új lakás erkély
Ingatlan

A milliós négyzetméterár sem állítja meg a lakásvásárlókat: kapkodják az új lakásokat

Portfolio
A nyári új lakáskínálat nem tudta tartani a lépést az eladott mennyiséggel, így ismét 7 ezer alá csökkent a szabad, még megvásárolható budapesti új otthonok száma. Bár nem volt rekord a  értékesítési szám, az elmúlt 3 év távlatában még így is sok, mintegy 1900 új lakást vásároltak meg Budapesten, amellett, hogy már elérte az 1 millió forintos átlagot a négyzetméterár. Úgy tűnik, hogy a XIII. kerület újra és újra nagy kedvence a vásárlóknak, ugyanis a korábbi negyedévhez képest minden kerületben csökkent valamelyest az eladott új otthonok száma, miközben Angyalföldön közel 130-al több új lakást vettek meg 2021 nyarán - a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján.

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk a legfrissebb újlakás-piacot érintő adatokról és változásokról, illetve arról is, hogy átlépte az 1 millió forintos határt a budapesti új otthonok átlagos négyzetméterára:

Ezek egy lényeges pontja, hogy

2021 május és augusztus között közel 1900 lakást adtak el a fejlesztők.

Ez a szám 5 százalékkal ugyan elmarad az előző negyedévi értékesítéstől, de így is kiemelkedőnek számít az elmúlt 3 évet tekintve. Az előző negyedévi magas értékesítés tehát nem csak egyszeri kiugrás volt, a gazdaság pandémiát követő helyrerázódása az újlakás-piaci szektorban is jelentkezik.

A hazai lakáspiac kérdései lesznek a középpontjában a szeptember 25-i Portfolio Lakás Klub 2021 rendezvénynek. Részletekért kattints!

A sok vásárlás hatására a szabad lakások száma ismét 7 ezer alá csökkent, mert a magas értékesítéssel a nyári új kínálat nem tudta tartani a lépést. Kevesebb, mint ezer új lakást jelentettek be a fejlesztők, többnyire kis lakásszámú társasházak értékesítése kezdődött el: a nagyobb fejlesztők közül egyedül a Cordia és a Metrodom jelentett be új projektet, a külső kerületekben viszont három, legalább 80 lakásos nagy projekt (Zr2 Residence, Dudis Dream Lakópark II, Furmint Házak II) értékesítése is elkezdődött. Az alacsonynak tekinthető új kínálat oka, hogy a nagy fejlesztők év első felében elindított projektjeinél még tart az intenzív értékesítési szakasz, valamint a nyári szezonban a korábbi évek tendenciái alapján kevesebb projektet szoktak bejelenteni.

Fokozott érdeklődést várnak a szervezők az idei Lakás Kiállításra amelyet a Momsport Uszoda és Rendezvényközpontban rendez meg a Portfolio szeptember 24-e és 26-a között. Az eseményen a hazai lakáspiac legnagyobb projektjei és fejlesztői képviseltetik magukat és természetesen jelen lesznek a pótolhatatlan szerepet játszó bankok, ingatlanközvetítők és egyéb ágazati szereplők is.

A XIII. kerület a befutó

Az eladott lakások területi eloszlása alapján kismértékű átrendeződést látható a budapesti piacon.

Nyáron a legtöbb új építésű lakást Angyalföldön adták el, a kerület részesedése majdnem elérte a 40 százalékot.

Ez 8 százalékponttal több, mint tavasszal volt. Korábban is mindig erős érdeklődést mutattak az újlakás-vásárlók a XIII. kerület iránt - már csak a területi adottságaiból is következően - de a XI. kerület, illetve összességében a külső-pesti és belső-pesti kerületek is népszerűek, ezeken a területeken átlagban 300-400 lakás értékesítése történik negyedévenként.

A nyári hónapokban minden kerületben csökkent, vagy hasonló volt az eladott új otthonok száma, egyedül a XIII. kerületben történt több értékesítés: közel 130-al több új lakásnak lett új tulajdonosa itt, mint a tavaszi időszakban. A második legvonzóbb, illetve kínálatban is elégséges fővárosi rész a XI. kerület volt, ami a teljes értékesítésből 18 százalékot vett ki.

eltinga_lakaseladaás
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom River

Metrodom River

1117 Budapest, Budafoki út 64
712 db lakás
28 – 116 m2 alapterület
39 – 117 M Ft
Átadás:
2024 Q1

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
jégkorong hoki