passzív ház zöld ház
Ingatlan

Mindenki csak nyer: a bank és a hitelfelvevő is jól járhat a zöld lakáshitelekkel

Portfolio
Az MNB egyik célja, hogy ösztönözze a kereskedelmi bankokat a zöld hiteltermékek bővebb bevezetésére, amik ráadásul mindkét fél, illetve a környezet számára is számos előnnyel járnak. A bankok döntéshozatalaiban a klímaváltozás kérdése már egyre hangsúlyosabb, a vállalati szegmens is kezd beindulni, a lakossági érdeklődést viszont még lehetne jobban ösztönözni. A klímaváltozás elleni fellépésben az MNB már korán bevonódott, ezért viszonylag korán felkerült a térképünkre a téma – mondta Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank fenntartható finanszírozásért felelős főosztályvezetője a KLíMA – Zöldpolitikai Percek podcast beszélgetése során.

A beszélgetés során a Gyura Gábor elmondta, hogy a magyar kereskedelmi bankok és a jegybank között folyamatosan erősödik és javul a fenntarthatósági kérdésekben a viszony, az MNB felmérései szerint egyre hangsúlyosabban jelenik meg a bankok döntéshozatalaiban a klímaváltozás kérdése, bár még vanhova fejlődniük.

Ezt támogatandó adta ki a jegybank idén az új, pénzügyi intézményeknek szóló Zöld Ajánlását is, melynek célja a hazai bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok, továbbá az új szabályozási feladatok kapcsán. A dokumentum első lépésben egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak a jegybank részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig.

Szeptember 7-én a Sustainable World konferencián a zöld pénzügyekről, a zöld befektetésekről, valamint a pénzintézetek új szabályozásairól is lesz szó. Save the date!

A lakossági zöld hiteleket is ösztönöznék

A podcastban szó esett az MNB Európában még vitatott zöld tőkekövetelmény-kedvezmény szabályozásáról is. Ennek a kezdeményezésnek a célja a lakossági zöld hitelezés előtérbe helyezése.

A „BB” vagy annál jobb energetikai minőség szerinti besorolásnak megfelelő lakóépület adásvétele vagy építése, valamint a „BB”-nél rosszabb besorolású lakóépületen végzett korszerűsítési intézkedések, mint például szigetelés vagy nyílászáró csere finanszírozásával jogosultak a bankok a tőkekövetelmény csökkentésére, melynek azonban feltétele az ügyfeleknek nyújtott legalább 0,3 százalékpont mértékű kamatkedvezmény.

Gyura Gábor elmondása szerint az ország sokat tudna nyerni az energiahatékonysági beruházásokkal, azonban egyelőre a vállalati szegmens indult be jobban, miközben a lakossági termékek még váratnak magukra.

Gyura Gábor
MNB, főosztályvezető, Fenntartható Pénzügyek Főosztály
2008 óta foglalkozik a pénzügyi piacok szabályozásával, felügyeletével, a Magyar Nemzeti Bankban, az Európai Központi Bankban és a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző szakterületeken különböző p
Tovább
2008 óta foglalkozik a pénzügyi piacok szabályozásával, felügyeletével, a Magyar Nemzeti Bankban, az Európai Központi Bankban és a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző szakterületeken különböző p Tovább

A vállalati szektorban is törekszik a jegybank a zöld hitelezés felfuttatására, itt elsősorban a megújuló energia beruházások banki finanszírozásának támogatására, vagy a vállalatok, önkormányzatok által kibocsátott zöld kötvények bankok általi megvásárlására fókuszál a Nemzeti Bank, de már folyik a fenntartható agrárberuházások zöld hitelekkel történő támogatásának az előkészítése is, ami a vállalati szegmens többi területének fenntartható működésre történő átállásának a kísérleti terepe lehet.

A szakértő elmondta, hogy jelenleg közös munka zajlik több tárcával és a Budapesti Értéktőzsdévelazon is, hogy a hazai tőkepiacok jobban támogassák a fenntarthatóságot. Azt is megjegyezte, hogy nemcsak az fontos, hogy másokat ösztönözzön a jegybank a fenntartható működésre, hanem példát ismutasson. Ezért a Magyar Nemzeti Bank megfogadta, hogy a következő 2 évben 30, majd 2025-re 80%-kal fogja csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátásait, amit pedig már nem tud lecsökkenteni, azthazai ökológiai beruházásokkal fogja ellentételezni.

Címlapkép: Getty Images

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
germanys-first-printed-house-officially-openend-01-peri-300cmyk