PIF 2021 graphisoft
Ingatlan

Reicher Péter: át kell állnunk az adatvezérelt munkafolyamatokra

Portfolio
Magyarországon az építésgazdásban a lassú digitális átállás jelenti az egyik legnagyobb problémát. A szakma szerint a megoldást a BIM jelentheti, melynek segítségével végre itthon is átléphet a szektor a 21. századba. Reicher Péter, a Graphisoft SE regionális igazgatója egy ilyen megoldást prezentált a szerdai Property Investment Forum 2021 konferencián. A cél egy olyan műszaki adatvagyon létrehozása, mely minden ingatlanfejlesztő életét megkönnyíti.

"A fejlesztések során megfogalmazódik egy elképzelés, egy igénycsomag, ami alapján majd megépül az épület" - kezdte előadását Reicher Péter. A probléma szerinte viszont az, hogy az eddigi klasszikus munkafolyamatban az igények a megálmodott designnal kezdődtek, majd ehhez kellett mindent hozzárendelni. A Graphisoft regionális igazgatója szerint fejlesztések során az eddigi munkafolyamatot (design - adat - költségmodell - újratervezés - építés) le kell cserélni egy új, adatvezérelt munkafolyamatra, melynek kiindulópontja a design helyett értelemszerűen az adat kell, hogy legyen (úgynevezett "data-driven path": adat - költségmodell - design - építés).

Az előadó ezután egy kórház tervezésének, építésének példáján keresztül is szemléltette, hogyan is kell mindezt elképzelni. A kórház azért is nagyszerű példa, mert az az egyik legkomplexebb épületfajta, amivel egy fejlesztő szembetalálkozhat.

Reicher Péter
Graphisoft SE, régió igazgató
Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban – többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolg
Tovább
Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban – többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolg Tovább

"Van egy 800 oldalas egészségügyi szakmai, műszaki előíráscsomag arról, hogy hogyan is kell egy kórháznak kinéznie, felépülnie, milyen egyedi megoldásokra van benne szükség. Eddig ezt az építészirodának kellett átnyálaznia és feldolgoznia, ami rengeteg időt vesz igénybe.

A mi szoftverünk digitalizálni tudja ezeket a szakmai, műszaki elvárásokat és olyan modellezési keretrendszert tud biztosítani, amiben az előírásoknak megfelelően lehet megtervezni az épületet.

Ezt az adathalmazt ráadásul nem csak a tervezés során lehet alkalmazni, hanem az üzemeltetéshez is exportálni lehet."

A modellben azt is látni lehet, hogy a különböző funkciók (sebészet, röntgen, stb.) hol és hány négyzetméteren helyezkednek el, ezekhez pedig már egyből hozzá is lehet rendelni a berendezéseket és az eszközöket is. Utóbbiakhoz ráadásul már egyből költségeket is kapcsolhatunk, ami nem csak a tervezésnél kiemelten fontos, hanem a fenntartás során is.

A tervezési folyamat, az épület designjának a megálmodása csak ezután kezdődik, amikor az építész már minden szükséges információ birtokában van.

Címlapkép: Mudra Laszló / Portfolio

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
balaton nyár hőség