csepeli park látványterv
Ingatlan

Megvan ki tervezi Budapest legújabb közparkját

Portfolio
Megkötöttük a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére - írja közösségi oldalán Vitézy Dávid. A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója emlékeztetett: a Csepel-Szigetcsúcson 36 hektáron, három városmajornyi park létesül, ami az elmúlt 50 év legnagyobb új közpark fejlesztése lesz a fővárosban.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén januárban jelentette Fürjes Balázs, hogy megkezdődött a főváros új közparkjának, a Csepeli közpark építésének előkészítése - mostanra úgy tűnik a tervezővel is sikerült megállapodni. A BFK júniusban még a nagyérdeműt is megkérte, hogy mondják el véleményüket, hogyan használnák az új közparkot.

Vitézy Dávid posztjában végigveszi, mi minden is lesz megtalálható majd a parkban:

  • galériaerdő a Duna-ág mellett
  • nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások
  • gyalogos- és kerékpárutak
  • sétányok
  • fás ligetek
  • közösségi sportpályák (kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák, futókör)
  • közösségi kertek, játszóterek
  • vizes élőhely

Utóbbi teljesen újszerű elem, a természet működését közelíteni próbáló vízgazdálkodási rendszer, melynek lényege, hogy a környező területekre, utakra, épületek tetejére hulló csapadékvizet helyben tartsa, majd a felesleget természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Soroksári-Dunába - írja bejegyzésében a BFK vezérigazgatója. Emellett pedig természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak, ezáltal növelve a terület biodiverzitását.

Az előzetes elképzelések szerint Csepelen a közpark középső, a környező területeknél valamivel alacsonyabban fekvő sávjában kanyarogna végig délről északra, mintegy 3 hektárnyi területen a növényekkel átszőtt vízfelület.

Budapesten feltétlenül szükség van újabb parkokra

- emelte ki Vitézy. A rendszerváltás óta folyamatosan visszaszorulnak a rendezett, jól funkcionáló zöldterületek. A műholdas vizsgálatok szerint nagyjából stagnál az összes zöldfelület mértéke, de az adatokat lebontva az látszik, hogy az erdők, parkok, fasorok csökkenő területét csak az elhanyagolt, spontán bezöldülő, főképp vasúti területek, töltésoldalak, fölhagyott pályaudvari zónák ellensúlyozzák - tette még hozzá.

A most tervezendő terület déli határa a Galvani utca vonalában készülő új Duna-hidakat összekötő út, de később a park folytatható ettől délre egy 25 hektáros területen. Éppen ezért a Csepel és Pest közé az Illatos út vonalába készülő Kis-Duna-híd úgy épül, hogy a csepeli parton az útpálya további 180 méteren a park felett pilléreken állva halad abból a célból, hogy a Galvani tengelytől délre eső parkterület intenzíven kapcsolódhasson az északi részhez, a zöldfelület ne szakadjon meg. Az útpálya áttörten, felsliccelve készül, hogy az alatta levő felületeke besüssön a nap, eljusson a fény.

Csepel közpark
Forrás: Vitézy Dávid, BFK

A park előkészítő munkái már csaknem négy éve zajlanak, a terület városrendezési terveire 2018-ban sikeres nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a BFK elődje, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. A nyilvános tervpályázatra 17 pályamű érkezett. A hazai és külföldi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a tervpályázatot a világhírű Snøhetta építésziroda és a Besch und Partner közlekedéstervező nyerte.

Vitézy Dávid a környék közlekedési fejlesztéseiről is beszámolt röviden, miszerint a BFK a MÁV-HÉV Zrt.-vel együttműködve

Csepelen déli irányba egy megállóval meghosszabbítja a H7-es hév vonalát, ami északon a felszín alatt (a H6-os ráckevei vonallal együtt) egészen a Kálvin térig ér majd.

Ugyancsak folyik a tervezése az új csepeli hidaknak és a kapcsolódó úthálózatnak, melyek a szigetet Budával a Galvani utca, Pesttel pedig az Illatos út vonalában kötik majd össze. Ezen az új tengelyen villamos is jár majd, összekötve a Határ utat a XI. kerülettel, így Budáról és Pestről is könnyen elérhető lesz majd a park. 

Címlapkép: Vitézy Dávid

evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Living Kassák passage