FM & Hybrid Office 2021
Ingatlan

Óriási energiaéhségre kell felkészülnünk

Portfolio
Fel kell készülni a hamarosan tapasztalható hatalmas energiaéhségre - vélték az FM & Hybrid Office konferencia egyik panelbeszélgetésében résztvevő szakértők. Szó volt a fenntarható épületüzemeltetési lehetőségekről, illetve arról is, hogy a vírushelyzet sem tudta beárnyékolni a fenntarthatósági célokat, és hogy a technológia miként lehet nagy segítség abban, hogy továbbra is egyre erősödjön a vállalati felelősségvállalás.

A fenntarthatós épületüzemeltetés és e-mobilitásról is szó volt a konferencia egyik beszélgetése során. Budai Henrietta, titkár, HuGBC, a beszélgetés moderátoraként magáról a fenntarthatóságról, illetve a jövőbeli fenntartható FM-ről kérdezte a résztvevőket.

Czinege Zoltán, kutatásfejlesztési igazgató, Alfaped Kft. elmondta, hogy 2050-ig teljesen más lesz a tudásunk a fenntarthatóság kérdéséről.

Szerintem a közlekedés elektromossá tétele egy átmeneti, és nem egy végleges megoldás. Ezen a területen is egyre több kutatást kell végezni, pilot projekteket indítani.

A szakember szerint a hazai 4 millió négyzetméternyi irodaállomány egy jelentős részében szinte lehetetlen lenne korszerűsítő beruházásokat véghez vinni.

A fenntarthatósághoz, beruházások, vagyis forrás szükséges. Őrületes pénzeket kell majd beruházni.

- tette hozzá Czinege Zoltán, majd kiemelte, hogy a fenntarthatóság mérője, hogy kevesebb energiát használunk, vagy alacsonyabb a kibocsátásunk. Szerintem ezt mindenki máshogy méri, és nincs egy egységes mutató erre.

FM & Hybrid Office 2021
FM & Hybrid Office konferencia

Az épületek növekvő energiaigényét az elektromos autók is generálják

Novotny Dénes, E-mobilitás üzletágvezető, Alteo, az elmúlt évek változásaiban kiemelte, hogy pár éve még csak egy-két felsővezető miatt, - akinek zöld rendszámos autója volt - kérték a töltők kialakítását az irodaházakban a cégek. Most már a munakavállalók 10-20 százaléka ez a szám, de további gyorsulás várható, és igénye lesz a dolgozóknak, hogy a munkahelyükön legyen erre kidolgozott infrastruktúra. Olyan energetikai megoldásokat kezdtünk el használni, ami fenntartható irányba tudja elvinni az adott ingatlan működését.

Energiaéhség lesz. De nem az egész piacon, hiszen egyre több naperőmű épül, hanem egy adott pillanatban, egy adott épületben. Éjszaka nincs kihasználva az irodaház, aztán napközben egyre több eszköz csatlakozna rá az elektromos hálózatra. Ebben az elektromos autók töltői egyre nagyobb részt vesznek ki. Mindezekhez kell alkalmazkodnia az irodaházaknak.

- mondta el Novotny Dénes, majd hozzátette, hogy igaz, hogy sokat emelkedett az elektromos áram ára, de még mindig olcsóbb mint a benzin. A szakértő szerint az akkumulátorok ára nagyon le fog zuhanni, bár ezzel nem mindenki ért egyet.

Győri Gyula, Facility Management Director, CPI Facility Management Kft. kiemelte:

A legtöbb, amit a fenntarthatóság kapcsán hallok általában, az mellébeszélés. A saját komfortzónánkon múlik, hogy mit teszünk a fenntarthatóságért.

Hozzátette, hogy mindenkinek mást jelent, maga a fenntarthatóság is, és az is, amit el tud, el szeretne érni ebben. Kínában hosszú évek után újra látták a napot, az elmúlt egy év történései hatására. A társadalmi összefogás a legfontosabb. A társadalom, a gazdaság és a környezet középpontjában áll a fenntarthatóság.

Győri Gyula szerint az ESG segíthet abban, hogy egy mindenkire egységesen vonatkozzanak bizonyos szabványok és legyen egy keretrendszer. Nagyon kritikus kérdés, hogy hogyan lehet felhasználni a rendelkezésre álló mennyiséget. Lehet, hogy az energiát ott kellene előteremteni, ahol felhasználjuk. Ez persze nem annyira egyszerű, nem lehet mindenhol ezt megteremteni. Egyet értek abban, hogy a tudományra, a mérhetőségre kellene bízni, hogy egyre gyorsabban és egységesebben haladjunk előre a fenntarthatóságban.

Az FM azt teszi, amit megrendelnek. A megrendelőknél hatalmas a felelősség. Egy épületnek van egy lehetősége és egy teljesítménye, amit a fenntarthatósági céloknak megfelelően kellene kihasználni.

Képe forrása: Stiller Ákos

forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,