Előfizetői tartalom

Ideje lenne leállni az épületek lebontásával

Portfolio
Amikor az emberek az üvegházhatású gázok kibocsátásának felelőséit keresik, előszeretettel mutogatnak a közlekedésre - legyen az városi vagy légi - vagy a húsfogyasztásra is akár. A zöldülés kapcsán egy gyakran elfeledett szektor az ingatlanszakma (holott a globális kibocsátás 40%-ért az épületeink felelnek), azon belül is az építkezések, melyek egyesek szerint fölöslegesen nagy terhet rónak a bolygónk nyakába. Egy, a BBC által szemlézett tanulmány szerint az ingatlanszektornak ideje lenne már végre leszoknia az épületek elbontásáról és újak építéséről, helyette pedig inkább a meglévők újrahasználása, átépítése felé kellene fordulni.

"A legzöldebb épület az az épület, amelyet már megépítettek" - hangzik Carl Elefante építész híres idézete. Hogy az állítás mennyire helytálló, azt bizonyítja a tény, hogy az épületek CO2 kibocsátása elsősorban az építési alapanyagok gyártása során keletkezik (angol szakszóval "megtestesült" vagy "beágyazott kibocsátás"): egy idén februári tanulmány szerint egy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái