daikin klíma kültéri egység
Ingatlan

Csökkenő bevétel a lakossági, növekvő az ipari szegmensben a Daikinnál

Portfolio
A Daikin Hungary Kft., a fűtési, szellőztetési és légkondicionálási berendezéseket gyártó és forgalmazó japán Daikin márka magyarországi képviselete közzétette a 2020 áprilisától 2021 márciusáig tartó, 2020-as gazdasági évének eredményeit. A cég a 2019-es üzleti évéhez képest közel 25%-kal növelte árbevételét, amely 11,6 milliárd forintról 14,4 milliárd forintra nőtt.

A cég közlése szerint ezzel a növekedéssel a Daikin Hungary a legnagyobb növekedést elérő leányvállalat volt a régióban, a forgalombővülés egyúttal az egyik legnagyobb mértékű volt a Daikin Hungary Kft. elmúlt 20 évében. A bevétel mellett mintegy 5%-kal nőtt a foglalkoztatottak száma is.

A vállalat nyeresége a jelentős árbevétel-növekedés ellenére 225 millió forintos értéken gyakorlatilag stagnált, aminek egyrészt a forint-euró árfolyam változása, másrészt az építőiparban tapasztalható munkaerőköltség-növekedés volt a fő oka. A vállalat a piaci becslések szerint lakossági klímapiacon 10%-os, a lakossági hőszivattyú piacon 25%-os, az ipari folyadékhűtőknél 20%-os, míg a változó hűtőközeg tömegáramú hűtő-fűtő berendezéseknél (VRF vagy VRV rendszerek) közel 30%-os becsült részesedést mondhat magáénak, és Magyarországon mindegyik szegmensben a három legnagyobb piaci szereplő közé tartozik.

A közlemény szerint a forgalombővülés elsősorban az ipari, üzleti szegmensnek volt köszönhető, míg a lakossági szegmensből érkező árbevétel némileg csökkent. A vállalat arra számított, hogy a pandémiás helyzetben a home office elterjedése miatt nőni fog az otthonukat klimatizáló vásárlók száma, ez nem történt meg, a klímák iránti lakossági kereslet inkább visszaesett.

Ezzel párhuzamosan viszont jelentősen nőtt az igény a lakossági hőszivattyúk iránt, az ebből származó árbevétel közel 15%-kal emelkedett és mintegy negyedével lett magasabb, mint azt a cég tervezte. A cég tapasztalata szerint az új építésű ingatlanok esetében már nagyon sokan hőszivattyús megoldással tervezik az ingatlan hűtését-fűtését megoldani, amit a hamarosan életbe lépő szabályozás is támogat, hiszen ezeknél a lakóépületeknél az energiafelhasználás legalább 25%-ának megújuló forrásból kell származnia.

Címlapkép: Daikin

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GVH_epulet_1