műanyag hulladék
Ingatlan

Ha nem kezdjük el csökkenteni a hulladék mennyiségét, komoly bajban leszünk - Hogy állunk Magyarországon?

Portfolio
A hulladékgazdálkodás a társadalom és a gazdaság működésének elengedhetetlen tartozéka. Minél magasabb szintű megvalósítása a fejlettség fokmérője és egyben a fenntartható fejlődés egyik mutatója. Hogy ez milyen megoldásokban ölt testet, hogyan alakul a keletkezett hulladék mennyisége, hogyan hasznosítják ezt és mekkora részét gyűjtik szelektíven Magyarországon, annak a KSH számai alapján jártunk utána.

A hulladékgazdálkodás egyik fő célja a hulladékok keletkezésének minimalizálása, amely olyan termelési és fogyasztási minták alkalmazását jelenti, amelyek takarékosan bánnak a természeti erőforrásokkal, így eleve nem keletkezik hulladék. Ennél egy fokkal kevésbé környezetkímélő megoldás az újrahasználat, mint például a betétdíjas csomagolások, vagy más olyan megoldások, melyek során a hulladékká váló termékek javítást követően ismét használatba helyezhetők. Ezt követi az anyagában történő hasznosítás, amely a hulladékok alapanyaggá alakítása, majd más termék ebből történő előállítása miatt jóval nagyobb környezeti terheléssel jár. Amennyiben ez nem végezhető el gazdaságosan, a hulladékot elégetik, amely az energetikai hasznosítás mellett jelentős szennyezéssel jár. A legnagyobb terheléssel a hulladékok lerakása jár. Az előbb ismertetett fokozatok az úgynevezett hulladékhierarchia elemei. A sorrend betartását jogszabályok írják elő.

A hulladékkezelés kérdése kiemelt témája lesz a szeptember 7-i Sustainable World 2021 konferenciának. Részletekért kattints!

A definíció szerint keletkezett hulladék alatt egy adott állam területén képződő bármely anyag vagy tárgyak összességét értjük, amely(ek)től tulajdonosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. A hulladékkezelés összetett környezeti és hulladékgazdálkodási feladat: a hulladékban fellelhető értékes anyagok hasznosítása, illetve a hulladékok környezetvédelmi szempontból megfelelő módon történő ártalmatlanítása egyre költségesebb.

Az Európai Unió a tagállamok számára fokozatosan a hulladék egyre nagyobb arányú elkülönített gyűjtését, újrafeldolgozását, valamint a hulladéklerakás csökkentését írja elő.

Magyarországon 2004 és 2009 között jelentősen csökkent, majd évekig stagnált a keletkezett hulladék mennyisége, 2017-2019-ben azonban újra emelkedni kezdett. 2019-ben mintegy 19 millió tonna hulladék keletkezett.

Hulladékfajták típusai

Az egyes hulladékfajták közül 2004 és 2019 között a mezőgazdasági és az élelmiszeripari, illetve az ipari és az egyéb gazdálkodói hulladékok mennyisége mérséklődött a legnagyobb mértékben. A mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladék mennyisége módszertani változás miatt 2008-ban jelentősen csökkent − ettől kezdve csak a ténylegesen hulladéknak minősülő trágya, állati és növényi melléktermékek mennyiségét tartalmazza −, 2019-ben kismértékben nőtt.

Az ipari hulladékok mennyisége 2010-ig folyamatosan csökkent annak hatására, hogy leépültek a nagy hulladéktermelő ágazatok (például bányászat, kohászat), nőtt a kisebb alapanyag-igényű ágazatok aránya a termelésben, és korszerűsítették a gyártási technológiákat. 2010 óta kisebb ingadozások mellett stagnál.

Az építési-bontási hulladékok mennyiségének alakulását elsősorban az építőipari beruházások mértékének változása befolyásolja, így mennyisége egyik évről a másikra jelentősen változhat. 2017-ben jelentős növekedést mutatott az ágazat, ennek megfelelően több építési-bontási hulladékra vonatkozó hulladékgazdálkodási engedélyt adtak ki. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt az építési-bontási hulladék mennyisége. A növekedés az azóta eltelt években folyamatos volt.

Települési hulladék

A települési hulladék mennyisége 2013-ig kisebb ingadozásokkal fokozatosan csökkent, azóta stagnálónak mondható. Ezen belül az elkülönítetten gyűjtött hulladék aránya nőtt.

Az Európai Unió ötévente elérendő célértékeket határoz meg annak érdekében, hogy a tagállamok és ezáltal az unió egésze fokozatosan egyre feljebb haladjanak a hulladékhierarchián. A célértékek az egyes hulladéktípusok kezelésére vonatkoznak. A települési hulladék esetében 2025-ig 25%-ra, 2035-ig pedig 10%-ra kell csökkenteni a lerakási arányt. Magyarországon a települési hulladék lerakási aránya 2018-ban 50% volt. További előírások vonatkoznak az elkülönítetten gyűjtött hulladékok körének növelésére is. 2025. január 1-jétől minden tagállamnak meg kell valósítania a textilhulladékok és a háztartási veszélyes hulladék elkülönített gyűjtését. A biohulladék elkülönített gyűjtése 2023. december 31-től válik kötelezővé.

Hulladékkezelési módok

A lerakással történő ártalmatlanítás 2004 óta csökkenő tendenciát mutat. Ezzel párhuzamosan nő az anyagában történő hasznosítás aránya, ami környezeti szempontból előnyösebb hulladékkezelési eljárás.

Az építőiparban keletkezik a legtöbb hulladék

Az egyes ágazatokat tekintve 2018-ban az építőiparban keletkezett messze a legtöbb hulladék. Ezt követik a háztartások és a feldolgozóipar. A feldolgozóiparon belül a fémgyártás és -megmunkálás, valamint az elektronikai, optikai termékek és járműgyártás hulladéktermelése volt kiemelkedő. A legtöbb veszélyes hulladék a vegyi anyag-, gyógyszer- és műanyaggyártás során keletkezett.

A fenntarthatóság kiemelt témája lesz a szeptember 15-i Property Investment Forum 2021 konferenciának. Részletekért kattints!

Címlapkép forrása: Getty Images

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GVH_epulet_1