Előfizetői tartalom

Ezermilliárdos ajándék a lakóknak az önkormányzati bérlakásrendszer kivégzése - Mi állhat a háttérben?

Futó Péter
Hatalmas változásokat okozhat a lakáspiacon Böröcz László, fideszes országgyűlési képviselő legutóbbi törvényjavaslata, ami a lakástörvény módosítása által lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások kedvezményes áron történő megvásárlását azon bérlők számára, akik 2020. december 31-e előtt létesítettek bérleti jogviszonyt. Bár legutóbb az I. kerületben a budai Várban található műemléképületek kapcsán foglalkoztunk a témával, a döntés országszerte több mint 100 ezer önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő lakást érint, köztük olyanokat is, amelyeket az önkormányzatok az elmúlt években építettek fel. A mostani lakásárakkal számolva ez ezermilliárdos nagyságrendű vagyon, aminek kapcsán megnéztük, hogy melyek a leginkább érintett települések és kerületek, hogy látja a döntést a XIII. kerület, ahol messze a legtöbb, 5743 önkormányzati bérlakás üzemel, illetve összességében mi állhat a kormányzati döntés hátterében.

A javaslat lényege Néhány nappal ezelőtt a budai Vár kapcsán írtunk arról, hogy Böröcz László benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami lehetővé tenné az önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő bérlakások esetén, hogy azokat a piacinál jelentősen alacsonyabb áron vásárolhassák meg azon bérlők, akiknek már 2020. december 31-e előtt fennállt a bérleti jogviszonya....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái