befektető iroda tárgyalás zöld üzlet getty stock
Ingatlan

Korábban elképzelhetetlen jelenség ütötte föl a fejét a nyugati ingatlanpiacon

Portfolio
A Brexitet követően Európa legnagyobb ingatlanbefektetési piacán, Németországban nagyon pozitív a befektetői hangulat, de a közép-európai régió megítélése is rendkívül erős a visszajelzések alapján. A legkedveltebb eszközosztály itthon továbbra is az iroda, de régiós szinten az ipari ingatlanok kapcsán látható a legerősebb áremelkedés. Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója a 2021-es Expo Real konferencián elhangzottak alapján nyújtott betekintést a régiós ingatlanpiaci trendekbe.

Németország globális viszonylatban második közvetlenül az Egyesült Államok mögött

Németország a pandémia alatt az Egyesült Államok után a második legnagyobb ingatlanbefektetési piaccá nőtte ki magát, nem kis részben az Egyesült Királyság regionális szerepének csökkenése miatt. A német befektetési forgalom októberig elérte a 60 milliárd eurót, és az év végéig átlépheti a 100 milliárd eurós határt is, feltéve, hogy lesz elég eladó termék. A forgalmat elsősorban az ipari ingatlanok és a bérlakás-befektetések iránti érdeklődés növekedése hajtja.

Borbély Gábor
CBRE, kutatási igazgató
Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezetõ ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzõbõl lett közép-európai elemzõ, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2
Tovább
Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezetõ ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzõbõl lett közép-európai elemzõ, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2 Tovább

"A német piac durván 60 százalékát adják a hazai befektetők, a maradék 40 százalékon pedig elsősorban a svájci, brit, francia és olasz befektetők osztoznak - persze sok más nemzet mellett. A német tőke külföldön is meghatározó és aktív, mind eszközosztályban, mind földrajzilag jelentősen diverzifikált, és hihetetlenül növelte aktivitását az elmúlt 12-18 hónapban" ­- nyilatkozta a CBRE kutatási igazgatója.

Az ipari szegmens intenzíven növekedik

Az ipari ingatlanfejlesztők és befektetők a korábban megszokott kisebb standok helyett hatalmas terekkel jelentek meg, amit indokolt a szegmens iránti hatalmas érdeklődés. A befektetési hangulatot remekül tükrözi a vásárlásokkal kapcsolatos megnövekedett igény: a befektetők kész fejlesztéseket és fejleszthető földterületeket egyaránt vásárolnának.  

Az eladói oldal sokkal szűkebb, mint a vevői, ami az árak további emelkedéséhez vezet. A fejlettebb nyugat-európai piacokon az ipari ingatlanok árazása összeért a belvárosi irodákéval, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna.

- hangsúlyozta Borbély Gábor. Hozzátette, Németországban a prémium lokációkban az ipari ingatlanok hozama lassan 3 százalék körülire olvad, annyira sokan akarnak vásárolni, hiszen a hosszútávú kamatok még mindig a 0 százalék környékén vannak.”

CTPark Budapest West - BIA4
27467 m24.75–4.75
HelloParks Fót
46000 m24.75–4.75
HelloParks Maglód
46000 m24.75–4.75
Prologis Park Budapest-M1
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Sziget
2000 m24.7–4.7
park22 üzleti park
7671 m25.25–5.5

A szegmens növekedése betudható a pandémia okozta felhalmozódott pénzügyi kereteknek, mivel számos befektető nem tudta realizálni a befektetési volument. A hozamelvárás csökkenése a régió más országaiban is megfigyelhető, Csehországban és Lengyelországban egyaránt 5 százalék alatt van, és várhatóan hamarosan Magyarországon is 6 százalék alá esik az ipari ingatlanok minimumhozama.

Pozitív régiós és magyarországi megítélés a befektetők körében

"A régió, és azon belül Magyarország megítélése nagyon erős. A befektetők folyamatosan keresték a hazai kollégákat elsősorban az ipari és logisztikai befektetési lehetőségek kapcsán, de Budapest iránt más eszközosztályokban is mérhetően erősödött az érdeklődés, leginkább azok részéről, akik az elmúlt években fektettek hazai ingatlanba és igen erős hozamot realizáltak. A 7-8 százalék körüli gazdasági növekedésben bízva a hazai ingatlanok jövedelemtermelő képességének pozitív a megítélése, ezért növekvő tőkebeáramlásra számítunk itthon" - fejtette ki.

Gyere el te is a november 18-án megrendezésre kerülő Portfolio Property Awards 2021 díjátadó gálára, ahol a hazai ingatlanpiac legjeit díjazzuk. A további részletekért kattints!

A forgalmat citálva az elemző elmondta, hogy 2021 első három negyedévében a kereskedelmi ingatlanbefektetési forgalom 750 millió euró volt, ami ugyan 5 százalékkal elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért értéktől,

de a folyamatban lévő tranzakciókkal a teljes éves volumen elérheti az 1.2-1.3 milliárd eurót, ami 20-30 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest

- jövőre pedig a piac megcélozhatja a 2019-es szinteket, vagyis 1.5-1.7 milliárd euró környékére várhatjuk a volument.

Az elemző kiemelte, hogy itthon továbbra is az iroda a legnépszerűbb befektetési eszköz az ingatlanok között - az év eddigi forgalmának 85 százalékát ez az eszközosztály tette ki. Habár az ipari ingatlanok számítanak ma a legkeresettebbnek, az eladói oldal szűkössége miatt egyelőre csak kisebb értékű tranzakciók kerültek regisztrálásra.

ATENOR - RoseVille
15503 m220–20
BudaPart CITY
11855 m216.5–18.5
Capital Square
814 m214.5–15.5
Flórián Udvar
1869 m24860–5110 Ft
Millennium Tower I
2289 m215.5–17
VITAL BUSINESS CENTER
3500 m29–15

Címlapkép: Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
hotel lobby szálloda