digitalizáció építőipar
Ingatlan

Kiderült, mi az a négy dolog, ami leginkább gátolja az építőipari termelést

Portfolio
A koronavírus-válságot megelőzően a kínálati korlátok domináltak az építőiparban, azóta azonban az elégtelen kereslet korlátozza a termelést. Az Európai Bizottság által közzétett felmérés keretében megkérdezett építőipari vállalatok az elmúlt években a munkaerőt tekintették leginkább szűk keresztmetszetnek, ami a koronavírus gazdasági hatásai következtében enyhült. Ezzel párhuzamosan relatíve jelentősebbé váltak a pénzügyi korlátok, az alapanyag- és felszereléshiány, valamint az elégtelen kereslet - olvasható az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentésében.

A járvány hatására nehezebbé vált az importált építőanyagok beszerzése a szállítások akadozásának következtében. 2020-ban romlottak a keresleti feltételek, amihez a koronavírus mellett a lakásáfa 2019. év végi visszaemelkedése is hozzájárult. Az elmúlt negyedévben a termelést akadályozó tényezők lényegében nem változtak, a kereslet dinamizálódásával összhangban azonban ismét előtérbe kerülnek majd a kínálati korlátok.

Az építőiparban foglalkoztatottak száma meghaladja a 2008-as válság előtti csúcsot. A 2008‒2009-es pénzügyi világválságot követően az építőiparban dolgozók jelentős hányada külföldön vállalt munkát, ami az elmúlt években hozzájárult az építőipar munkaerőpiaci kapacitásainak emelkedő szűkösségéhez. 2020 ban a külföldön foglalkoztatott építőipari dolgozók száma csökkent az előző évhez képest, amíg a belföldi építőipari foglalkoztatottak száma bővült. Kedvező fejlemény, hogy az építőipari szakemberek egy része hazatért külföldről, mivel ez enyhíti a várható munkaerőhiányt, és bővíti a termelési kapacitásokat. A LITT szakemberei ugyanakkor a szektorban dolgozók alacsony képzettségére hívták fel a figyelmet.

Látogass el a június 10-i Építőipar 2021 konferenciára és értesülj első kézből a piac legfontosabb eseményeiről!

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület áprilisi ülésén elhangzott, hogy az építőipari szakemberek üdvözölték az otthonteremtési intézkedéseket, ugyanakkor felhívták a figyelmet a kereslet és kínálat egyensúlyban tartásának fontosságára. Az építőanyagok tekintetében jelentős áremelkedés várható, amelynek letörését a kormányzat alternatív beszerzési források kialakításával tudná segíteni. Az anyagok mellett az építési munkaerőkapacitás is fontos eleme a kínálat támogatásának, amelynek kapcsán elhangzott, hogy a várható építőipari megrendelések teljesítéséhez szükség lesz nem uniós állampolgárságú szakmunkások és mérnökök bevonására és közreműködésére, amit a munkavállalási engedélyek gyors, rugalmas biztosításán keresztül lehetne elősegíteni. A szakképzett munkaerőállomány bővítését emellett még a külföldön dolgozó magyarokat célzó „hazahívó program” folytatása segítheti. Jelenleg az építőipari munkaerő képzettsége nem megfelelő szintű. Az ingatlanpiaci ciklus alját jelentő 2013–14 évekhez képest 110 ezer emberrel foglalkoztat többet a hazai építőipar. Azonban e bővülés nagy részét a közfoglalkoztatásból átvett munkavállalók teszik ki, akik képzettsége sok esetben a betanított munkás szintjét sem éri el. Emiatt jelentős felnőttképzési és továbbképzési feladat felmerül az építőipari szereplőknél, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő megrendelésekkel és az építéstechnika fejlődésével.

Atenor - BakerStreet
16576 m216–18
BudaPart CITY
11450 m216.5–18.5
BudaPart GATE
1446 m216.5–17.5
Capital Square
814 m214.5–15.5
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5

A KSH adatai alapján a lakásépítési költségek 2020-ban 11 százalékkal drágultak. A lakásárak éves növekedési üteme tovább lassult a második félévben. Az építőipari munkaerőköltség növekedési üteme enyhén mérséklődött, azonban így is 9,6 százalék volt 2020 negyedik negyedévében. Az építőanyagokra fordított költségek dinamikája ugyanakkor 12,8 százalékra gyorsult 2020-ban. Az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések élénkítik a keresletet, ami az ellátási problémákkal kiegészülve az anyagköltségek további emelkedését eredményezhetik.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint191231
árfolyam kijelző monitor bank
európai bizottság brüsszel eu európai unió
orbán viktor semjén zsolt parlament
búza
GettyImages-1211246429 (10)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,