FONTOS Megjöttek a szerda reggeli magyar koronavírus-adatok
getty, zrínyi utca, budapest, belváros, bazilika
Ingatlan

Térképen mutatjuk meg, hol csökkentek legjobban a lakásárak Magyarországon

Portfolio
Legutóbb azt néztük meg, hogy az ország különböző részein mennyibe kerülnek a lakások, ezúttal viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján hol, milyen irányú és mértékű volt 2020 során a lakások árváltozása. Vajon tényleg sok helyen megállt az áremelkedés? És a Balatonnál valóban tovább szárnyalnak az árak? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Bár sokan arra számítottak, hogy a járvány miatt elindul az árak gyors csökkenése, végül ez nem valósult meg, sőt, tavaly az összes megyében ismét drágulást mutattak a számok. Ennek üteme azonban csak két helyen, Somogy és Tolna megyékben haladta meg a 2019-es szintet, vagyis ha nem is volt árcsökkenés, de a drágulás üteme mérséklődni kezdett.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Harsánylejtő Lakópark
59–75 m259.9–92.9 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
Pesti Ház - Ferdinánd Garden
34–110 m229.7–136.9 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft

Az, hogy – a 2019-es adatokban még utolsó helyen álló – Somogyban tavaly egyharmados átlagos drágulás ment végbe, egyrészt annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány hatására a Balaton déli partja az eddig megszokotthoz képest is nagyobb érdeklődést vonzott. Emellett a nagy volumenű, és az átlagárnál jóval drágább lakásokat kínáló lakópark- és társasház építések is folyamatosan generálják a plusz forgalmat a tóparti településeken. A 2020-ban 17%-os árnövekedést elkönyvelő Tolna megyében a Paks II. beruházás hatására élénk már évek óta a kereslet. 10% felett további hat megye (Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés, Heves és Hajdú-Bihar) átlagára drágult. Tavaly a legkisebb mértékben, bő 4%-kal Vas megyében ment fel az átlagár.

A forgalom jelentős részét adó megyeszékhelyek ármozgásai természetesen nagy hatással vannak az egész megyére, így nem meglepő, hogy tavaly a nagyvárosaink közül Szekszárd drágult legjobban (18,5%), emellett még Salgótarján áll 15% felett. Visszaesést sehol nem látunk, az áremelkedés üteme egyedül Kecskeméten marad 3% alatt.

A járási szintű árváltozást a szemléletesség kedvéért tematikus térképen ábrázoltuk. A budapestikerületekkel együtt 197 járás közül – a megelőző évi 9 után – tavaly 23-ban csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára (piros színezés). Ezek túlnyomóan az ország keleti felében találhatók, és mindegyik kisváros központú térség.

árváltozás országos

Az általánosan lassuló áremelkedési ütem ellenére 51 járásban nőtt 20%-ot meghaladó mértékben az átlagár. A térképen a legmagasabb kategóriát ezen belül is az a 23 területi egység képviseli, ahol a 30%-ot is meghaladta a drágulás tavaly. Ezek nagyjából egyenletesen oszlanak el a keleti és nyugati országrész között (sötétzöld színezés), jelentősebb sűrűsödés a Balaton vonzáskörzetében és az Alföld középső területén látszik. Összességében csak négy megyében nincsen ilyen járás.

Jelentős mérséklődés Budapesten

A fővárosi kerületek árváltozás rangsorára pillantva látszik, hogy tavaly is több olcsóbb, illetve peremi kerület drágult a legnagyobb ütemben (17%-kal a XXIII. kerület, 10% felett még a XX., IV. és X. kerület, illetvevalamivel ez alatt a XVII. kerület). Továbbra is a lista hátsó harmadában, 2% alatti árnövekedési mutatóval állnak ugyanakkor a korábban befektetési céllal leginkább keresett pesti belvárosi kerületek (V., VI., VII. és VIII.). Az V. kerület – mindössze 1,2%-kal – ismét sereghajtó lett a XV. és a XIX. kerületek mögött. Tavaly mind a 23 kerületben lassult az áremelkedés üteme a 2019-es mutatóhoz képest, csökkenő árú városrész ugyanakkor nem volt 2020-ban sem.

A budapesti irányítószám-szintű árváltozás az alábbi térképen látható, ahol a 161 irányítószám-körzetből 16-ban legalább 15%-kal nőttek az árak 2019-hez képest tavaly (sötétzöld színezés). Ezek többnyire peremi kerületek relatíve olcsóbb körzetei. A XXIII. kerület mindhárom körzete ide tartozik, noha ezek egyenként igen csekély forgalmúak, így az eladott ingatlanok összetételének torzító hatása jelentős lehet. Az elemzéshez megfelelő számú tranzakciót felmutatni tudó, és nagy volumenű lakásépítések statisztikákat „megzavaró” hatásától mentes irányítószám-körzetek közül a 1125-ösben (Kútvölgy / Virányos / Istenhegy) nőtt legjobban, 25%-kal az átlagár.

árváltozás budapest

Csökkenő átlagárú irányítószám-körzet 21 volt tavaly a fővárosban, ebből öt a III. kerületben. A pandémiás helyzet ingatlanpiacra gyakorolt hatását jól szemlélteti, hogy a második legnagyobb mértékű, közel 10%-os árcsökkenést tavaly az V. kerületi 1051-es körzet (Lipótváros déli része, Banknegyed) szenvedte el.

Címlapkép forrása: Getty Images

fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
oroszország koronavírus járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió
space

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
házépítés építkezés