banyaszat
Ingatlan

Építőipar: könnyedén ki tudják játszani a frissen bejelentett extraprofit-adót a cégek

Portfolio
A tegnap esti Közlönyben részletesen megjelentek az építőipari szereplők által hetek óta várt korlátozó intézkedések, melyben meghatározták többek között az exportra szánt termékek regisztrációját érintő tételek körét, a fuvarozásukkal kapcsolatos szabályokat, a kiegészítő bányajárdékot, a GVH kibővített jogköreit, illetve egyéb az építőiparhoz köthető szabályok és tevékenységek módosítását. Az egyik legizgalmasabb pont ebből a csomagból az extraprofit-adóval terhelt termékek (kavics, homok, cement) hatósági árának bevezetése, és az azon felüli áron való értékesítésből fakadó nyereség 90%-os megadóztatása. Ennek jártunk most részletesebben utána, hogy mit léphetnek vajon azok a cégek, akik szerint a hatósági ár fenntarthatatlan a normális működés mellett?

Az iparági szereplők, alapanyag-termelők, építőanyag-gyártók, bánya tulajdonosok, és az összes hozzájuk tartozó jogász és könyvelő mind a részletszabályokat elemzik és ahogy ilyenkor lenni szokott egymás után kerülnek elő az első értelmezés utáni kiskapuknak vélt megoldások, melyek közül most párat fel is sorolunk, amikkel a szigorú hatósági árkorlátozásra kötelezett cégek esetleg élni tudnak, amíg a jogalkotó meg nem jelenik a kiegészítésekkel arról, hogy ezt sem lehet majd megtenni.

Sőt, hallottunk olyan híreket, hogy ma délben meglepetésszerűen bezárt az egyik hazai kavicsbánya, bár a pontos okokat nem lehet tudni, de a vélelmezés szerint nem ez a bosszú része, hogy akkor nem lesz egyetlen köbméter anyag sem, hanem inkább jogértelmezési brainstormingra húzódhattak vissza. Mindenestre érdekes lépés egy kavicsbánya hirtelen bezárása egy ilyen rendelet megjelenése után közvetlen.

Kiskapuk

Mivel az értelmezés és a "jogászkodás" még nyilván mindenhol folyamatban van, ezért csak a menetközben felmerülő ötletek közül szemezgettünk, amik első értelmezés alapján akár trükkös kibúvót is jelenthetnek majd a szigorú hatósági árak alól.

Áremelés

A legegyszerűbb, de legkevésbé kivitelezhető megoldás lenne, ha a hatósági ár feletti részhez egy olyan összeget adnának a cégek, ami alapján a 90%-os extra adóval is a pénzüknél vannak. Ha pl. 1 köbméter osztályozott homokos kavicsot eddig valaki 1500 forintért árult, amit mostantól 700 forintért kell neki, akkor ahhoz, hogy a különadóval a pénzénél legyen

a korábbi 1500 forint helyett közel 9000 forintért kéne majd adnia.

A valóságban ezt csak azonnali GVH-s ellenőrzést maga után vonó összpiaci kartellel lehetne megvalósítani, ráadásul a most megjelent rendeletekben a GVH külön erős jogköröket kapott a tisztességtelen piaci tevékenység felderítéséhez. Szóval ez elméletben lehetne egy kiskapu, de teljesen valószínűtlen, hogy ez megtörténjen.

ÚJ IDŐPONT! - Idén szeptember 15-én találkozik az ingatlanszakma!

Szolgáltatások

Ez már egy sokkal életszerűbb megoldásnak tűnik. Itt ugyanis arról van szó, hogy a kavics és a homok a földben van és azt ki kell termelni, osztályozni kell, szóval egyéb extra munka szükséges a prémium szolgáltatáshoz, amit nem feltétlen kötelező beépíteni az árakba.

A trükk annyi, hogy míg a számlán szerepel majd a hatósági áras termék hatósági áron történő értékesítése, addig a szolgáltatásokat adott esetben külön számlázzák ki, vagy esetleg egy külön cég számlázza majd ki.

Kereskedő cég közbeiktatása

A törvény direkten a meghatározott főtevékenység szerinti TEÁOR számmal rendelkező cégekre vonatkozik, ez konkrétan 4 ilyen tevékenységi kör. Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a bányacég első körben hatósági áron értékesíti a felsorolt termékeket (kavics, homok, cement), majd azt, a más főtevékenységgel rendelkező kereskedő cég (ami nyilván a saját cége) továbbadja a vásárlónak piaci áron?

Kik az érintettek?

Utánanéztünk annak is, hogy kik a törvény alapján érintett cégek, vagyis akiknek a főtevékenysége megegyezik a felsorolt néggyel - kőfejtés, gipsz, kréta bányászata (TEÁOR 0811), kavics-, homok-, agyagbányászat (TEÁOR 0812), cementgyártás (TEÁOR 2351), illetve mész-, gipszgyártás (TEÁOR 2352) -, illetve 2019-ben az árbevétele elérte vagy meghaladta a 3 milliárd forintot.

 • "MÉHES" Épitőipari Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.
 • BASALT-KÖZÉPKŐ Kőbányák Kft.
 • Calmit Hungária Mészművek Kft.
 • Carmeuse Hungária Mészgyártó Kft.
 • Colas Északkő Bányászati Kft.
 • DOLOMIT Kőbányászati Kft.
 • KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft.
 • LASSELSBERGER HUNGÁRIA Termelő és Kereskedelmi Kft.
 • Saint-Gobain Hungary Kft.
 • LAFARGE Cement Magyarország Gyártó és Kereskedelmi Kft.
 • Duna-Dráva Cement Kft.

Külön érdekesség, hogy míg a fenti cégek közül a kavicsot, homokot bányászó és értékesító, illetve cementet gyártó és értékesítő cégek esetében a tisztességtelen árazást a GVH jól definiált módon a kezébe kapta (osztályozott homok 700 forint/tonna, osztályozott kavics 900 forint/tonna, osztályozott homokos kavics 700 forint/tonna, természetes homokos kavics 700 forint/tonna, cement 20 000 forint/tonna),

addig például a kőre, a mészre, a gipszre, vagy az agyagra nem határozott meg ilyen hatósági árat, így ezen termékek esetében úgy általánosságban érdemes betartani a tisztességesnek vélt piaci árazást.

A "tisztességes haszonkulcs"-ot azonban, amire törekednie kell minden említett cégnek számszerűleg hogyan kell értlemeznie a piaci szereplőknek ahhoz a rendeletben nem adtak részletesebb iránymutatást.

Hogy a következő napokban milyen új ötletek, megoldások születnek majd, amik esetleg újabb lépéseket indokolnak a törvényhozóktól, azt nehéz előre megmondani, mindenestre a GVH jogköreinek kibővítése (azonnali versenyfelügyeleti vizsgálat, helyszíni kutatás) kellően elrettentő lehet ahhoz, hogy a fent felsorolt kiskapuk egyikét se kockáztassák meg a cégek.

görög santorini getty stock
google
GettyImages-1201452177

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
normafa