iroda belső
Ingatlan

Az irodai munkavégzés egyre inkább választás lesz, mint kötelezettség

Portfolio
A legfrissebb piaci felmérések szerint az irodai munkavállalók fele ma is otthonról dolgozik, és azok a vállalatok, amelyek nem tudnak ehhez az új helyzethez alkalmazkodni, üres irodákkal és gyengébb teljesítménnyel küzdenek. A munka és a magánélet egyensúlyának fontossága, valamint a munkafolyamatok digitalizációja két olyan, régóta jelenlévő trend, melyeket jelentősen felgyorsított a koronavírus járvány. A dolgozók kényelme egyre fontosabb a vállalatok számára, a tehetség megtartása szempontjából is, az irodába történő bejárás pedig sok cégnél egyre inkább választás, mintsem kötelezettség – derül ki a rugalmas munkaterület- és hibrid munkaerő-menedzsmenthez digitális megoldásokat kínáló start-up, a workcloud24 elemzéséből.

A workcloud24 egy virtuális beszélgetés keretein belül három régiós ingatlanszakértőt kérdezett a változó irodahasználati szokásokat és munkaerő-piaci trendekről.

Közösségben szeretünk dolgozni

Marta Moksa, Lengyelország egyik legnagyobb coworking-szolgáltatója, az O4 Coworking ügyvezetője és csapata 18 hónapon keresztül gyűjtött adatokat a közösségi irodák felhasználóiról. A kutatásból többek között az derült ki, hogy az otthonról végzett munka idilli képe igencsak félrevezető. Bár a home office sokszor tényleg kényelmes munkakörnyezetet biztosít a munkavállalónak, az igazság az, hogy otthonaink tele vannak zavaró tényezőkkel. Ha energiát pazarolunk a háztartási problémákra, kevésbé hatékonyan tudjuk elvégezni a munkánkat. Az O4 Coworking által végzett felmérés szerint

az emberek azért szeretnek közösségi irodákban dolgozni, mert ott megoszthatják a teret másokkal.

„Az aktív közösségiiroda-felhasználók arról számoltak be, hogy nyitottabbak lettek az új tapasztalatokra, jobban tudtak koncentrálni, javult az időbeosztásuk, valamint megnőtt a toleranciájuk másokkal szemben. A coworking azt a meggyőződést támogatja, hogy a munka öröm, a siker szabadság, a másokkal való kapcsolat pedig hajtóerő. Ezt a kutatásunk is megerősíti, ezért a világjárvány után az irodákban nagyobb figyelmet kell fordítani a közös terekre, amelyek lehetővé teszik a mindennapos, tervezett és alkalmi találkozókat” – állítja Marta Moksa.

Arena Corner irodaház
9000 m214–16
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Bartók ház
1184 m214–15
Canada Square
KIADVA m214.5–15
Millennium Tower H
1800 m215.5–17
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft

Pandémia és az irodapiac

Polster Tamás, az Urbanite Advisors ingatlantanácsadó cég partnere és társalapítója szerint ma a tehetség irányítja a vállalatok döntéshozatalát. A szakértő hosszú távú piaci megfigyelései szerint az együttműködés és az alkalmazottak maximális kényelmének biztosítása prioritást élveznek a cégeknél a munkavégzés szervezésekor.

A szakértő szerint a hibrid munkamodellre való áttérés azt jelenti, hogy nem kell és nem is fogunk minden nap az irodába bejárni.

Ezzel a megoldással több órányi ingázást és több tonna szén-dioxid-kibocsátást takaríthatunk meg.

Az irodai munkavégzés egyre inkább választás lesz, nem pedig kötelezettség.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - RoseVille

Atenor - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2022. júl

Ajánlatot kérek

„A munkavállalók szerint azt, hogy milyen egy jó iroda, az határozza meg, hogy milyen annak az elhelyezkedése, milyen messze van a lakóövezetektől, valamint mennyire érhetők el a közelében szolgáltatások és kikapcsolódási lehetőségek. Többek között emiatt az üzleti negyedek, ahol az új irodafejlesztők több mint fele található, fognak a leginkább szenvedni a világjárvány után a bérlők keresletének csökkenésétől” – hangsúlyozta Polster Tamás.

A kényelem és rugalmasság a prioritás

Hubert Abt, a hibrid munkamodell megvalósítását és megszervezését segítő szolgáltatásokat kínáló New Work és a workcloud24 alapítója és vezérigazgatója meg van győződve arról, hogy a COVID-19 során előtérbe került jelenségek és tendenciák soha nem fognak eltűnni. A munkavállalók 50%-a ma is otthonról dolgozik, és azok a vállalatok, amelyek nem tudnak ehhez az új helyzethez alkalmazkodni, üres irodákkal és alacsony eladásokkal küzdenek.

„A legtöbb munkavállaló rugalmasságot vár el és itt az ideje, hogy a vállalatok az emberekre összpontosítsanak, és a lehető legkényelmesebbé tegyék számukra a munkavégzést” – emeli ki Hubert Abt.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart DOWNTOWN

BudaPart DOWNTOWN

1117 Budapest, Dombóvári út 28
Kiadó terület: 7840 m2
Bérleti díj: 17.5 – 18.5 EUR
Átadás:
2023

Ajánlatot kérek

A kívánt munkahelyi rugalmasságot biztosító szolgáltatások már elérhetőek. A legfrissebb adatokat és legjobb tippeket tartalmazó irodai platformok, mint például a Toolbox és az Office Pass, egyre népszerűbbek a vállalatok körében. Az olyan előfizetéses modellek, amelyek lehetővé teszik, hogy egy adott városban a munkavállaló számos különböző munkaállomás közül választhasson, szintén egyre népszerűbbek.

Hogy milyenek lesznek a jövő irodái, arról a Portfolio FM & Hybrid Office 2021 konferenciáján számos további szakértő is elmondta a véleményét:

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1211246460 (6)
tunezia
vihar zivatar omsz eső
régi bezárt hotel
vakcina_vilag_oltas
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
régi bezárt hotel