szigetelés
Ingatlan

Kormányközi megállapodások nélkül nehéz lesz elkerülni az építőipari anyagárak robbanását

Portfolio
Az építőipari anyagár-emelkedés globális jelenség, így kormányközi megállapodások nélkül aligha lehet azt országos szinten orvosolni - nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az ATV Start című műsorában. A helyzet akkor oldódna meg, ha árubőséget lehetne teremteni a világon, és ha új, alternatív beszerzési vonalakat alakíthatnának ki.

A kereslet növekedése, a globális anyaghiány egészen elképesztő mértékű áremelkedéseket okozott egyes építőipari termékeknél, a hőszigetelés és a betonacél tavalyhoz képest 90%-ot drágult, és egyelőre nem tudni, hogy hol a felívelő pálya vége. Az ATV-nek adott interjújában Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy:

Első negyedévben a kivitelezési árak átlagosan 7%-kal emelkedtek a KSH adatai alapján, a lakásépítéseknél ez 9-10% lehet, összesítve pedig az anyagárak eddig 15-20%-kal nőttek.

A szakértő szerint a jelenlegi állapot talán még kezelhető lenne, de a nagyobb problémát ennek a jövőbeli alakulása jelenti, nem látható ugyanis, hogy mekkora árrobbanás következik be.

Az Építőipar konferencia egy egész napon keresztül az építőipar legnagyobb kihívásaival fog foglalkozni, szakértők, piaci szereplők és a kormány képviselőinek bevonásával. Pontosan egy hét múlva találkozunk!

Koji László kiemelte, hogy a kormányzatnak többféle lehetősége van arra, hogy hatással legyen az építőipari anyagárakra:

A kormányzat egyrészt szabályoz, másrészt a legnagyobb építőipari megrendelő, 60%-ot tesz ki, valamint részt vesz a piac ellenőrzésében, és támogathat is. Látni kell, hogy az áremelkedés és anyaghiány nem csak magyar probléma, az egész világban kereskedelmi háború zajlik az építőipari anyagok piacán. Nem csak a lakosság nem tud ugyanakkora összegből, ugyanolyan műszaki tartalmat megvalósítani, hanem az állam sem. A Brüsszelben megtárgyalt újraindítási támogatások és az ebből megvalósuló létesítményeknél, főleg a nagy átfutási idejű projekteknél sem lesz elegendő az előre kalkulált forrásigény.

Koji László
ÉVOSZ, elnök
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium
Tovább
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium Tovább

A szakértő hozzátette, hogy megoldás az lehet, ha árubőséget lehetne teremteni a világon, és ha alternatív beszerzési vonalakat alakíthatnának ki. A kormányközi megállapodásoknál lehetnének például olyan beszerzési csatornák, ahol fixált árak lennének.

Lehet építőipari válság Magyarországon?

A megrendelő oldaláról válság akkor lehet, ha nincs kivitelező aki megcsinálja a munkát, vagy a jövedelme nem nő annyival, mint amennyire az árak. A kivitelezők oldaláról válságról akkor beszélhetünk, ha az éves 15%-os építőipari bővülés nem tud bekövetkezni, kevesebb új projekt indul és a megrendelések is csökkennek.

Mi lesz 2021-ben az árakkal?

Nem tudjuk, de azt gondolom, hogy a világkereskedelemben mindenkinek az az igénye, hogy a végére érjünk a vámháborúknak, ne legyenek visszatartott áruk, és az eddig leállt gyártások is újrainduljanak

- mondta el Koji László.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Pesti Ház - Ferdinánd Garden
34–110 m229.7–136.9 M Ft
River Passage
35–121 m244.3–156 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m228.5–152 M Ft

Címlapkép: MTI Fotó: Beliczay László

forint191231
árfolyam kijelző monitor bank
európai bizottság brüsszel eu európai unió
orbán viktor semjén zsolt parlament
búza
GettyImages-1211246429 (10)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,