FM & Hybrid Office 2021
Ingatlan

A digitalizáció hatalma: már előre tervezetten is csökkenthető egy épület fogyasztása

Portfolio
Három, különböző területről érkező piaci szereplő, a Daikin, az energo hungary és a CPI Hungary, fogott össze annak érdekében, hogy a keresletoldali szabályozás elvét egy pilot projekt keretében tesztelje. Együttműködésükkel azt mutatják be, hogy az épületekben levő gépészeti – főként hőszivattyús és klíma – rendszerekben rejlő rugalmas tartalékokat hogyan lehet kihasználni a digitális szabályozáson keresztül. Az FM & Hybrid Office konferencián mutatta be a projekt tapasztalatait Ercsey Tamás, az energo hungary kft. vezérigazgatója, illetve az üzleti fejlesztésekért és értékesítésért felelős vezetője.

Az elmúlt bő egy évben elfogadott hazai stratégiai dokumentumok nyitották meg annak a lehetőségét, hogy teljesen új energiapiaci szereplők jelenjenek meg a kiegyenlítőenergia-piacon, válaszolva a napelemek és töltőállomások terjedésével megjelenő kihívásokra. Ercsey Tamás, az energo hungary kft. vezérigazgatója előadásában kiemelte:

Ha felborul az az elv, hogy amennyit termelnek az erőművek, annyit kell elfogyasztani, akkor további kiserőművek bekapcsolására van szükség, ami jelentős kibocsátással jár.

Ezt a kiegyenlítési feladatot eddig a termelők oldották meg és ők is kaptak ezután juttatást. Most viszont a fogyasztók is bekapcsolódhatnak. Ők, ha kevesebb energia van a rendszerben, kevesebbet is használnak, ezt nevezik fogyasztó oldali, vagy az épületek esetében, létesítményoldali szabályozásnak. Ercsey Tamás elmondta:

Eddig viszont hiányzott egy nagyon fontos szereplő: az aggregátok, akik egy hidat képeznek a fogyasztó és a piaci szereplők között.

Ercsey Tamás
energo hungary kft., CEO - Head of Business development and Sales
2020-tól az első hazai aggregátor építésével a létesítmények energiagazdálkodási lehetőségeinek bővítésén és a fogyasztók mélyebb energiapiaci integrációján dolgozik. Területe a fenntartható ener
Tovább
2020-tól az első hazai aggregátor építésével a létesítmények energiagazdálkodási lehetőségeinek bővítésén és a fogyasztók mélyebb energiapiaci integrációján dolgozik. Területe a fenntartható ener Tovább

Az aggregátorok fogyasztó oldali szabályozáson alapuló szolgáltatást nyújthatnak most már a hazai környezetben is, ahol nem energiatermeléssel, hanem az energiafelhasználás időbeli elmozdításával tudnak meghatározó szerepet vállalni a hálózatkiegyenlítés feladataiban.

Hatalmas előnyük, hogy a kiserőművek bekapcsolásával szemben a fogyasztó oldali beavatkozás nem jár többlet emisszióval. Az egyensúlyt a fogyasztás mérséklése, és nem az extra termelés teremti már meg. Ezt nevezzük keresletoldali szabályozásnak. Rendszerszinten a kiegyenlítő energiához tartozó széndioxid-kibocsátás mintegy 60 százaléka kerülhető el.

Két nap és az építőipar kapcsán is szó lesz a fenntarthatóságról az Építőipar konferencián. Ne maradj le!

Ne csak beszéljünk róla: egy valóságos pilot projekt egy budapesti irodaházban

Pilot projekt keretében egy 30 perces teljesítmény-csökkentést teszteltek a váci úti Balance Hall irodaházon miután az épület vezérlését szabályozhatóvá tették. Ezzel működésbe lépett az első olyan rendszer, amely hálózati igény alapján időszakosan mérsékelni tudja a létesítmény fogyasztását. 

A tervezett szabályozás során a teljesítményfelvételét több mint 90 százalékkal sikerült időszakosan mérsékelni, mely a próba végeztével rendeltetésszerűen tért vissza az eredeti működési szintre.

A teljes esemény az épület egészére átlagolva mindössze óránkénti 0,3 °C fokos hőmérséklet csökkenést eredményezett, külső 4°C-os hőmérséklet és 14 km/h szél mellett. A pilot első fázisa rávilágít, hogy a rendszerek a hálózat számára megfelelő gyorsasággal és kellően hosszan képesek módosítani az energiaigényükön, valamint, hogy az épületekben a beavatkozások gyakorlatilag nem érzékelhetőek.

A fenntarthatóság számos vonatkozásával, az ESG-vel, a zöld pénzügyekkel, a vállalati megoldásokkal és a megújuló energiával is foglalkozunk szeptemberben a Sustainable World konferencián.

Mik a következő lépések?

Ercsey Tamás arról is beszámolt, hogy további épületek, azon belül különböző berendezések integrálásával lehet továbblépni. Vizsgálni fogják az irodai autótöltések hatását és energiatárolók telepítésének módjait. A gyűjtött adatok felhasználásával a létesítmények komfortszintjének és energia-tartalékainak előrejelzését és felügyeletét finomhangolják. 

Miért pont most?

A villamosenergia-szektor dekarbonizálása kulcseleme a zöld energetikai átmenetnek. Kiemelten fontos, hogy hogyan lehet decentralizálódó, de egyben volatilis időjárásfüggő rendszert úgy működtetni, hogy közben ne legyen gond az ellátással. A pilottagok szerint a legfontosabb, hogy meglássuk, hogy a dekarbonizációs, ESG befektetésekben való részvétel nem egy áldozat a klímavédelemért, hanem egy versenyképességet növelő, és meglévő tevékenységgel szinergikus, helyes irány.

A konferencia további összefoglalói:

Képek forrása: Stiller Ákos

forint191231
orbán viktor semjén zsolt parlament
búza
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,