váci utca üzletek
Ingatlan

Újabb szereplők élednek fel a válságból: lassan újra pezsegnek a budapesti bevásárlóutcák

Portfolio
A pandémiát átmenetileg hátrahagyva, a gazdasági visszaesésből kilábalva a budapesti bevásárlóutcák is az éledezés jeleit mutatják. A budapesti bevásárlóutcák programban részt vevő 195 üzlet közül már csak 16 tart zárva - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) pénteken az MTI-vel.

A BKIK által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) szeptemberben felmérte a hozzájuk csatlakozott 11 fővárosi bevásárlóutca, városrész üzleteinek helyzetét. A válaszadók több mint 80%-a mikrovállalkozás volt, csaknem kétharmaduk vendéglátóhelyként, galériaként működik.

Kiemelték, a kutatás kimutatta, jelentős segítség volt számos vállalkozásnak a BKIK által is szorgalmazott, a válsághelyzet enyhítésére hivatott bérletidíj-engedmény, ugyanakkor a felmérésben résztvevők csaknem 80%-a még tart a negyedik hullámtól.

A közleményben kitértek arra, hogy a Falk Miksa utcában az üzletek nyári forgalma nem sokkal maradt el a 2019. évihez képest. Ugyanakkor a Ráday utcában kisebb volt a nyári forgalom a két évvel ezelőttihez képest, de a tanév lezárását követően a Forma-1 és az Eucharisztikus kongresszus meglepően sok vendéget hozott. Problémát jelentett a munkaerőhiány, mivel a képzett munkaerő más területen, vagy magasabb bérért vidéken, főleg a balatoni éttermekben helyezkedett el. A Bartók Béla Boulevardon az üzletek és a vendéglátóhelyek egészen jó nyarat zártak, mivel a magyar vendégekre építettek - írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Liszt Ferenc téren főként a Zeneakadémia zárva tartása miatt maradt el a forgalom a 2019-eshez képest, az üzletek mintegy 40 százaléka zárva tart.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
jégkorong hoki