házépítés építkezés
Ingatlan

Csökkenni kezdtek az építőipari nyersanyagárak, hamarosan a fogyasztók is érezni fogják a hatást

Portfolio
Csökkenni kezdtek az árak az építőanyag-gyártók nyersanyagai területén, ami a fogyasztókat is el fogja érni - mondta el a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának és a Masterplast Nyrt.-nek az elnöke. A szakértő elmondása szerint a pandémia után megnőtt keresletet mára utolérte a kínálat.

Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon, elegendőnek bizonyult az export regisztrációja, nem volt szükség az állami elővásárlási jog alkalmazására sem. A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket, eközben esik a fő nyersanyagok világpiaci ára.

Mintegy 10-15 százalékot csökkent a fa, műanyag és acél alapanyagok ára, ami néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is.

Ha továbbra is lesz elég áru, akkor a gyártók az alapanyagárak csökkenését érvényre fogják juttatni a piacon, és a kereskedők szándéka is az, hogy ahol lehet korrigálni az árakat, ott induljon el az árcsökkenés - tájékoztatta a lapot a szakértő. 

A hazai építőipar kérdéseivel kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 15-i Property Investment Forum 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Az építőanyagárakról a III/A szekcióban az alábbi szakértők beszélnek:

Moderátor: Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező Kft.

Beszélgetés résztvevői:

A belpiaci áruhiány megszüntetésében volt szerepe a kormány által bevezetett exportregisztrációs rendszernek, aminek hatására sokkal több építőanyag maradt belföldön, mint korábban. Megszűnt az általános áruhiány, így lecsengett a tartós és drasztikus áremelkedések időszaka. A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött.

Az építőanyag-piaci szereplők között az elmúlt hetekben intenzív és átfogó versenyfelügyeleti, fogyasztóvédelmi és adóhatósági ellenőrzés zajlott, a feltárt – például jelölési – hiányosságok kiküszöbölésén a gyártók és a kereskedők közösen dolgoznak. A gyorsított ágazati vizsgálat feltárta, hogy az építőanyag-kereskedelem olyan, sokszereplős piac, amelyen élénk a verseny, és senkinek sem alakult ki dominanciája, bár a sok kicsi mellett több erős, nagy cég is jelen van.

Atenor - RoseVille
15503 m220–20
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Capital Square
814 m214.5–15.5
Infopark A
1800 m25000–7000 Ft
VITAL BUSINESS CENTER
3500 m29–15

A kínálat mostanra felzárkózott a kereslethez, amely a járvány után gyorsan újraindult nemzetgazdaságok miatt ugrott meg hirtelen, áruhiányt és áremelkedést okozva. A szakértő lát még teret az árak további mérséklődésére, azonban a közelmúlt tetemes áremelkedése után aligha csökkennek vissza a régi szintjükre.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
MOR_9175