VAL_03974 (1)
Ingatlan

Az alumínium lenne a fenntarthatóság egyik kulcsa?

Portfolio
Amikor ingatlanokról és fenntarhtóságról beszélünk, meglepően kevés szó esik az épületek egyik legfontosabb elemeiről: a nyílászárókról. Amennyiben mégis szóba kerülnek, úgy általában azok hőszigetelő képességéről beszélünk, nem pedig arról, hogy milyen alapanyagból is készülnek egyáltalán. Utóbbi, cseppet sem elhanyagolható szempontról tartott előadást Csuka Milán, Reynaers Aluminium Kft. projektfejlesztője a Portfolio Property Investment Forum 2021 konferenciáján, melyből megtudhattuk, miért is kéne egyre inkább az alumínium felé fordulnunk.

"Azt tapasztaljuk, ugyan a nyílászárók egyre nagyobb részét teszik ki a fejlesztéseinknek, mégis kevés szó esik róluk ha fenntarthatóságról beszélünk" - kezdte előadását Csuka Milán.

A Reynaers Aluminium projektfejlesztője szerint az alumínium nyílászárók fenntarthatóságának kérdése alapvetően négy pilléren nyugszik:

  • Az alapanyag megfelelő megválasztásán,
  • A gyártási folyamat során keletkező károsanyag-kibocsátáson,
  • A használat során alakuló fenntarthatóságon
  • És az előzőkhöz kapcsolódó garanciákon

A nyílászárók alapanyagainak megválasztásakor a fejlesztőknek több dimenzió szerint is vizsgálniuk kell az anyagokat: ezek az ár, a méret, az élettartam vagy tartósság, az újrahasznosíthatóság és a környezeti terhelés. Összehasonlítva a nyílászárók három további fő alapanyagával - fával, az acéllal és a műanyaggal - az alumínium adja a fentiek legjobb kombinációját: alacsony a környezeti terhelése, nagyon jól újrahasznosítható, hosszú élettartamú és mindeközben nem is túl drága.

Az alumínium alacsonyabb környezeti terhelése annak jó újrahasznosíthatóságából fakad: "100 százalékban, bármiféle minőségromlás nélkül tudjuk újrahasznosítani.

Ez azt jelenti, hogy egy primer alumíniumból vagy egy huszadjára újrahasznosított alumíniumból gyártott eszköz között műszakilag különbség nincs

- emelte ki Csuka Milán. Egy példával szemléltetve: 1886 óta kicsit több, mint 1 milliárd tonna alumíniumot gyártottak a világon - ennek 75%-a még mindig használatban van.

Az alapanyag legnagyobb környezeti terhelése annak gyártási folyamatai során keletkezik. Ennek tükrében adná magát a megoldás, hogy akkor gyártás helyett helyezzünk nagyobb hangsúlyt az újrahasznosításra (már csak azért is mert az újrahasznosítás energiaigénye 5%-a ugyan annyi primer alumínium gyártásának). A probléma ezzel viszont az, hogy az újrahasznosítható alapanyag mennyisége nem fedezi az igényeket, így továbbra is a gyártási folyamatok energiaigényének csökkentésére kell helyezni a hangsúlyt.

A gyártási folyamatok során sokkal okosabban kell megválasztani az energiaforrásokat - el kell távolodnunk a széntől és inkább a vízenergia felé kell fordulnunk. Az előadó szerint a vízenergia lesz a jövő, jelenleg viszont még túl alacsony a vízerőművek kapacitása az átállás biztosításához.

A használat soráni fenntarhatóság az alapanyagok és az azokból készülő épületelemek élettartamában merül ki. Csuka Milán szerint itt a fejlesztőknek van nagy felelőssége, hogy megfelelő beszállítót találjanak az építkezéseikhez, akik szavatolni tudják a rendszerek hosszú távú működését.

A cégek szavatolásán kívül egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a külső minősítők is, akik garantálni tudják, hogy az épületek és azok rendszerei mind fenntarható megoldások segítségével jöttek létre.

Címlapkép: Berecz Valter / Portfolio

zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
zöld iroda