Gotthard Therme Hotel & Conference_Accent Hotels
Ingatlan

Vidéki szállodákba özönlöttek a magyarok nyaralni - Még az áremelés is belefért

Portfolio
Amíg a nagyvárosi szállodák csak a következő évekre várják a turizmus teljes (járvány előtti szintre való) visszatérését, addig a vidéki vendéglátóhelyek alig győzik fogadni a vendégeket, különösen egy-egy kiemelt, vízparti helyszínen. A nyári szezon értékelését adta közre az Accent Hotels, amely 20 magyarországi szállodát üzemeltet köztük vidéki wellness és üzleti hoteleket, valamint fővárosi szállodákat.

A május végén felélénkülő szezonnak, az üzleti szegmens előző évinél magasabb keresletének és a tavalyinál átláthatóbb utazási feltételeknek köszönhetően sokkal pozitívabb nyári időszakról számolt be az Accent Hotels, mint a tervek szerint az várható volt. A közlemény alapján a vidéki wellness szállodák 90%-os foglaltsággal üzemeltek, amelynek jelentős részét visszatérő törzsvendégek tették ki. Kiemelték, hogy az ősz egyelőre nehezen tervezhető, de a jelenlegi foglalásállomány bizakodásra ad okot.

A jelentős keresletnek köszönhetően az átlagár 10,5%-kal növekedett a wellness szállodákban.

Egyértelmű verseny volt megfigyelhető a Balaton és a külföldi, tengerparti desztinációk között, ezért a tó térségében visszafogottabb átlagár- és foglaltság-emelkedés volt tapasztalható más, belföldi régiókhoz viszonyítva.

Budapest esetében a folyamatos felfutás érezhető a kihasználtságot vizsgálva: az Accent Hotels fővárosi szállodáiban 36 százalékpontos növekedés volt tapasztalható az idei nyáron 2020-hoz viszonyítva, míg az átlagár szolid növekedést mutatott. Az érezhetően erősödő belföldi kereslet mellett is túlsúlyban maradtak az elsősorban Európából érkező külföldi egyéni utazók. Néhány külföldi csoport ugyan már megjelent nyáron a fővárosban, a szegmens valódi visszatérése viszont még éveket várathat magára.

Az üzleti rendezvények tekintetében jellemzően holtszezon ellenére a cégek igyekeztek bepótolni az első félévben elmaradt rendezvényeket a nyáron. Ez a lendület ősszel is kitartani látszik, mert a vállalatok törekednek arra, hogy még az esetleges újabb szigorítások előtt megtartsák eseményeiket. A corporate vendégkör esetében érezhető, hogy a cégek enyhítenek belső szabályozásaikon és visszatérnek az irodai, vagy a hibrid munkavégzéshez.

Az Accent Hotels 20 magyarországi szállodájában közel 69%-os volt a kihasználtság, a vállalat összes bevétele így 45%-kal haladta meg 2020 azonos időszakát.

A szállodapiac várakozásairól beszélgettek a Property Investment Forumon részt vevő szakértők is, akik szerint több év lesz, mire helyrerázódik a budapesti turizmus, miközben vidéken, főleg a Balatonnál, aligha lehetett olyan árakon szobát kínálni, ami mellett ne vette volna valaki ki ezeket:

Címlapkép forrása: Accent Hotels

zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
zöld iroda