lakások eger
Ingatlan

Itt a legfrissebb térkép! - Ennyibe kerülnek a lakások Budapesten és az ország más részein

Portfolio
Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép jelenlegi számában a szokott tematikát követve, a 2020-as forgalmi adatok alapján vizsgálták meg, hogy egy év alatt különböző területi vetületekben, illetve jogállásonként és ingatlantípusonként hogyan változtak az árak és melyek az aktuálisan kialakult árszintek. Bár árakban is csökkenést várhattunk a pandémia hatására, a teljes tavalyi évet tekintve, éves alapon még drágulást mutatnak a statisztikák. Az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait – több egyéb tényezővel együtt – hozzájárulnak ahhoz, hogy a még egy éve is várt recessziót vélhetően elkerüljük.

A vírushelyzet általános és a különféle megváltozott otthonválasztási preferenciáink együttes hatására az eddigi városfejlődési dinamika változni látszik – olvasható az OTP Jelzálogbank legfrissebb, a NAV 2020-as tranzakciós adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében.

Az országos lakásár-szint 2020-ban, az előző évihez képest fele olyan mértékben, nagyjából 9,1 százalékkal nőtt a NAV – egyelőre még nem teljes körű – ingatlanforgalmi adatai alapján. Az összesített éves drágulás azonban negyedévről negyedévre váltakozóan pozitív és negatív irányú árváltozások eredőjeként adódott. Minden településtípusban drágulást látunk, de ennek üteme mindenhol mérséklődött, legszembetűnőbben Budapesten, ahol a korábbi évek töredéke, 3 százalék volt tavaly az áremelkedés mértéke – mondta el Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Harmony Terrace
32–116 m230–104 M Ft
River Passage
35–121 m244.3–156 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft

Megyei és nagyvárosi ranglista

Döntően a Balaton-parti településeken tapasztalható jelentős áremelkedés hatására, 2020-ban a megyék árlistáján első helyre ugrott Somogy, elsőként átlépve a 400 ezer Ft/m2-es határt (444 ezer Ft/m2). Győr-Moson-Sopron, Pest és Hajdú-Bihar tízezer forinton belül vannak a 400 ezres szint alatt. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, 118 ezer Ft/m2 átlagértékkel.

Csakúgy, mint az árváltozásnál, természetesen az árszintnél is erős a kapcsolat a megyék és megyeszékhelyeik között. A látványos kivétel ezúttal is Somogy, ahol a forgalom továbbra is jelentős részét adó Balaton-parti települések víz közeli ingatlanjai átlagosan jóval drágábbak a kaposvári árszintnél.

A megyeszékhelyek ársorrendjének élbolya évről-évre kissé átalakul. A 2020-as adatok alapján a legdrágább megyeszékhely immár második éve Debrecen (429 ezer Ft/m2), és ettől alig néhány ezer forinttal lemaradva Székesfehérvár és Veszprém még a dobogósok. A 400 ezer Ft/m2-es limitet még a 2018-ig hagyományosan az első helyen álló Győr lépi át. A sor másik végén változatlanul Salgótarján áll 135 ezer Ft/m2 átlagértékkel.

A hazai lakásépítésekkel kiemelten foglalkozunk a június 10-i Építőipar 2021 konferencián. Részletekért kattints!

A következő térkép a 2020-ban eladott lakóingatlanok átlagárát mutatja járásonként. 23 járás átlagára haladja meg az 500 ezres szintet, további 11 a 420 ezer Ft/m2-t (sötétbarna színezés). A legdrágább 23 közé budapesti kerületeken kívül a Balatonfüredi (642 ezer Ft/m2), a Fonyódi (604 ezer Ft/m2), a Siófoki (602 ezer Ft/m2), a Budakeszi (554 ezer Ft/m2) és a Dunakeszi (530 ezer Ft/m2) járás jutott be. A 420 ezer feletti kategóriába Budapest, Pest megye (a fentieken túl a Pilisvörösvári, Szentendrei, Vecsési és Érdi járás), illetve a Balaton-part mellett még a Soproni, Debreceni és Gárdonyi járás került.

értéktérkép mo
Lakóingatlanok járásonkénti átlagára, (Forrás: OTP Jelzálogbank)

Az országos átlagár tavaly 436 ezer Ft/m2 volt, míg a főváros nélkül számított vidéki átlag 303 ezer Ft/m2.

Két járás átlagára marad 50 ezer Ft/m2, és további 46 járásé 120 ezer Ft/m2 alatt (legvilágosabb színezés), ebből csak 14 dunántúli. A legtöbb járás ebben a kategóriában hagyományosan észak-magyarországi (például tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és hét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei).

Eltérő mozgások Budapest kerületeiben

Budapesten tavaly is több olcsóbb, illetve peremi kerület drágult a legnagyobb ütemben, a korábban befektetési céllal leginkább keresett pesti belvárosi kerületekben ugyanakkor szinte megállt az áremelkedés.

A megelőző évekhez képest minimális, 2020-ban mindössze 1,2 százalékos árnövekedés után a főváros V.kerülete még mindig messze vezeti a budapesti árrangsort 991 ezer Ft/m2-rel. Ehhez képest a második legdrágább XII. kerület átlagára 16%-kal alacsonyabb, 829 ezer Ft/m2. A 800 ezres szint fölé még az I. és a II., a 700 ezres limit fölé pedig a VI., XI., XIII. és VII. kerületek jutottak. A másik végletet, 500 ezres átlag alatt a XXIII., XXI., XX., XVIII. és XVII. kerületek adják.

A budapesti átlagár 657 ezer Ft/m2.

Az alábbi térkép legsötétebb színezése azt a 25 irányítószám-körzetet jelöli, ahol az átlagár tavaly meghaladta a 800 ezer Ft/m2-t. Ezek egyrészt pesti belvárosi körzetek (az V. kerület például teljes egészében ide tartozik), illetve a budai oldal drágább területei. A legdrágább körzet hagyományosan a 1014-es (Budai Vár): tavaly itt hajszállal átlépte az 1,4 milliós szintet az átlagos négyzetméterár. Az V. kerület pedig még azzal emelkedik ki, hogy a legolcsóbb körzetében (1053) is közel 930 ezres átlagáron keltek el a lakások. 

500 ezer Ft/m2 alatti átlaggal 27 körzet áll (legvilágosabb színezés). Ezek között csak egy budai oldali van (1225). Ugyanakkor a XXIII. kerület teljes egészében, a XX. és XXI. kerület pedig egy-egy körzet kivételével ide esik. A budapesti átlagot jelentő 657 ezer Ft/m2 fajlagos árhoz a 1078-as irányítószám-körzet (Külső-Erzsébetváros egy része) áll legközelebb.

értéktérkép bp
Lakóingatlanok budapesti irányítószám-körzetek szerinti átlagára, (Forrás: OTP Jelzálogbank)

Változó városfejlődési dinamika

A koronavírus-járvány egy év alatt több hosszabb távon ható folyamatot indított el, vagy erősített fel a lakáspiacon. Az OTP Ingatlanpont értékesítési tapasztalatai alapján, elsősorban az Otthonteremtési Program támogatási elemeinek köszönhetően, az idei első negyedévben, éves alapon, országosan a forgalom harmadával bővült. Míg azonban a pesti belváros fellendülése még várat magára, a fővárosi agglomerációban hosszú ideje nem látható pezsgés tapasztalható. Jelenleg éppen változóban van ugyanis a (tágabb) belvárosok és a kertvárosok / agglomerációk korábbi években megszokott fejlődési dinamikája. A mostani kiköltözési hullám ugyanakkor nem visszafordíthatatlan, hiszen az ingatlanpiacra jellemző ciklikusság az elmúlt évtizedekben az otthonválasztási preferenciákban, fő „hívószavakban” is megfigyelhető volt. Függetlenül az aktuálisan éppen zajló folyamatoktól, hosszú távon azok az ingatlanok bizonyulhatnak igazán jó választásnak és egyúttal értékállónak, amelyek kertvárosi jellegű lokációban fekszenek, de jó infrastruktúrával rendelkeznek és még a munkahelytől is elérhető távolságban találhatóak. A hibrid munkarend erősödésével ugyanis a munkahely közelsége továbbra is meghatározó lehet az otthonválasztásnál.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City 3

Waterfront City 3

1033 Budapest, Folyamőr
218 db lakás
27.56 – 148.55 m2 alapterület
28.5 – 152 M Ft
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek

Várakozások: úgy tűnik, elmarad a lakáspiaci recesszió

"Rövid távú várakozásainkat úgy összegezhetjük, hogy a lakáspiacon vélhetően elmarad a recesszió, noha még szűk egy éve is látszólag minden adott volt az egyértelmű lejtmenethez. Visszaesésre az erős évkezdet után sem számítunk, hiszen a lakhatási minőség felértékelődött a járvány, és a tavaly egy csapásra tömegek által megismert home office következtében. Az így újragondolt lakásigények kielégítésében egyrészt az Otthonteremtési Program elemeinek igénybevétele adhat erős támogatást, másrészt a munkaerőpiaci helyzet prognosztizált javulása is tovább szélesítheti a lakásvásárlásban reálisan gondolkodók bázisát. Ráadásul a háztartások növekvő (többnyire a tavalyi helyzetben kényszerből felhalmozott) megtakarításaikat a korábban megszokotthoz képest vélhetően kisebb arányban fordítják nyaralásra, vagy például autóvásárlásra, helyettük a nagy invesztíciók között az otthonteremtés kerülhet fókuszba. Végül pedig az inflációs félelmek, az alacsony kamatok, és így az olcsó hitelek is a lakáspiacra terelik a vásárlókat. Optimista várakozásaink mellett ugyanakkor kiszámíthatatlan tényezőként továbbra is ott van a lehetőség a visszaesés kockázatát magukban hordozó újabb járványhullámok megjelenésére." - emelte ki Valkó Dávid.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
1002 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q2

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

space
vakcina
adobevallas adozás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
házépítés építkezés