bánya, építkezés, teherautó, homok, getty
Ingatlan

Újabb részletek derültek ki az építőipari extraprofitok adóztatásával kapcsolatban

Portfolio
Elfogadta a kormány Orbán Viktor építőiparra vonatkozó legutóbbi bejelentéseit, vagyis többek között az építőipari termékek kivitelére vonatkozó szabályozást, a bányászatra vonatkozó extraprofit-adót, és a bányászati, kitermelési kötelezettség határidejének rövidítését - ismertette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. A korlátozásoknak konkrét időhatára nincs, erről a döntés hatásait figyelve határoz majd a kormány. Nem az áruk szabad mozgásának korlátozása a cél, hanem az extraprofit letörése.

A kormány tárgyalt az építésgazdaság legfontosabb kérdéseiről - mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely. Az építőanyagok ára drámaian megemelkedett, a piaci folyamatoknak önmagukban nem kellene ilyen mértékű drágulást eredményezniük, főleg a fém és a fa terémkek piacán. Ennek érdekében a kormány az alábbi döntéseket hozta:

  • Az építőipari termékek kivitelére engedélyt fognak bevezetni. Mivel ez az EU-tagság miatt kizárólag előzetes műszaki notifikációt követően lehetséges, ezért ez 2021. október 1-jétől történhet meg.
  • Az építőipari termékekre vonatkozó regisztrációs kötelezettséget azonban azonnali hatállyal bevezetik, ami azt jelenti, hogy Magyarországról meghatározott építőanyagokat a bejelentést és a bejelentés tudomásulvételét követően lehet csak kivinni. Ide tartoznak az acél- és vastermékek, a szigetelőanyagok, a homok, kő, kavics és sóder.
  • Az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását nyomon fogják követni, az érintett termékekre vonatkozó közúti fuvarozást is be kell jelenteni.
  • Kiegészítő bányajáradkot fognak egyes alapanyagok esetében bevezetni, amely a kőfejtés, gipsz, krétabányászat, kavics-, homok-, agyagbányászat, cementgyártás, valamint mész és gipszgyártás tevékenységet végző vállalkozásokat fogja érinteni. A homok, kavics, sóder, cement esetén a kormány által meghatározott áron felül történő értékesítés esetén a különbözet 90 százalékának megfelelő bányajáradékot kell fizetni azon vállalkozásoknak, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja.

Érdekesség, hogy a nagyobb hazai kavicsot termelő és értékesítő cégek közül kettő olyat találtunk, amelyeknek az árbevétele érdemben meghaladta a 3 milliárd forintot, az egyik a legnagyobb piaci szereplő, az osztrák tulajdonosi hátterű Lasselsberger Hungária Kft., akiknek 2020-ban közel 16 milliárdos árbevételük volt, a másik a Strabaghoz tartozó KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft. 7,7 milliárdos eredménnyel a tavalyi évből. A többi szereplő, ahol többnyire magyar a tulajdonosi háttér és nem külföldi, 2-3 milliárdig jutott a 2020-as árbevételben, de vannak 1 milliárd alatti szereplők is.

  • A bányászati, kitermelési kötelezettség határidejét 2 évről 1 évre leszállítják, vagyis ennyi idő után veszíti el a bányászati jogot az, aki nem kezdi meg a kitermelést.
  • Bővítik a GVH eszközeit és az ÉMI vizsgálni fogja a termékek helyettesíthetőségét, a tűzvédelmi előírásokat ennek fényében módosítják.

Az építőipar legfontosabb kérdéseit az elmúlt napokban az alábbi cikkekben foglaltuk össze:

Címlapkép forrása: Getty Images

matolcsy györgy
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kína usa
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
normafa