Mi vár az ingatlanpiacra? - Tornyosuló milliárdok és átalakuló finanszírozás

Portfolio
Egy évvel ezelőtt még a Portfolio Property Awardson az „Év Ingatlanpiaci Innovációja” díját is be lehetett söpörni zöldkötvény-kibocsátással, azóta viszont olyan sok vállalat élt ezen forrásszerzés lehetőségével, hogy mára bőven 100 milliárd forint feletti a hazai ingatlanos cégek kibocsátása. De itt még koránt sincs vége a felsorolásnak, most jön még csak a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program, a Zöld Otthon Program és a zöld hitel. Óriási változások zajlanak a finanszírozási piacon, amik komoly hatással lesznek a fejlesztésekre és a befektetésekre egyaránt. De vajon felkészült már a piac arra, hogy a zöld őrület új lehetőségeket nyit sokaknak, míg másokat akár padlóra is küldhet? Ezt a témakört boncolgatják a Property Investment Forum egyik kerekasztal-beszélgetése során a résztvevők.

Bár a zöldkötvény-kibocsátás bármely szektor és cég előtt nyitott lehetőségként áll, mégis a legtöbb hazai (zöld) kötvényprogram keretében résztvevő kibocsátó ingatlanpiaci tevékenységgel rendelkezik. Nem is csoda ez a magas arányú egyezés, a zöld épületfejlesztések ugyanis egyaránt elengedhetetlenek a befektetői elvárásoknak, szinte kötelezőek a finanszírozáshoz és nem mellesleg sok szempontból megfelelnek a zöldkötvény-kibocsátás feltételeinek.

Emellett szintén a vállalati szektort erősítette az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programja, amely a kilenc becsatlakozó bankon keresztül mintegy 100 milliárd forint kedvező kondíciójú vállalati zöld hitelt kihelyezését jelentette.

De itt még egyáltalán nem ért véget az ingatlanpiac és a zöld források kapcsolata. Nemrégiben jelentette be a kormány, hogy októbertől válik elérhetővé a zöld lakáshitelezés, ami a lakossági piacot is berántja a zöld őrületbe.

Property Investment Forum 2021
Nézd meg a programot és az előadókat is, akik szintén részt vesznek a 2021-es Property Investment Forumon!

Ezekről a lehetőségekről fog szólni a szeptember 15-ei Property Investment Forum II. szekciójának egyik kerekasztal-beszélgetése. A moderátor:

Beszélgetés résztvevői:

  • Balogh Péter, ügyvezető igazgató - Nagyvállalati Ügyfélkapcsolatok és Strukturált Finanszírozási Ügyvezető Igazgatóság, MKB Bank
  • Csobádi Ákos, ügyvezető, pénzügyi és ingatlan tanácsadás, BDO Magyarország
  • Horváth Csaba, Chief Financial and Investment Officer, Market Asset Management Zrt.
  • Dr. Schweizer Edina, Partner - Head of CEE Banking and Finance, Noerr
  • Deák Tamás, ingatlanfinanszírozási vezető, Erste Bank

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF