építkezés lakásépítés
Ingatlan

Az ÉVOSZ után a GVH is vizsgálná az építőiparban tapasztalható áremelkedés okait.

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piaci konzultációt kezdeményez az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), a konzultáció célja az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okainak feltárása és az ágazat esetleges versenyproblémáinak feltérképezése - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a közelmúltban az ÉVOSZ hívta fel a figyelmet az építőipari nyersanyagok és termékek jelentős áremelkedésére. A felpörgő építkezések és felújítási hullám mellett pedig kiemelten fontos a tiszta verseny az építőipari alapanyagok piacán - írták.

Mint elmondták, a lakásfelújítási támogatások, a családok otthonteremtési kedvezményei és az új lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések kedvező hatásainak érvényesülése érdekében a versenyhivatal jelentős erőfeszítéseket tesz az építőipari alapanyagok piacain a tiszta verseny biztosítására.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a június 10-i Építőipar 2021 konferencián, ahol az előadók között lesz Koji László, az ÉVOSZ elnöke is!

A hivatal tavaly ősszel átfogó versenyfelügyeleti eljárást indított a magyarországi cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben

gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A hatóság emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytatott számos más építőipari alapanyag - például tégla, tetőcserép, szigetelő- és burkolóanyagok, nyílászárók - forgalmazásának piacán, hogy feltárja ezen termékek értékesítési rendszerét.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a versenyhatóság elkötelezett a magyar gazdaság újraindításában és versenyképességének növelésében, ezért a nemzetgazdaság teljesítményét közvetlenül befolyásoló, a vállalkozások és a magyar emberek széles körét érintő építőipari alapanyag piacokra is kiemelten figyel. Az indokolatlan, inflációt gerjesztő áremelésekkel szemben a rendelkezésre álló eszközeivel fog fellépni. Ahogy az egyedi jellegű jogsérelmeket, úgy az ágazati szereplők átfogó jelzéseit is alaposan megvizsgálja, hiszen a közvetlen piaci információk segíthetik a tiszta verseny megőrzését. Ennek szellemében várják konzultációra az ÉVOSZ-t - tette hozzá a hivatal elnöke.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft
Waterfront City 1
30–126 m225–192 M Ft
Westside Residence
30–108 m229.9–115.5 M Ft

Az építőipari alapanyagárak brutális emelkedéséről, a következő időszakra rázúduló keresletről és a háromszámjegyű profittal dolgozó cégekről a piaci szereplők is említést tettek, legutóbb Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk erről, aki szintén előad majd a május 10-i Építőipar 2021 konferencián.

Az ÉVOSZ ezzel kapcsolatos korábbi megállapításai az alábbi cikkekben olvashatók:

Az Építő Közösség pedig legutóbbi videójában összefoglalta, hogy pontosan milyen árnövekedés ment végbe az elmúlt 3-4 hónapban, és ezek után milyen végösszegre számítson az, aki házat építene:

Címlapkép forrása: Getty Images

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1227909102