budapest panoráma erkély
Ingatlan

Megugrott az új lakások eladása - Főként az erkélyes, teraszos lakások keresettek

Portfolio
Megugrott az értékesített új lakások száma Budapesten: 2021 első negyedévében 64 százalékkal több lakást adtak el, mint egy negyedévvel korábban. A növekedés Angyalföldön kiemelkedő volt, az értékesített új otthonok 39 százaléka a XIII. kerületben talált gazdára. Az elmúlt években megnőtt az igény a terasszal rendelkező lakások iránt. Budapesten átlagosan egy új lakáshoz 14,3 négyzetméteres erkély tartozik, de nemcsak az erkélyes új lakások aránya növekszik, hanem a terasz és erkély területének nagysága is – derül ki a LIVING és az ELTINGA közös, XIII. kerületi újlakás-piaci jelentéséből.

A budapesti átlagnál valamivel alacsonyabb áron lehet lakást vásárolni a XIII. kerületben: míg a fővárost összességében 972 ezer, Angyalföldet 934 ezer forintos átlagár jellemezte 2021 első három hónapjában. 2020 átlagos fajlagos árszintjéhez képest mind a két helyszínen minimálisan magasabbak voltak a megvásárolható új lakások átlagos négyzetméterárai. Jelenleg a XIII. kerületben az értékesítés alatt álló projektekben a lakások csupán kevesebb mint 35 százaléka nem talált egyelőre vevőre.

A XIII. kerületben a még szabad, tehát megvásárolható lakások többnyire inkább jövőre, vagy utána készülnek el, az idei évben várhatóan a kerületben található szabad lakások 24 százalékát adják át tulajdonosaiknak. A megvásárolható lakások 37 százaléka előreláthatóan 2022-ben készül el, míg 20 százaléka 2023-ban.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BLU
39–92 m244.3–126.6 M Ft
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Harmony Terrace
32–116 m230–104 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–105 m228–105 M Ft
River Passage
35–121 m244.3–156 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft

Hódítanak az erkélyek és teraszok

Az elmúlt években egyre több figyelem irányul az erkéllyel rendelkező lakásokra, hiszen az erkélyeknek számos pozitív hatása van a lakás belső környezetére. Az erkélyek növelik az életteret, rekreációs célokat szolgálnak, de például tárolásra vagy kertészkedésre is alkalmasak. A megváltozott körülmények még inkább felértékelték a szerepüket, hiszen a kijárás korlátozása esetén is képesek biztosítani a szabadban tartózkodás élményét. A tanulmányok következtetései szerint az erkélyeknek szerepük van a belső hőmérséklet alakulásában, a belső tér levegőminőségében, valamint a vizuális komfortra és a zajkomfortra is hatnak.

A lakóparkok esetében elvárt erkélyigényekre a fejlesztők az elmúlt években ugyancsak reagáltak. Budapesten alig volt olyan újépítésű ingatlan a kínálatban, amelyhez nem tartozott erkély vagy terasz. A Lakáspiaci Riport adatbázis szerint az erkélyes új társasházi lakások aránya a fővárosban meghaladta a 92 százalékot 2021 első negyedévében. A kutatás szerint

Budapesten átlagosan egy új lakáshoz 14,3 négyzetméteres erkély tartozik,

de nemcsak az erkélyes új lakások aránya növekszik, hanem a terasz és erkély területének nagysága is.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Westside Residence

Westside Residence

1134 Budapest, Bulcsú 5-9
212 db lakás
30 – 108 m2 alapterület
29.9 – 115.5 M Ft
Átadás:
2022 H1

Ajánlatot kérek

A LIVING és az ELTINGA közös vizsgálata során kiderült, hogy a teraszméretek a lakásterület nagyságával párhuzamosan jelentősen növekednek, egy 45-55 négyzetméteres otthonhoz átlagosan 10, egy 55-65 négyzetmétereshez 13,6, míg egy 65-75 négyzetmétereshez 17,3 négyzetméteres terasz vagy erkély tartozik. A 110 feletti lakások esetében pedig az átlagos erkély és terasz méret már szinte eléri az 50 négyzetmétert az új lakások körében.

Többféle erkélytípus

Az erkélyeknek több típusa létezik, vannak nyitott, üvegezett és beépített, vagyis teljesen a lakás belső részéhez csatolt erkélyek. Ezek mindegyike más-más hatással van a lakás belső tereire.

Nyitott erkélyek

A nyitott erkélyeknek a túlnyúlási hatás révén az egyik legnagyobb előnye az árnyékoló tulajdonságuk. A felsőbb erkélyek árnyékot vetnek az alattuk található lakásokra, így biztosítva a komfortos hőmérsékletet a nyári melegben is alacsony energiafelhasználás mellett, illetve védik a belső teret az UV-sugárzástól is. Segítségükkel elkerülhető az ablakra eső közvetlen napfény okozta tükröződés, így a vizuális hatásuk is figyelemre méltó.

Több tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az erkélyek még nyitott ablak mellett is csökkentik a belső terekre gyakorolt zajártalmat, egyfajta akusztikai védőpajzsként funkcionálva a belső tér számára a kívülről érkező zajokkal szemben. A védelem mértéke azonban szorosan összefügg az erkély jellemzőivel, mint a mélysége, a magassága, a parapet mérete vagy az oldalfal tulajdonságai.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
1002 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q2

Ajánlatot kérek

Üvegezett erkélyek

Magyarországon is több helyen látni üvegezett erkélyeket, amelyek egyfajta télikertként használhatóak. Előnyük, hogy jelentősen csökkentik a belső tér zajterhelését, a légszennyeződést, a külső és a belső üvegezés pedig nagy üregű dupla védelmet jelent a lakás belső részei számra.

Ugyanakkor a belső hőmérsékleti komfortra és az energiafogyasztásra gyakorolt előnyös tulajdonságaik ellenére az üvegezett erkélyek súlyos túlmelegedési problémát is okozhatnak meleg körülmények között, ezen túlmelegedés költsége pedig akár túl is szárnyalhatja a fűtési költségmegtakarítást melegebb klíma esetén. Az üvegezett erkélyek másik hátránya, hogy csökkentik a belső területekre bejutó fény mennyiségét. Míg egy 1,5 méter mélységű, 2,5 méter széles nyitott erkély a fényt 30-35 százalékkal mérsékli, ez az érték üvegezett erkélyek esetében akár elérheti a 60 százalékot is.

Június 10-én az Építőipar 2021 konferencián találkozik a szakma. Részletekért kattints!

Teljesen beépített erkélyek

A teljesen beépített erkélyek legnagyobb előnye, hogy területe teljesen a lakás részévé válik, ezzel növelve a belső életteret. Egyes tanulmányok szerint ugyanakkor az erkélyek teljes összeépítése a belső térrel eltűnteti az erkélyek korábban bemutatott előnyeit. Az ablakon elveszített hőmennyiség már a belső teret terheli, a nyári napfény pedig szintén nagyobb energiafogyasztást és diszkomfortot okoz. A beépítésük emellett vizuális problémát is okoz a napfény okozta tükröződés nyomán.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
építőipar konferencia