lakás belső
Ingatlan

Lezárta a GVH a Hermina Bau megtévesztő lakáshirdetésének ügyét

Portfolio
Pont került a Hermina Bau "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a vásárlók megtévesztése" ügy végére. A lakásfejlesztő évek óta tesz közzé fotókat modern, különleges kialakítású lakásokról a közösségi oldalán, a GVH indoklása alapján ezeket olyan színben tüntették fel, mintha a saját beruházásuk lenne, holott más projektek, lakások képei voltak. Emellett, a céget rosszul érintő, negatív kommenteket törölték a bejegyzések alatt. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról már korábban döntés született, de a cég fellebbezett, amit most elutasított a bíróság.

Egy rövidebb részlet a GVH ügyfeltárásából:

"A felperes Hermina Center Ingatlanforgalmazó Kft., illetve felperesi érdekelt Hermina Bau Ingatlanforgalmazó Kft. 2016 májusa óta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg azzal, hogy a forgalmazott ingatlanok kapcsán közzétett, azokhoz köthető kereskedelmi kommunikációban megjelenő szöveges és vizuális elemekkel azt a benyomást keltették, megtévesztő módon, hogy azok az érintett ingatlanokat, továbbá az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat, építési-berendezési lehetőségeket mutatták be. Valamint nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően, de a fogyasztói ügyleti döntések torzítására alkalmas módon jártak el azzal, hogy a közösségi média oldalakon megjelenő, a szolgáltatásra, a felperesre és a felperesi érdekeltre, illetve a kereskedelmi kommunikációra nézve negatív véleményeket törölték."

A szóban forgó képek, és a bejegyzések a Hermina Bau honlapján, illetve a Facebook oldalán voltak elérhetőek. A fejlesztő cég elsődlegesen a határozatának megsemmisítését, másodlagosan a bírságkiszabás mellőzését kérte, így tovább folytatódott az ügy. A vád ellen a Hermina Bau többek között úgy érvelt:

"Az illusztrációként felhasznált képek nem lakást, hanem egyes lakóhelyiségeket ábrázolnak, illetve több esetben az ingatlanokhoz nem köthető egyéb tartalmat, például különböző családi házakat. Azok célja egyes stílusirányzatok bemutatása, valamint a gazdasági tevékenységére való figyelemfelhívás, a lakásvásárlási kedv fokozása volt. Az illusztrációk alkalmazása nem tisztességtelen abban az esetben sem, ha azok idegen forrásból származnak. A fotók nem az értékesítésre szánt lakásokról készültek, önmagukban az illusztrációk nem torzíthatták a fogyasztói döntéshozatalt."

Végül a mostani döntés alapján a bíróság nem fogadta el a fejlesztő bírságelengedési keresetét, így az ügy lezárult és a korábban megállapított 3,5 millió forintos bírság mellett további 80 000 forint perköltségi kötelezettség, valamint az állam javára 214 200 forint kereseti illeték megfizetésére kötelezték a fejlesztőt.

Címlapkép forrása: Getty Images

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GVH_epulet_1