FM & Hybrid Office 2021
Ingatlan

Az évi 1 milliós látogatói számot is elérheti a Liget csupán egy látványossága

Portfolio
Van olyan fejlesztése a Liget Budapest projektnek, ami egy hónap leforgása alatt több mint 110 ezres látogatottságot generált, így az évi egy millió főt is elérheti a projekt csupán egy elemének az érdeklődői száma. A Városliget bemutatása mellett, a városfejlesztési teendőkről, az üdvözölt irányokról és megoldásokról is szó volt az FM & Hybrid Office konferencián.

Átadták a Millennium Házát, illetve az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot, jövő tavasszal készül el a Néprajzi Múzeum, illetve a Magyar Zene Háza már idén év végén fogadhat látogatókat. Ezeknek az épületeknek az átjárhatóságára különösen figyeltek a tervezés során. Bárki, ingyen bemehet és átsétálhat ezeken a középületeken. Korábban már elkészült egy 2 kilométeres futókör, ami bővülni fog egy 4 kilométeressel, átadtak három kutyás parkot, illetve a Nagyjátszótér és a 800 parkolóhelyes Múzeum Mélygarázs is már használatba vehető - mondta el előadásában Jelinek Balázs, működési vezérigazgató-helyettes, Városliget Zrt, aki hozzátette, hogy:

Májusban 113 ezer látogatója volt a Nagyjátszótérnek, ezért gondoljuk, hogy az 1 milliós látogatottság lehetséges egy év alatt, ami azt jelentené, hogy a harmadik leglátogatottabb intézmény lenne.

Ezeknek a létesítményeknek a használatát egykapus rendszerben valósították meg, ezért egy regisztráción belül, különböző QR-kódokkal vehetők igénybe az egyes szolgáltatások. A Városligetben elkészült fejlesztéseknek a vagyonkezelését 99 évig végzi a Városliget Zrt.,

és a cég jövő éves költségvetése el fogja érni az 5 milliárd forintot.

Jelinek Balázs beszámolt arról is, hogy szoros együttműködésben állnak a Műjégpályával és a Főtávval. A geotermikus energiának, illetve a Főtáv közreműködésének köszönhetően az épületek hűtése és fűtése zéró kibocsátású.

előadás fm&office
Jelinek Balázs

Future City: hogyan élünk és dolgozunk a jövőben?

A konferencia következő kerekasztal-beszélgetése során a moderátor Ürögi Tamás, vezető tanácsadó, IFUA Horváth & Partners Kft. többek között arról kérdezte a résztvevőket, hogy mennyire változtak meg a Future City elképzelések a járvány hatására, illetve, hogy mit tartanak jó városfejlesztési gyakorlatnak, és mi az, ami itthon az ilyen léptékű fejlesztésekből hiányzik.

Beleznay Éva, urbanista, építész, fenntarthatósági szakértő, HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója szerint az gazdasági központú városfejlesztési modell nem működik. Helyette holisztikusnak, emberközpontúnak és környezetkímélőnek kellene lennie. Az ESG szempontrendszerrel és a befektetői nyitott hozzáállással a fenntarthatóság felé terelhető a hangsúly, ami segíthet a környezetkímélő és emberközpontú városfejlesztési modell elérésében.

Szerintem a humán-infrastruktúra hiánya kiemelendő, 8-10 ezres városrészek épülnek oktatási, egészségügyi intézmények nélkül. Ebből is látszik, hogy a magyar gyakorlatban inkább műszaki szemléletű gondolkodás van, és nem az emberközpontú.

Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. működési vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy sokféle jó városfejlesztési elmélet létezik, de azt nem feltétlenül olyan egyszerű a gyakorlatba is átültetni. A Liget projektről pedig elmondta, hogy az infrastruktúra jól kiépített ennél a városfejlesztésnél, mobilitási szempontból sok kapcsolódási pont van a tömegközlekedési eszközökhöz, de újításokat is terveznek, például önvezető elektromos buszokat, amelyek a mélygarázstól a parkon keresztül az állatkertig, vagy a jégpályáig vihetik majd a látogatókat.

Dr. Reith András, az ABUD Kft. ügyvezetője szerint nem igazán változott a fővárosunk a járvány hatására, és hogy mennyi idő alatt fog bármilyen átalakulás bekövetkezni az nehéz kérdés. Az utcahálózat 500 évente cserélődik, ebből a szempontból még egy vírushelyzet sem tud ebben jóval gyorsabb eredményeket generálni. Befolyásolja persze, de hogy mennyire és milyen irányba, az még korai kérdés.

Egy központi infrastruktúra-fejlesztés hiányzik a jelenlegi városrész projektekből. De mivel a piac az, amely lép ezeknél a beruházásoknál, ismét visszatérünk az integráció fontosságára.

FM & Hybrid Office 2021
FM & Hybrid Office 2021

Remete Tibor, a Super Channel Kft. kreatív igazgatója megerősítette, hogy a város egy komplex és dinamikus közeg, amit több szakma összefogásával lehet fejleszteni, ezért lenne szükség arra, hogy minden településnek legyen egy helyi innovációs ökoszisztémája.

Fontos kiemelni azt is, hogy hozzászoktunk és igényeljük is az online és az offline világ összeolvadását, ezeknek sok esetben a városok adják az akcióterületét.

- mondta el Remete Tibor majd hozzátette, hogy az integrált várostervezés fontos lenne, de ami hiányzik az a hálózatosodás, amely magába foglalja az innovációt, az adatokat, a jó ötleteket.

Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont vezető településügyi szakértője kiemelte, hogy ha emberközpontú és holisztikus városról beszélünk akkor a végső kérdés, hogy ki fizeti. A jelenlegi fejlesztési és üzemeltetési gyakorlatot nem lehet átültetni egy teljesen átalakuló városfejlesztési gyakorlatba. Vagy egy szabályozási, vagy egy más finanszírozási modellt kellene építeni, ha ekkora léptékű változásokról van szó. Magyarországon, ha nem Budapest nagyságrendjét néznék, már egészen más igazságokat láthatnák.

A legfontosabb hiányzó tényező a hazai városrész-projektekben az integráció, vagyis, hogy az egyes beruházások csak limitáltan kapcsolódnak más szolgáltatásokhoz.

A konferencia további beszámolói:

Képek forrása: Stiller Ákos

forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
getty, lakás, társasház, folyópart, új lakás,