VAL_03872 (1)
Ingatlan

Fenntarthatóság: a komfort és a felelősség kéz a kézben jár

Portfolio
Amikor a légszennyezésről és az üvegházhatású gázok kibocsátásáról beszélünk, sokan elfelejtik, hogy az épületek a világ egyik legnagyobb szennyezői a globális kibocsátás 40%-áért felelve. Az épületeink környezetbaráttá tétele a fenntartható épületüzemeltetéssel kezdődik. Győri Gyula, a CPI Facility Management Kft. épületüzemeltetési igazgatója Property Investment Forum 2021 konferencián tartott előadása szerint a kérdés, hogy fenntartható megoldásokkal vajon meg tudjuk-e tartani a jelenlegi komfortszintünket.

"Az épületek, az ingatlanok a globális kibocsátás 40%-áért felelnek, ezért meg kell hoznunk a megfelelő döntéseket ahhoz, hogy meg tudjuk lépni az előttünk álló feladatokat – ilyen például az uniós 2030-as tervek teljesítése" - kezdte előadását Győri Gyula. "Ez persze nem megy könnyen mivel a komfortszintünk észrevétlenül növekszik, ez pedig azért fontos, mert a komfort és a felelősség kéz a kézben jár" - állapította meg.

Az épületekre és az üzemeltetésre rákanyarodva elmondta, hogy szerinte hibás az a hozzáállás, hogy egy épület alap (üzemeltetői) és bérlői fogyasztását külön kezeljük, holott a kettő között van némi szinergia. "El kell kezdeni egy kommunikációt az üzemeltető és a bérlő között, azt hangsúlyozandó, hogy a kibocsátásért ketten együtt felelünk." De hogyan is tudjuk ezt elérni - merült fel a kérdés. Az előadó szerint kulcsfontosságú, hogy már stratégiai szinten, még a tervezés előtt meg kell tudjuk határozni, hogy egy bizonyos komfortszintet mekkora energiabevitellel, annak milyen mixével tudunk elérni?

A fenntartható üzemeltetést már a tervasztalon el kell kezdeni

- hangsúlyozta Győri Gyula.

Sokan a technológiai fejlődésre várnak, hogy fenntarthatóbbá tegyék az üzemeltetést, holott a technológia már régóta velünk van. Az előadó szerint már 20 éve képesek vagyunk olyan házakat építeni, amely nélkülözni tudja az élő erőforrásokat, az elmúlt két évtizedben épült épületek viszont ezt a folyamatot nem vitték végig. Minőségében ugyan automatizálva voltak, de nem tudták teljesen elengedni az élőmunkát.

Ahhoz hogy több ilyen épületet tudjunk építeni elsősorban a korszerű tudásanyag átadására, edukációra van szükség.

A tudást persze alkalmazni is tudni kell - be kell tudni építeni a berendezéseket, azok teljesítményét figyelni és elemezni kell" - vélekedett a szakember.

Győri Gyula szerint az épületüzemeltetés egyik legnagyobb elmaradása fenntarthatóság terén az újrafelhasználás és az újrahasznosítás hiányában rejlik. "Ez még nem körforgásos gazdálkodás, sokkal inkább centrifugális – ez azonban nem fenntartható és akár törvényileg is szabályozni lehetne. Én nagyon hiszek a benchmarkingben, azaz

igenis legyenek lefektetett alapok arra, hogy egyes épületek mennyit fogyaszthatnak négyzetméter alapon. Igenis meg kelljen magyarázni, hogy ki miért fogyaszt többet

- húzta alá. "Komfortérzetünket rengeteg minden befolyásolja, ezeket pedig együtt kell néznünk - máshogy nem is lehet csinálni. Ha csak néhány szempontot nézünk és kezelünk (csak a páratartalmat vagy a co2 kibocsátást), akkor akár még nőhet is a kibocsátásunk összességében."

Az optimális üzemeltetés eléréséhez a szakember szerint

fel kell számolnunk fekete-doboz működést, az energia láthatatlanságát fel kell tárni.

Ehhez mérni kell, adatokat kell gyűjtenünk és elemeznünk a kibocsátásunkat, majd ezek alapján meghozni az intézkedéseket – azok hatásait is figyelni kell.

A prezentáció végén javaslatok is elhangzottak, mit kell tennünk a jövőben a fenntartható üzemeltetés érdekében:

  • Fontos az új erőforrások keresése, miközben meg kell fizettetni a szennyezőket
  • Edukálnunk és mérnünk kell
  • Tervezni kell az elavulást és folyamatosan beépíteni az újrahasználást
  • Diverzifikálni kell az energiaforrásainkat és növelnünk kell a hatékonyságot.

"A technológiai fejlődés elhozza majd azt, hogy fenntartható körülmények között tudjuk megtartani a komfortszintünket, hiszen pont ez a lényeg. Egy mondás szerint a fenntarthatóság eleve nem más, mint a jelenlegi komfortszintünk megőrzése azáltal, hogy vigyázunk a bolygónkra, élővilágunkra" - zárta előadását Győri Gyula.

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
shutterstock új lakás