getty, tégla, építkezés, építőanyag, építőipar
Ingatlan

ÉVOSZ: indokolt az építőanyagok exportjának korlátozása

Portfolio
Jogos és indokolt, hogy valamit tenni kell az építőanyag-piacon kialakult kritikus helyzet felszámolása érdekében – mondta el a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának és a Masterplast Nyrt.-nek az elnöke. A szakember a Portfolio legutóbbi megkeresésére hozzátette, hogy a rövidtávú eszközökön túl kiemelt célnak tartja a hazai ellátás hosszútávú biztosítását, tartós megoldások bevezetését.

Tibor Dávid szerint egyelőre a tűzoltáson van a hangsúly. Most csak arra van lehetőség, hogy a kialakult kritikus mértékű áruhiányt némileg tompítsa az állami beavatkozás. A tervezett exportkorlátozás és az extraprofitadó bevezetése rövid távon gyors és hatékony eszköz, de tartós megoldásra is szükség van. Ki kell emelni, hogy a kormány nem általános exporttilalomra készül, hiszen nem minden építőanyag, illetve alapanyag esetében alakult ki a gyártást és a kivitelezéseket ellehetetlenítő hiány - tette hozzá, melyre példaként a tetőablak- és a tetőfólia-gyártást említette, ahol a hazai piaci szükségleten felüli mennyiséget termelnek a gyártók, ezért nem várható a kiviteli korlátozás. A szakember a Portfolionak adott interjújában ezekről a kérdésekről részletesen beszélt:

A következő három hónap, az októberig tartó regisztrációs időszak arra szolgál, hogy tisztán lehessen látni, melyek azok az anyagok, amelyekből jelentős mennyiséget gyártanak belföldön, és mégis hiány van belőlük a forgalmazóknál. Tipikusan ilyen a kőzetgyapot, amelyből a jelentős hazai gyártókapacitás ellenére importra szorul az ország, miután az itt előállított alapanyag egy részét exportálják. Emiatt számos beruházás csúszik.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Platán Garden
42.23–155.55 m247.5–283.25 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft

Az intézkedéscsomag döntően a feldolgozott építőfára és fatermékekre, acéltermékekre, például a betonacélra és az acélipari alapanyagokra, valamint a kőzetgyapotra céloz, többnyire ezek eshetnek korlátozás alá - hangsúlyozta a szakértő.

A hazai ellátás hosszú távú biztosítását a szakember kiemelt célnak tartja. Véleménye szerint komoly támogatási programra lenne szükség a hazai gyártók növekedése, terjeszkedése (akár külföldre) érdekében, illetve egy olyan állami kockázati tőkealap konstrukciót is örömmel látna, ami 2-4%-os, vagyis alacsony elvárt hozammal működve tudná segíteni finanszírozással a nemzetgazdasági szempontból kiemelt építési ágazatban fejlődni, terjeszkedni vágyó hazai cégeket. 

Összetett kérdés az árazás

Az építőanyagok kritikus mértékű drágulásának egyik összetevője a nyersanyagok világpiaci áremelkedése, de egyes anyagok esetében ez nem lehet magyarázat, ugyanis hazai forrásból is bőven rendelkezésre állnak. Nem véletlenül készül a lekötött bányajogok terén is lépni a kormány, például a termelés megindítására kötelezni a piaci szereplőket. A bányajogok területén sok anomáliát lát az ÉVOSZ szakmai tagozata, így a hazai tulajdon megerősítését indokoltnak tartják a szektorban, amely elsődleges terepe lehet az extraprofit megadóztatásának is.

Tibor Dávid szerint a régiós szinten is kiugró volumenű nyereségre ráadásul olyan vállalatoknál van példa, amelyek a kitermelést hozzáadott érték és munkahelyteremtő beruházás nélkül végzik, méghozzá Magyarországon magasabb árakon, mint más országokban. A kérdésről korábban az állami és a piaci oldal szereplői az alábbi cikkekben beszéltek:

Címlapkép forrása: Getty Images

görög santorini getty stock
google
GettyImages-1201452177

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
normafa