábra-lakás-II_q1
A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2021. 1. negyedév)
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Terasz Grande

Duna Terasz Grande

1138 Budapest, Úszódaru
790 db lakás
31 – 117 m2 alapterület
29.9 – 198.2 M Ft
Átadás:
2023. márc

Ajánlatot kérek

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Címlapkép: Shutterstock

forint191231
orbán viktor semjén zsolt parlament
búza
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,