STA_2291
Ingatlan

A Balaton-parttal és a kávézók teraszaival kell versenyezniük a ma épülő irodaházaknak

Portfolio
Mostanra egyértelművé vált, hogy működik az irodán kívüli munkavégzés, ezért látható, hogy az irodák funkciója is megváltozik. Az irodákban sokkal nagyobb hangsúlyt kap az együttműködés az egyéni munkavégzéssel szemben, és ahogy a retailben az online vásárlások terjedése miatt, úgy az irodák esetében is felértékelődik az élményszerűség szerepe. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, azt Mazsaroff Kata, a Horizon Development bérbeadási igazgatója a ParkSide Offices irodaház példáján keresztül mutatta be az FM & Hybrid Office 2021 konferencián.

A dél-budai alpiac északi részén, a Feneketlen-tó mellett valósul meg a Parks Side Offices irodaház. Az alpiac 6 százalékos üresedési rátája, a közlekedési csomópontok és az egyetemek közelsége, valamint az agglomerációból történő könnyű elérhetőség kedvező a fejlesztés számára, ugyanakkor ma már egy irodának számos más igényre is figyelnie kell. Az irodaház tervezésénél 3 alapfunkciót kellett figyelembe venni:

  • greenery: zöld környezet,
  • community: közösségi élmény,
  • flexibility: rugalmasság térben és időben

A jó levegőminőség érdekében a közeli park mellett további 4000 négyzetméternyi parkosított zöldfelület tartozik majd az irodaházhoz, ami 35 százalékos zöldfelületi mutatót jelent. A fenntarthatóság jegyében az épület a LEED Gold és a WELL minősítést célozza. A fenntarthatóság mellett legalább ilyen fontos az egyén közösséggel való kapcsolata, ezért a környezetben élők számára a homlokzat visszahúzásával létrejön egy passzázs, amit a helyiek is használhatnak majd, valamint kialakítunk egy baba-mama szobát, ahova a közeli játszótérről átjöhetnek a kisgyerekesek, és ott akár egymással találkozhatnak is. Emellett támogatjuk a kortárs művészetet, a kerthelyiségben installációkat fogunk majd kihelyezni, a speciális igényűek számára pedig az access4you minősítés megszervezése teszi lehetővé az épület akadálymentes használatát. Mivel ma már az iroda a belvárosi kávézókkal és a Balatonnal versenyez a munkavállalókért, így elsődleges szempont a magas minőség és a vonzó környezet – mondta el Mazsaroff Kata, a Horizon Development bérbeadási igazgatója.

STA_2258
Fotó: Stiller Ákos

Végül, ki kell emelni a rugalmasságot, ami egyrészt az építészeti megoldásokban jelenik meg, ami mindenfajta munkamódszert lehetővé tesz, de fontos, hogy a felhasználóknak is legyen döntési szabadsága, hogy az épületen belül hol, milyen helyiségben, milyen módon szeretnének dolgozni. Az épülethez tartozó 11 nagyméretű terasz is ezt fogja szolgálni – tette hozzá a szakértő.

Rugalmas terek, megváltozó irodák

A változó irodai környezetről volt szó a konferencia következő panelbeszélgetése során. A moderátor, Massányi Tibor, ügyvezető partner, DVM group Kft. többek között arról kérdezte a résztvevőket, hogy terveznek-e a cégek átalakításokat az irodában a dolgozók visszajelzése alapján, illetve, hogy egy most újonnan induló irodaprojektnél, milyen megoldásokat alkalmaznának.

Dömötör Mónika, bérbeadási vezető, Gránit Pólus, hogy eddig voltak a cellás megoldások az irodákban, majd a nyitott tereket részesítették előnyben a bérlők, végül kiderült, hogy a hatékony munkához a nyitott terek nem mindig kedvezőek. Emiatt alakult ki igény kisebb szobákra az irodán belül, ahol el lehet vonulni, telefonálni, vagy kiszakadni a nagy, közös térből. Ezt követte a járványhelyzet, ami a hibrid rendszert és a home office-t helyezte előtérbe.

A bérleti szerződéseknél az látható, hogy 5 éves ajánlatot kérnek a cégek, a harmadik évnél kiszállási opcióval.

Dömötör Mónika hozzátette, hogy az első körös tapasztalatokat lehet felhasználni ebben a tervezhetetlen időszakban. A rugalmas hozzáállást, a munkavállalói igényekhez igazodó terek és szolgáltatások igénybe vételében lehet látni.

Ispánki Nikoletta, Country Manager, IWG, kiemelte, hogy a rugalmasság több szempontból is fontos:

Az időbeli rugalmasságnál arról beszélünk, hogy mennyi időre adjuk ki az irodát, de az is rugalmasság, hogy mennyi idő alatt tudunk kinyitni egy coworking helyszínt.

Ispánki Nikoletta hozzátette, hogy a harmadik oldali rugalmasság az lehet, hogy cégek mennyire válogatnak a különböző megoldások között a hibrid irodai munka során. Kiderült az is, hogy egyre több igényt lehet látni a rövid távra kibérelt nagyobb tárgyalókra.

Klementz Kata, Loffice társalapító, Loffice, kiemelte, hogy már korábban is létezett a hibrid irodamodell a coworking terekben. Ez az irodatípus gyorsan tud reagálni a változásokra. A pandémia alatt az egyéni igények kiszolgálása erősödött fel, illetve az élményalapú szolgáltatások is nagyobb szerepet kaptak.

Nem a huszonévesek használják csak a coworking irodákat, sőt nem is ők feltétlenül a fizetőképes kereslet. Vannak 50-60 év közötti csapatból álló cégek, akik bérelnek tőlünk, úgyhogy teljes átjárhatóságot látunk a coworking tereket igénylő generációk között.

- tette hozzá a szakértő.

Turcsikné Gáspár Georgina, HR vezető, Lufthansa Systems Hungária, a járványhelyzet alatti tapasztalatokról elmondta, hogy sokszor hatékonyabbak is voltak a munkavállalók, de fontos, hogy megmaradjon az egymáshoz kapcsolódásnak az offline lehetősége is. Online nem lehet kialakítani elköteleződést, viszont ha egy konkrét dátumtól mindenkit visszarendelnénk, az súlyos veszteségekhez, lemorzsolódáshoz vezetne. Ennek az az oka, hogy mindenki már egy egészen más világot, életet alakított ki magának.

Megkérdeztük a munkavállalókat: 68%-uk köszöni szépen, otthon jól elvan. Van viszont 16%, akik szeretnének bejárni. Ezért lépésről lépésre át fogjuk alakítani az irodát.

Hozzátette, hogy rugalmasságra törekednek, így heti 2-3 napnál több irodai munka nem valószínű, hogy lesz.

STA_2346
Fotó: Stiller Ákos

A konferencia további cikkei:

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Matolcsy György
trader
családi házak
forint191231
árfolyam kijelző monitor bank
európai bizottság brüsszel eu európai unió
orbán viktor semjén zsolt parlament
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,