építkezés építőipar
Ingatlan

Kötelező monitoring rendszerbe kerülnek az uniós forrásból vagy állami költségvetésből épülő beruházások

Portfolio
Lefektette a kormány az Országos Beruházás Monitoring Rendszer működésének keretrendszerét, az elektronikus adatbázis összesíti az összes olyan 10 millió forintot meghaladó, központi költségvetési, valamint európai uniós forrásból megvalósuló építési beruházást, amelyet többek között állami szervezetek, önkormányzatok indítanak el - derül ki a legfrissebb közlönyből. A monitoring rendszer felállítását már februárban rendeletbe foglalta a kormány, akkor azonban még nem volt ennyire részletes keretrendszere, valamint a bejelentési kötelezettség összeghatára is jóval magasabb, 1 milliárd forint volt.

A beruházások adatainak bejelentésére és nyilvántartására szolgáló, egyedi azonosítást lehetővé tevő, elektronikus felülettel rendelkező, országos monitoring rendszert hozott létre a kormány. Az úgynevezett Országos Beruházás Monitoring Rendszer részletei derültek most ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Az úgynevezett OBMR-ben fog összpontosulni minden,

központi költségvetési, valamint európai uniós forrásból (ideértve a Helyreállítási és
Ellenállóképességi Eszköz (RRF) és a többéves pénzügyi keret (MFF) keretösszegéből megvalósuló építési
beruházást is) a Kormány vagy miniszter irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, az állam többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság vagy a fent megnevezett forrásokból kedvezményezett önkormányzat, egyház, civil szervezet irányítása, felügyelete mentén megvalósuló, 10 millió forintot meghaladó összköltséggel rendelkező építési beruházás.

A legnagyobb változás tehát, hogy míg korábban az 1 milliárd forintnál drágább projekteket monitorozták volna, mostantól már minden, a fenti feltételeknek eleged tevő 10 millió forintot meghaladó építési beruházás bekerül az elektronikus adatgyűjtőbe.

A rendelet kiemeli, hogy mindezek alól kivételek a a honvédelmi, katonai, valamint nemzetbiztonsági célú és rendeltetésű építményeket érintő beruházások.

Az Országos Beruházás Monitoring Rendszert (OBMR) felügyelete a társadalmi és kormányzati egyeztetések koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos feladata, ő fogja többek között irányítani a Miniszterelnökség önálló szervezeti egységeként működő Monitoring Iroda tevékenységét, meghatározni a beruházás-monitoring szervezetrendszer működésének szabályait és a Monitoring Irodán és az OBMR-en keresztül folyamatosan figyelemmel kíséri a beruházások előrehaladását, negyedévente pedig elkészíti a kormány részére a beruházások előrehaladásáról szóló beszámolót. Emellett a monitoring rendszer informatikai infrastruktúrájának megteremtésében a Lechner Tudásközpont segít. A beruházásokat a Monitoring Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri, és a beérkezett információk alapján ajánlásokat tehet a beruházás kapcsán felmerülő többletforrás igény indokoltságával kapcsolatban.

A közlönyben szerepel a beruházásokkal kapcsolatos adatszolgáltatás részletes rendje is, ez alapján a beruházás-felelős köteles különösen az 1. melléklet szerinti adatokat a beruházás tudomásra jutásától, de legkésőbb a beruházást érintő első kormányhatározat megjelenésétől vagy az azt megalapozó támogatói döntés aláírásától számított 5 munkanapon belül felvezetni az OBMR-be.

A melléklet többek között olyan adatokat tartalmaz, mint a beruházás rövid leírása, címe, várható bruttó értéke, 2021-ben várható költségvetési forrása, beruházóés támogató szervezet neve, a beruházás rendelkezésre álló fedezetének nettó értéke, EU-s és hazai fedezet bruttó értéke, valamint a 2021-ben várható és tényleges kifizetés együttes összege a vállalkozók részére.

IP West
8000 m214.5–15
R70 Office Complex
4500 m212–13
Vámház körút Irodaház
835 m214.5–14.5
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
jégkorong hoki