101A0847
Ingatlan

Mi lesz nagyobb jövőre, az infláció vagy a gazdasági növekedés?

Portfolio
Infláció, szuperciklus, zöldpénzek, örökké tartó kockázatok. Csak néhány apróság azok közül, amik komoly hatással lehetnek makro oldalon a hazai és a nemzetközi ingatlanpiacra. Hogyan erősítik vagy esetleg oltják ki ezek a hatások egymást? Milyen gazdasági folyamatok hatnak leginkább a hazai fejlesztésekre és befektésekre? A Property Investment Forum 2021 konferencia Makrogazdasági kitekintő beszélgetésében ezeket vitatták meg a szakértők.

Első témaként az inflációról kell beszélni, ami mostanra nemzetközi szinten is felerősödött. Vajon mi lesz nagyobb jövőre az infláció vagy a gazdasági növekedés? – tette fel a kérdést Bán Zoltán, a Net Média Zrt. (Portfolio) vezérigazgatója. Ezt követően a GDP, a kamatemelés és az aktuális kockázatok kérdéseiről beszéltek a szakértők.

Infláció vs. gazdasági növekedés

„Egy egészen más gazdasági konstellációt látunk most, mint a pénzügyi válság alatt. Akkor az erős élénkítésekből nem lett infláció, a mostani hirtelen jött sokkhatás azonban nemcsak a keresleti, hanem a kínálati oldalt is sértette. A kínálati oldal is korlátos, és így egy óvatlan gazdaságpolitika könnyen gerjeszthet tartós inflációt. A gazdaságpolitikának nagyon résen kell lenni,

a jegybank egyetlen eszköze az infláció letörésére az árfolyam erősítése lenne, de ebben eddig legfeljebb félsikereket ért el.

A forint egyelőre nem tudott érdemben erősödni, így fontos kérdés lesz, hogy a jegybank ezzel kapcsolatosan milyen döntéseket fog hozni.” – mondta el Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

„Az infláció egy szükséges rossz ahhoz, hogy gyorsan helyreálljon a gazdaság" - mondta Nagy Márton. A régiós országokban ugyanez most a helyzet, de ez nem probléma addig, amíg egy átmeneti folyamatot jelent. Mindenki azon küzd most, hogy ez átmeneti maradjon. Magyarországon az importált infláció nagyon erős, de a zavarok helyreállása segíteni fog a lefelé tartó inflációban. A feszes munkaerőpiacot is meg kell említeni, ennek ellenére 2023-ban visszatérhet az infláció a korábbi szintekre. A monetáris után a fiskális politikának is el kell kezdődnie konszolidálódnia (várhatóan 2023-tól), ezek együtt inflációleszorító hatásúak lesznek, de

másfél évig még 4 százalék feletti inflációra számíthatunk.

A második negyedéves GDP magas volt ugyan, de ez még nem egy éves érték, ebből korai messzemenő következtetéseket levonni. Majd akkor tervezhetünk, ha az idei éves GDP valóban a 2019-es érték felett lesz. A költségvetési hiány terén most minden ország csúszik le az eredeti hiánypályájáról, így a magyar GDP-arányos költségvetési hiány 2022-re már nem tekinthető kiugró értéknek” – tette hozzá Nagy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Papírforma szerint a növekedés 5 százalék feletti lehet idén, az infláció ennél alacsonyabb, talán 4 százalék alá is bemehet,

de továbbra is vannak globális kockázatok. Az ellátási láncokban lehetnek még problémák, a covid is velünk van még, ez mind változásokhoz vezet, ami áremelkedést okoz. Ugyanígy az energiaárak emelkedése is ebbe az irányba mutat. Nem felejthetjük el, hogy jövőre lesz egy választás, de valóban akkor lehet komolyabb döntéseket hozni, ha meglesz a 2019-es GDP-szint. Véleményem szerint 2023-ra jöhet érzékelhető javulás." - hangsúlyozta Tardos Gergely, az OTP Bank, Elemzési Központ igazgatója.

Kamatemelés?

Tardos Gergely szerint egyelőre nincs tartósan elszálló költségvetési hiány, lehetne ugyan szigorítani, de ez még nem életbevágó kérdés. A régióban azon országokban, ahol kevesebbet gyengült az árfolyam az inflációs probléma is kisebb, például Szerbiában.

Nagy Márton hozzátette, hogy a jegybanknak a hitelességét meg kell őriznie, így szükség esetén lépnie kell. A kamatemelés szignál hatása erős, a hitelcsatorna sokkal gyengébb, mint valaha. Az árfolyamerősítéssel valóban lehet inflációt csökkenteni, de ez azt jelentené, hogy az importált inflációt próbáljuk a határon megállítani. A jegybanknak a mérlegét kell átgondolni, a monetáris politikai fordulathoz egy mérlegfordulat is kell. A mai likviditásbőséget ki kell szívni a rendszerből, hogy a kamatemelésnek valóban érezhető hatása legyen. Az árstabilitás nem a kormány, hanem a jegybank felelőssége. A helyreállítási alap miatt és a kohéziós pénzek elmaradása miatt is szükség volt a mostani előfinanszírozásra, ennek ellenére az államadósság csökkentése továbbra is kiemelt cél.

Madár István kiemelte, hogy a nagyközönség számára akkor hiteles a jegybank, ha látja is, hogy csinál valamit, de facto is szigorít. Az, hogy az inflációra hat az árfolyam ténykérdés, a jegybank céljait egy erősödő árfolyam hitelesítené.

Forrás: Portfolio
Forrás: Portfolio

Mi sodorhatja el a terveket? Mi a legnagyobb kockázat?

"Ez a mostani típusú válság egy hirtelen, rövid sokkhatásként jelentkezett, ami után nagyon erős helyreállítási mechanizmusok indultak el. Bár már jobban tudunk úgy védekezni, hogy az ne sértse annyira a termelési folyamatokat, a járvány még okozhat ellátási problémákat. Azt is látni kell, hogy

látványossá vált az eladósodottság, Magyarországon például az államadósság újra a 2010-es szinten környékén jár, de a világban sok gazdasági szereplőnek duzzadt fel a hitelállománya.

Ez nem általánosságban, hanem egyes szereplőknél jelenthet problémát, amire nemzetközi szinten a kínai ingatlanszektor a legfrissebb példa. Ez összességében bárhol okozhat adósságkrízis-tüneteket akkor, ha elfogy a refinanszírozási lehetőség. A kockázatot növeli a jegybankok fékezése, ami a pénzbőség szűkülésével jár" - tette hozzá Madár István.

"A bér és alapanyagoldalról van egy nagyon erős költségnyomás, amit a cégeknek hatékonyságnöveléssel ki kell gazdálkodniuk. Kérdés, hogy ezt meg tudják-e tenni. A külső problémák sorrendben elsőként Latin-Amerikában, majd Törökországban és Ukrajnában, utána a mediterrán országokban jelentkezhetnek.

A mediterrán országok gazdasági növekedése nem teszi lehetővé, hogy kinőjék az adósságukat,

így ez a probléma az eurózónában is érezhető lesz, uniós szintű problémákat okozva." - hívta fel a figyelmet Nagy Márton.

"A vírus új mutációi, a vakcinahatékonyság és az oltási hajandóság miatt még nem várható a vírus eltűnése, a covid inkább beépül majd a járványmintázatba. Emellett Kína, az ottani ingatlanszektor miatt is aggódhatunk.

Az amerikai eszközvásárlás kivezetése a feltörekvő piacokon, főleg Latin-Amerikában okozhat fejfájást.

A külső kockázatok talán kicsit nagyobbak mint szoktak, de összességében a gazdaság miatt nem kell aggódunk." - mondta el Tardos Gergely.

101A0794
Forrás: Portfolio

Címlapkép forrása: Portfolio

Napelem felszerelés
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy
online vállalkozás
német választás 2021 olaf scholz spd
Konferencia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
aszfalt, útépítés, bitumen