társasház használt lakás
Ingatlan

Lakásvásárlás vagy bérlés: nem éri meg most Budapesten vásárolni

Portfolio
Az előző évekhez képest kevésbé éri meg jelenleg Budapesten lakást vásárolni, mint bérelni - derül ki a Takarékbank elemzéséből. A bank jelentése szerint ez annak köszönhető, hogy miközben a bérleti díjak a járvány hatására beszakadtak a fővárosban, addig a lakásáraknál csak az emelkedés tempója csökkent (bár volt ahol ezek is csökkentek). A jelenség azonban csak átmeneti és ahogy a járvány hatásai elmúlnak a bérleti piacon, úgy újra csökkenhet a lakásvásárlások megtérülési ideje.

Bezuhanó lakbérek

A koronavírus-járvány meglehetősen átrajzolta a lakásbérleti piacot. Az online oktatás miatt eltűnő kereslet, a turisták elmaradása és a széleskörű home office megjelenése együtt a bérleti díjak jelentős csökkenését hozták tavaly. Idén már élénkül a piac, de még mindig olcsóbban lehet lakást bérleni, mint a járvány előtt - a fellendülő trendet tovább erősítheti a csütörtöki egyetemi felvételi ponthatár-hirdetés.

Országos és budapesti lakásbérindex
Országos és budapesti átlagos lakbérindex változása 2015-höz képest.

Megtorpanó lakásárak

Mindeközben a lakásárak emelkedése a járvány hatására csak megtorpant, de közel sem beszélhetünk olyan bezuhanásról, mint a bérleti díjak esetén. Budapesten mindössze 2,85%-kal emelkedtek a medián fajlagos négyzetméterárak, sőt, az V. kerületben és a Palotanegyedben minimálisan még csökkentek is, míg Belső-Ferencvárosban, Külső-Erzsébetvárosban, Külső-Terézvárosban vagy Óbudán stagnáltak. Eközben Kelenföldön, Angyalföldön, a Corvin-negyedben, Újpesten és Újlakon legalább 9%-os volt az átlagos drágulás.

Szeptember 15-én megnyitja kapuit a Property Investment Forum 2021, ahol idén is a legfontosabb ingatlanpiaci témák lesznek terítéken. Részletekért kattints!

A belvárosi kerületeket közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy az olcsóbb városnegyedeket nagyobb áremelkedés jellemezte: a Palotanegyedben, Külső-Erzsébetvárosban, Belső-Ferencvárosban és Külső-Terézvárosban átlagosan 125%-140%-kal drágultak a lakások, míg például a belvárosban 94 százalékkal.

Ennek ellenére a főváros egészét nézve továbbra is az V. kerület számít a legdrágábbnak, ahol a 2020-as adatok alapján fajlagosan 933 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként. A második legdrágábbnak a Corvin-negyed számít majdnem 900 ezer forintos árakkal, a harmadik Belső-Terézváros 855 ezerrel. 700 ezer forint fajlagos ár alatt lehetett lakást vásárolni a Palotanegyedben, Külső-Erzsébetvárosban, Zuglóban, és Óbudán, a távolság és népszerűség terén kis kompromisszumot kötve 600 ezer forintos négyzetméterár alatt pedig a József-Attila lakótelepen, a Magdolna-negyedben vagy Újpesten.

Budapesti lakásárak, azok változása
Budapesti átlagos lakásárak 2020-ban (x-tengely) és azok változása 2015-höz képest (y-tengely) - alpiacok szerinti bontásban.

Fedezeti időtávok – vásárolni vagy bérelni érdemesebb?

A fedezeti időtávok megmutatják, hogy mi az a minimum idő, amit az adott lakásban el kell tölteni ahhoz, hogy a vásárlás és bérlés költsége megegyezzen. Ennél tovább tartva a lakást már mindenképpen megérheti a vásárlás mellett dönteni a bérlés helyett.

A Takarékbank számításai szerint a fővárosban idén elég magasan alakulnak a fedezeti időtávok a vizsgált helyszíneken - 6,5 és 18,6 év között ingadoznak. A legalacsonyabb a XIV. kerületet jellemzi, míg a legmagasabb a XI. kerületet. Ugyanakkor, ha a megvásárolt lakás egy szobáját másnak is kiadjuk, akkor az abból generált bevételek csökkentik a fedezeti időtávot. Ebben az esetben a jelenlegi bérleti díj szintek mellett 3,6 és 7,8 év között fogja megérni a vásárlás a bérléssel szemben.

Fedezeti időtávok
Fedezeti időtávok egyes budapesti kerületekben 2021-ben, 2020-ban és 2019-ben.

Ahogy az a grafikonon is látszik, az elmúlt évekhez képest a fedezeti időtávok jelentősen megugrottak, több budapesti kerületben meg is duplázódtak a 2021-es első féléves bérleti díjak alapján. Ez elsősorban a jelentősen lecsökkent bérleti díjakra vezethető vissza, miközben a lakásárak tovább növekedtek. Mindez azonban egy átmeneti állapotot tükröz - hangsúlyozza a Takarékbank.

Az online oktatás következtében a diákok szinte eltűntek a piacról, hatalmas keresletcsökkenést hozva. Budapesten a turizmus visszaesésével a korábban rövid távra kiadott bérlemények is a hosszú távon kiadó ingatlanok között jelentek meg, tovább növelve a kínálatot, ezzel még inkább hozzájárulva a bérleti díjak mérséklődéséhez. Ez a fedezeti időtávok változásán is érzékelhető volt.

Az ország jelenleg kilábalóban van a koronavírus okozta gazdasági válságból és ez a lakbérek emelkedésében is megmutatkozik. Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy egy esetleges negyedik koronavírus hullám nem hozza-e vissza azokat a már fent említett körülményeket, melyek lenyomják a bérleti díjakat és egyúttal megnövelik a fedezeti időt.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
River Passage
35–121 m244.3–156 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m233–169 M Ft

Címlapkép: Getty Images

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GVH_epulet_1