várnegyed
Ingatlan

Beragadni látszik a lakástörvény - Mégsem fogják kiárusítani a Várnegyed műemléki lakásait?

Portfolio
Nem haladt előre a világörökségi helyszínen lévő bérlakások megvásárlását lehetővé tévő törvényjavaslat ügye, amióta az Alkotmánybíróság júliusban kifogásolta azt -írja a Népszava.

Alaptörvény-ellenesek a bérlakástörvény azon rendelkezései, amelyek vételi jogot biztosítanának azoknak a bérlőknek is, akik 25 évnél nem régebben bérelnek állami vagy önkormányzati tulajdonban álló, műemléképületben lévő lakást - mondta ki az Alkotmánybíróság egy júliusi határozatában. Erre reagálva Böröcz László, a javaslat beterjesztője úgy nyilatkozott, hogy az őszi parlamenti időszakban újra napirendre veszik a lakástörvény módosítását, és az Országgyűlés által megszavazott törvényt az Alkotmánybíróság útmutatása alapján módosítják.

Az Alkotmánybíróság júliusi határozata óta azonban nem történt semmi az ügyben. A lap megkeresésére az I. kerületi önkormányzatot vezető V. Naszályi Márta polgármester úgy nyilatkozott, hogy nem lenne meglepő, ha a jövő évi választások előtt már nem tárgyalná ezt a Parlament.

A lakáspiac jelenjéről és jövőjéről is szó lesz egy hét múlva, a Property Investment Forumon. A programért kattints!

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a lapnak elmondta, hogy semmi sem kötelezi az Országgyűlést, hogy újra napirendre tűzze a lakástörvény-módosítását célzó – vagy bármi más tárgyú – jogszabályt. A Parlamentnek jellemzően nem lehet határidőket szabni. Ez alól egy kivétel van, amikor az Alkotmánybíróság mulasztásos törvénysértést állapít meg. Ilyenkor az Alaptörvény valamelyik rendelkezését sértő helyzetet csak a megfelelő jogszabály megalkotásával lehet felszámolni és az Alkotmánybíróság erre határidőt állapít meg, ahogy ez történt a jegybanki alapítványok által magánszemélyeknek adott támogatások nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság szerepe a lakástörvény-módosításával kapcsolatban véget ért azzal, hogy meghatározta a jogszerűségi küszöbfeltételeket, azok alkalmazását nem tette, nem is tehette kötelezővé. Így innentől az Országgyűlés dönt arról, hogy mikor tárgyalja újra a jogszabályt.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BLU

BLU

1138 Budapest, Danubius utca 5.
318 db lakás
39 – 92 m2 alapterület
49 – 174.7 M Ft
Átadás:
2025 Q1

Ajánlatot kérek

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

német választás 2021 cducsu spd
vakcina
orosz légierő SU-25 vadászgép
aszfalt, útépítés, bitumen
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
aszfalt, útépítés, bitumen